Interneti satelitor SpaceX Starlink u testua në terren në Antarktidë

foto

Interneti Starlink i SpaceX vazhdon të gjejë sukses në Antarktidë, kontinentin më jugor të akullt të Tokës dhe është përhapur përtej Stacionit McMurdo.

foto

Kompania raportoi fillimisht se Starlink arriti në Antarktidë si pjesë e një eksperimenti të Fondacionit Kombëtar të Shkencës në shtator 2022. Ky moment historik shënoi gjithashtu mbërritjen e rrjetit të internetit satelitor në të shtatë kontinentet.

Vetëm ~ 5% e pothuajse 3400 satelitëve Starlink që punojnë aktualisht në orbitë bëjnë të mundur mbulimin e Antarktidës (dhe Arktikut). SpaceX aktualisht ka 181 satelitë në orbita polare në orbita operacionale, me gjasë që ofrojnë një sasi të mirë mbulimi në rajonet polare. Por kjo është vetëm një e treta e 520 satelitëve polare që konstelacioni Starlink Gen1 i SpaceX do të ketë sapo të përfundojë, që do të thotë se mbulimi ka të ngjarë të jetë me ndërprerje për momentin.

Ata satelitë polare duhet gjithashtu të përdorin ndërlidhje optike (lazerë) për të lidhur përdoruesit e Antarktidës me stacionet tokësore qindra ose mijëra milje larg, pasi kontinenti i gjerë dhe me popullsi të rrallë nuk ka stacione tokësore Starlink. Në vend të kësaj, përdoruesit janë të lidhur me internetin nëpërmjet lazerëve hapësinorë që drejtojnë komunikimet e tyre drejt dhe nga stacionet tokësore në Amerikën e Jugut, Australi, Zelandën e Re dhe vende të tjera të afërta.

foto

Qëllimi i përgjithshëm i eksperimentit në terren të Qendrës për Eksplorimin më të Vjetër të Akullit (COLDEX) që Starlink po ndihmon është të gjejë akullin më të vjetër në Tokë. Ai akull i vjetër i lejon shkencëtarët të shikojnë dhjetëra mijëra, qindra mijëra apo edhe miliona vjet në të kaluarën e Tokës. Më e rëndësishmja për epokën moderne, ai akull mund të përmbajë informacion të detajuar tronditës rreth historisë së klimës së Tokës.

Studiuesit si Dr. Neff mbledhin bërthama akulli duke shpuar milje në shtresat e akullit të Antarktidës. Pasi të hiqen, paketohen dhe dërgohen me kujdes me avion në laboratorët anembanë botës, të dhënat e nxjerra nga ato bërthama akulli mund t’u tregojnë studiuesve se si Toka është përgjigjur në të kaluarën ndaj ndryshimeve të mëdha dhe të vogla të klimës. Njohja sesi është përgjigjur dhe sillet më parë ka ndihmuar shkencëtarët në mbarë botën të përcaktojnë me siguri pothuajse se emetimet e gazrave serrë të njeriut po bëjnë që temperaturat mesatare globale të rriten me një ritëm relativisht të shpejtë. Studime të mëtejshme, si ato që po bëhen tani, mund të ndihmojnë në specifikimin se çfarë lloj ndryshimesh mund të presim ndërsa klimat janë të ngrohta; duke i lejuar qytetet, vendet dhe njerëzimin në tërësi të përgatiten për më të keqen ndërsa (shpresojmë) përpiqen të parandalojnë ato rezultate.

COLDEX filloi testimin e Starlink në terren në fillim të dhjetorit 2022. Nuk është plotësisht e qartë nëse ky testim është ende në vazhdim, por Dr. Peter Neff duket të jetë optimist në çdo rast. Në një postim në Twitter të 21 janarit, profesori asistent dhe drejtori i kërkimit në terren tha se ai ishte i emocionuar “të shihte sesi [Starlink] dhe mënyra të tjera të lidhjes me shpejtësi të lartë mund të avancojnë komunikimin [shkencës] [dhe] … të ndryshojnë mënyrën se si ne bëjmë shkencë në akull.”

Fondacioni Kombëtar i Shkencës ka qenë pjesë e të dy eksperimenteve të Antarctic Starlink, deri më tani, dhe e gjen veten në një pozicion unik. Nëpërmjet financimit dhe mjeteve të tjera, agjencia qeveritare po ndihmon përpjekjet për të testuar kufijtë e rrjetit SpaceX dhe për të zbuluar se si mund të përfitojë shkenca (dhe të përmirësojë jetën) në disa nga mjediset më të vështira në Tokë. Njëkohësisht, NSF mban një lloj roli mbikëqyrës mbi aspekte të tjera të plejadës Starlink të SpaceX.

Në pjesën më të madhe, ajo marrëdhënie është në një nivel të barabartë dhe SpaceX ka qenë shumë i gatshëm dhe i lumtur për të bashkëpunuar. Edhe pa ndonjë kërkesë të qartë ligjore, SpaceX ka bërë ndryshime të gjera në satelitët e saj dhe vazhdon të eksperimentojë me mënyra për të reduktuar shkëlqimin e tyre tek vëzhguesit tokësorë dhe për të kufizuar ndikimin e tyre në astronomi. Megjithatë, vendimi i FCC për të lidhur licencën e gjeneratës së ardhshme të plejadës Starlink Gen2 të SpaceX me bashkëpunimin e saj me NSF i ka dhënë agjencisë së fundit pak më shumë fuqi rregullatore se sa kishte më parë.

Kjo padyshim e bën përfshirjen e NSF (ose studiuesve të financuar nga NSF) në testimin e aftësisë së Starlink për të përfituar shkencën edhe më të rëndësishme. Duke e ditur vetë se sa ndikim mund të jetë aftësia për të hyrë në internet me gjerësi të lartë në terren dhe në kampe të largëta, NSF duhet të jetë më i përshtatshëm për të bërë llojin e analizave kosto-përfitim që kërkohen për të përcaktuar se sa ndikim (në qiellin e natës dhe astronomi) është e pranueshme në lidhje me përfitimet që mund të ofrojë Starlink.