Hani ‘peshkun më të padëshiruar të Amerikës’ për të shpëtuar speciet vendase

foto

Shkencëtarët që punojnë për të mbrojtur ujërat e Dakotës së Jugut nga speciet pushtuese po bëjnë thirrje që njerëzit të ndihmojnë duke kapur dhe ngrënë krapin pushtues – “peshkun më të padëshiruar të Amerikës”.

Pasi vendosen në një trup uji, këto specie mund t’i kalojnë homologët e tyre vendas dhe janë tepër të vështira për t’u hequr plotësisht.

Biologia e Universitetit Shtetëror të Dakotës së Jugut, Alison Coulter dhe kolegët e saj janë bashkuar me zyrtarët lokalë të Lojërave, Peshqve dhe Parqeve në përpjekje për të ndaluar krapin pushtues që zgjeron gamën e tyre.

Ata po punojnë për të modeluar skenarët e përmbytjeve përgjatë lumit James, ku krapi tashmë është gjetur dhe që shkon poshtë nga veriu i Jamestown për të takuar lumin Missouri në lindje të Yankton dhe në rrjedhën e poshtme të Digës Gavins Point.

Qëllimi është të zbulohet se ku mund të kalojë peshqit shqetësues në pjesën e lumit Missouri që shtrihet në rrjedhën e sipërme të Gavins Point dhe të dëmtojë speciet e tij vendase, veçanërisht murrizin.

Dy lloje krapi mund të gjenden në Shtetet e Bashkuara: krapi i zakonshëm dhe krapi invaziv, i cili më parë njihej si krapi aziatik.

E para është teknikisht gjithashtu një specie pushtuese. Krapi i zakonshëm u fut dhe u shpërnda në të gjithë SHBA nga Evropa si një “peshk ushqimor” në 1831.

Në Dakotën e Jugut, për shembull, ata janë bërë aq të vendosur sa që tani konsiderohen të natyralizuar në liqenet dhe lumenjtë e shtetit.

Krapi pushtues, vendas në Azinë Lindore, është relativisht i sapoardhur në SHBA, i cili u soll për herë të parë në vitet 1970 për të ndihmuar në pastrimin e pellgjeve për akuakulturën, stokun komercial dhe trajtimin e ujërave të zeza.

Fatkeqësisht, përmbytjet përfundimisht i lejuan peshqit të shpëtonin nga këto mjedise dhe nga fillimi i viteve 2000, krapi pushtues ishte vendosur në të dy pellgjet e lumenjve Mississippi dhe Missouri, si dhe në lumenjtë nëpër Illinois dhe Ohio.

Katër lloje të ndryshme përbëjnë krapin pushtues dhe secila paraqet një problem paksa të ndryshëm për florën dhe faunën lokale. Më pjelloret janë krapi i madh dhe argjendi.

Krapi i madh ha lloje të zooplanktonit dhe krapi i argjendtë konsumon fitoplankton, që do të thotë se ata konkurrojnë me shumë peshq vendas për burime dhe popullatat e vendosura të pushtuesve mund të shtrydhin rivalët e tyre vendas.

“Ajo që ne shohim nga vendet e tjera është se së pari, ju shihni ndryshime në planktonin dhe zooplanktonin tuaj, të cilat në përgjithësi mund të nënkuptojnë më pak ushqim për speciet tuaja vendase,” tha Coulter në një deklaratë .

Ajo vazhdoi: “Më pas do të keni kushte ushqimi për peshqit vendas dhe përfundimisht kjo do të ndikojë në popullatat vendase të peshqve.”

foto

Krapi i argjendtë gjithashtu ka një aftësi të çuditshme që mund të dëmtojë njerëzit duke shijuar kohën në ujë; ata mund të kërcejnë deri në 10 këmbë (3 metra) në ajër.

Ata shpesh e bëjnë këtë si përgjigje ndaj zhurmës së motobarkave – me këta “krapa fluturues”, për të përdorur emrin e tyre tjetër, pasi dihet se përplasen me skafistët dhe skiatorët e ujit dhe madje i rrëzojnë disa njerëz pa ndjenja.

Dy llojet e tjera të krapit pushtues janë krapi i barit dhe krapi i zi. Të parët ushqehen me bimësi ujore, duke kërcënuar ligatinat që shërbejnë si shtëpi jo vetëm për speciet vendase të peshqve, por edhe për amfibët, zogjtë dhe zvarranikët.

Krapi i zi ushqehet me karavidhe, insekte, karkaleca të ujërave të ëmbla, midhje dhe kërmij – që do të thotë se ata konkurrojnë drejtpërdrejt me peshqit vendas, si dhe me zogjtë, vidrat, myshqet, rakunët dhe breshkat për ushqim.

Coulter nuk është i panjohur për potencialin shkatërrues të krapit pushtues, pasi ka kryer më parë kërkime përgjatë lumit Illinois, një rrugë ujore që është “përveçse e pushtuar” nga peshqit.

Në zonën e Çikagos, miliarda po shpenzohen për barriera të veçanta që synojnë të ndalojnë krapin pushtues të hyjë në Liqenet e Mëdha.

Ekspertët kanë frikë se, nëse peshqit vendosen atje, ata mund të prishin industrinë tregtare të peshkimit, e cila vlerësohet të jetë rreth 7 miliardë dollarë në vit, si dhe industrinë e turizmit prej 10 miliardë dollarësh.

Në Dakotën e Jugut, ku Coulter po fokuson përpjekjet e saj kërkimore, rritja e nivelit të ujit dhe rritja e përmbytjeve kanë mundësuar që krapi pushtues të përhapet në zona të reja.

foto

Në vitin 2011, për shembull, përmbytjet shkaktuan derdhjen e lumit Misuri në liqenin Yankton – një trup ujor artificial prej 250 hektarësh pikërisht në rrjedhën e poshtme të Digës Gavins Point që ka levrek të madh, gjilpërë, mustak kanalizues dhe mure, siç është kështu popullor për peshkimi.

Përmbytja solli krapin pushtues si në këtë liqen, i cili pati rënie të peshkimit dhe cilësisë së ujit derisa u ndërmor një vrasje e kontrolluar në vitin 2014, dhe në lumin James, ku krapi i argjendtë tani është aq i bollshëm pranë Yankton, saqë është “e zakonshme” që ata të kërcejnë. direkt në varka.

Coulter shtoi se, në lumin James, “ata kanë gjetur peshq të rinj të vitit, që do të thotë se ndoshta po riprodhohen me lumin.

“Ata nuk janë ende një problem askund tjetër në shtet, por nëse njerëzit nuk dinë rreth tyre dhe çfarë mund të bëjnë, ata mund të bëhen një problem në rritje.”

foto

Një mënyrë tjetër se si mund të përhapet peshku është përmes tregtisë së karremit të gjallë. Duke lëshuar peshqit në një vend tjetër nga vendi ku u kapën për herë të parë, njerëzit mund të lejojnë që krapi pushtues të lëvizë në zona të reja.

Peshkatarët në Dakotën e Jugut, ka zbuluar hulumtimi i ekipit, shpesh përpiqen të dallojnë peshqit e mitur vendas dhe pushtues, duke i bërë më të mundshme hyrjet aksidentale.

Kuptimi i rregulloreve është i rëndësishëm, vuri në dukje Coulter, duke shtuar: “Në Dakotën e Jugut, ju nuk supozohet të kapni karremin e gjallë për veten tuaj në një trup ujor dhe ta zhvendosni atë diku tjetër. As nuk ju lejohet të lëshoni karrem të gjallë.”

Edhe pse peshkimi ofron një mjet për përhapjen e krapit pushtues, ai gjithashtu ofron një mënyrë – megjithëse jo jashtëzakonisht efikase, por potencialisht mjaft efektive – për të ndihmuar në menaxhimin e pushtuesve.

foto

Dhe në një pjesë të fatit, krapi pushtues ka një shije shumë të butë, që thuhet se është në të njëjtin nivel me tilapinë. Ky është krejtësisht ndryshe nga krapi i zakonshëm, i cili pavarësisht se është futur në SHBA si një peshk ushqimor, zakonisht konsiderohet i ashpër, me një shije të dobët.

“Kjo është arsyeja pse ju shihni shtytje që njerëzit t’i hanë ato, sepse ata shijojnë mjaft mirë,” tha Coulter për krapin pushtues.

Ajo shtoi: “Ju po shihni gjithashtu njerëz që zhvillojnë produkte të tjera [prej tyre] si plehrat. Ka gjithashtu ushqim për qen dhe pastaj, natyrisht, karrem të prerë.”

Peshkatarët dhe peshkatarët e harkut në Dakotën e Jugut, të cilët rrëmbejnë një krap pushtues në një vend të panjohur më parë për strehimin e peshqve, inkurajohen të raportojnë kapjen te zyrtarët e Lojërave, Peshqit dhe Parqeve të Dakotës së Jugut .