Hëna e re është sonte më e afërta në gati 1000 vjet

foto

Hëna e re sonte mund të jetë e padukshme, por kjo nuk e bën atë më pak të rëndësishme.

foto

Nuk ndodh shpesh që ne të emocionohemi për një hënë të re nga këndvështrimi i shikimit të qiellit, duke qenë se nuk mund të shihni asgjë nga këndvështrimi i Tokës. (Hënat e reja ndodhin kur gjysma e ndriçuar e hënës është e kthyer nga ne, duke na lënë të shohim asgjë tjetër veç errësirës.) Por hëna e re sonte është veçanërisht e veçantë.

foto

Është hëna e re më e afërt me Tokën që nga viti 1030. Në orën 15:54. EST (2054 GMT), hëna do të jetë saktësisht 221,561 milje (356,568 km) larg nga planeti ynë, sipas Timeanddate.com, i cili analizoi të dhënat nga Laboratori Jet Propulsion i NASA-s për të përcaktuar distancat e çdo distancë Tokë-Hënë për qindra vjet.

Për shkak se orbita e Hënës nuk është krejtësisht rrethore, por eliptike, distanca e saj nga Toka ndryshon gjatë gjithë kohës. Herën tjetër që hëna e re do të jetë kaq afër do të jetë më 20 janar 2368 — dhe ajo hënë në fakt do të jetë 6 milje (9 km) më afër se kjo. Për krahasim, distanca mesatare e hënës është 238,855 milje (384,400 km) larg.

Tani nëse kjo hënë do të ishte një hënë e plotë, ne do ta konsideronim atë një superhënë, e cila ndodh kur hëna është afër perigjeut, ose pika e saj më e afërt me Tokën gjatë orbitës së saj, dhe për këtë arsye duket më e madhe dhe më e ndritshme në qiell. Por duke qenë se është një hënë e re, qielli do të jetë plotësisht i errët. Por baticat do të ndikohen ende nga kjo superhënë “e padukshme” – Toka do të përjetojë një baticë mbretërore, ose një valë veçanërisht të lartë, diku rreth kësaj date.

Por kjo hënë është e veçantë për një arsye tjetër; shënon Vitin e Ri Hënor, një festival i madh që festohet në të gjithë Azinë, veçanërisht në Kinë. Ky vit është viti i lepurit, sipas zodiakut kinez, një cikël 12-vjeçar gjatë të cilit çdo vit përfaqësohet nga një kafshë tjetër. Në të gjithë Azinë dhe në komunitetet aziatike në mbarë botën, miqtë dhe familja do të mblidhen për ushqim të mirë dhe të qeshura të mira, me shumë fat për të shkuar përreth.

Nëse nuk i keni të gjitha pajisjet që ju nevojiten për të parë nga afër qiellin e natës gjatë hënës së re, udhëzuesit tanë për teleskopët më të mirë dhe dylbitë më të mira janë një vend i mrekullueshëm për të filluar. Nëse jeni duke kërkuar të bëni fotografitë më të mira që mundeni nga qielli i natës, shikoni udhëzuesit tanë për kamerat më të mira për astrofotografi dhe lentet më të mira për astrofotografi.