Google Chrome po merr një rritje të madhe të shpejtësisë … për shkak të Microsoft

foto

Google Chrome po merr një veçori të re që mund të përshpejtojë seriozisht sa shpejt shfaq skedat e reja dhe faqe të tjera të caktuara, falë punës së bërë nga Microsoft.

Karakteristika e re e ‘ruajtjes së kodit’ është zbuluar në kodin Chromium të kryer nga Microsoft, dhe do të përdorë caching për të shpejtuar faqet e brendshme, të tilla si skedat dhe cilësimet e reja, që përdorin adresën ‘chrome: //’.

Sipas Microsoft, siç është raportuar nga Windows Latest, koha që është dashur për të ngarkuar një faqe të re është zvogëluar me 11 – 20%. Ndërsa funksioni është i fikur si parazgjedhje, kur aktivizohet mund të bëjë që Chrome të ndihet shumë më shpejt.

Karakteristika e re do të vihet në dispozicion për versionet desktop të Chrome, kështu që jo vetëm Windows 10, por edhe përdoruesit e Linux dhe macOS do të përfitojnë. Sidoqoftë, nuk duket se do të vijë te versionet mobile të Chrome.

Jo. Për momentin duket se tipari është i përqendruar në faqet e brendshme që përdorin skripte të mëdha në faqet WebUI. Pra, megjithëse kjo mund të mos bëjë që faqet e internetit të ngarkohen dukshëm më shpejt, duhet të bëjë që Chrome të ndihet më i shpejtë në përgjithësi.

Lajmi i mirë është se Google vetë po punon në përshpejtimin e faqeve të internetit në Chrome me veçorinë e tij ‘back-forward-cache’, e cila do të dalë tek njerëzit me Chrome 92. Ndërsa kjo veçori është përdorur për një kohë në versionin Android i Chrome, tani po vjen në desktop.

Kur lundroni nga një faqe, Chrome do ta mbajë faqen në kujtesë, kështu që nëse klikoni butonat ‘mbrapa’ ose ‘përpara’ për t’u kthyer në faqet e mëparshme, ato duhet të shfaqen menjëherë.

Google ka punuar për këtë për një kohë, dhe ndërsa nuk ka një datë konkrete të lançimit të funksionit, disa përdorues mund ta provojnë atë në Chrome 92. Për sa kohë që këto prova të shkojnë mirë, ne mund ta shohim atë më vonë këtë vit.

Dikur, ideja e Microsoft që të punojë në përmirësimin e Chrome, një rival i shfletuesit të saj Edge, do të ishte e paimagjinueshme – veçanërisht duke punuar për ta përmirësuar atë në Linux dhe platformat macOS gjithashtu.

Sidoqoftë, disa vjet më parë, Microsoft kaloi shfletuesin e tij të dashur Edge në Chromium – i cili është i njëjti motor që fuqizon Chrome. Kjo i dha Edge akses në veçoritë dhe shtesat (shtesa që shtojnë më shumë mjete dhe veçori në shfletues) që janë bërë për Chrome, duke e bërë menjëherë një shfletues më të gjithanshëm.

Kjo gjithashtu nënkuptonte që Microsoft tani ka një arsye të mirë për të ndihmuar në zhvillimin e shfletuesve të uebit të bazuar në Chromium. Nëse kompania po teston veçori për t’i shtuar në Chrome, ka një bast të mirë që ka në plan t’i shtojë ato veçori edhe në Edge.

Të kesh një kompani si Microsoft gjithashtu të kontribuojë në Chromium është një përfitim i madh edhe për përdoruesit, pavarësisht nëse ata përdorin Chrome ose Edge. Mund të vazhdojë.