Inteligjenca artificiale zbulon imazhin e parë të pjesëve të padukshme të diellit

foto

Polet e Diellit – të cilat nuk janë parë kurrë më parë – janë zbuluar për herë të parë nga ajo që ekspertët e quajnë “observator virtual”.

foto

Vëzhgimet e diellit zakonisht kufizohen vetëm në pamjet anësore. Edhe misionet satelitore që kemi dërguar për të studiuar diellin kanë qenë kryesisht të kufizuara për ta studiuar atë nga një këndvështrim ekuatorial.

Studiuesit ushqyen imazhe dydimensionale të diellit në një inteligjencë artificiale (AI), e cila më pas i përktheu ato në një rindërtim 3D që tregon se sipërfaqja e yllit ndryshon me kalimin e kohës.

Pasi AI kishte mësuar se si të rindërtonte me saktësi pamjen e kaluar të diellit për ato zona të vëzhguara me satelit, ekipi i kërkoi të ekstrapolonte edhe pamjen e poleve.

Rezultati, shpjeguan shkencëtarët, ofron një imazh më të plotë të yllit tonë pritës dhe do të na ndihmojë të kuptojmë se si rrezatimi i tij ka të ngjarë të ndikojë teknologjitë si rrjetet e energjisë, satelitët dhe komunikimet radio.

Studimi u ndërmor nga fizikanti diellor Benoit Tremblay i Qendrës Kombëtare për Kërkime Atmosferike (NCAR) në Kolorado dhe kolegët e tij.

“Mënyra më e mirë për të parë polet diellore është padyshim të dërgoni më shumë satelitë, por kjo është shumë e shtrenjtë,” tha Tremblay në një deklaratë. “Duke marrë informacionin që kemi, ne mund të përdorim AI për të krijuar një observator virtual dhe për të na dhënë një ide mjaft të mirë se si duken polet për një pjesë të kostos.”

Për të zhvilluar modelin e tyre të diellit, studiuesit iu drejtuan rrjeteve nervore artificiale të njohura si “Fushat e rrezatimit nervor” (NeRFs), të cilat janë të afta të marrin imazhe dydimensionale dhe t’i kthejnë ato në skena komplekse tre-dimensionale.

Sfida e parë erdhi në faktin se NeRF-të nuk janë përdorur kurrë në imazhet ultravjollcë ekstreme të plazmës – vëzhgimet që bëjnë astronomët për të studiuar atmosferën e Diellit dhe për të kapur shpërthime dhe shpërthime të tjera diellore .

Prandaj, Tremblay dhe kolegët e tij duhej të përshtatnin rrjetet nervore për t’i mundësuar ata të punonin me realitetin fizik të yllit tonë, duke krijuar një sistem të ri që ata e kanë quajtur Fushat e Rrezatimit Neural të Diellit, ose “SuNeRFs”.

SuNeRF-të u trajnuan në një seri kohore imazhesh të kapura nga tre satelitë që kishin vëzhguar diellin në ultravjollcë ekstreme nga kënde të ndryshme.

foto

Ekipi paralajmëroi se modeli i diellit i prodhuar nga AI i tyre është vetëm një “supozim i arsimuar”, por megjithatë formon një përafrim të dobishëm që mund të ndihmojë në studimin e diellit dhe informimin e misioneve të ardhshme të dërguara për të studiuar yllin tonë nga afër.

“Përdorimi i AI në këtë mënyrë na lejon të shfrytëzojmë informacionin që kemi, por më pas të shkëputemi prej tij dhe të ndryshojmë mënyrën se si i qasemi kërkimit,” tha Trembley. “AI ndryshon shpejt dhe unë jam i emocionuar të shoh se si përparimet përmirësojnë modelet tona dhe çfarë tjetër mund të bëjmë me AI.”

Me studimin e tyre fillestar të përfunduar, ekipi tani po kërkon të përdorë superkompjuterin Derecho të NCAR për të rritur rezolucionin e modelit të tyre.

Ata po kërkojnë gjithashtu të eksplorojnë metoda të reja të AI për të përmirësuar saktësinë e konkluzioneve në lidhje me pamjen e poleve diellore, si dhe duke përdorur qasje të ngjashme për të modeluar atmosferën e Tokës.