Ja pse Meta po mbyll Echo VR

foto

Javën e kaluar, Meta njoftoi se do të mbyllte lojën VR të vlerësuar gjerësisht Echo VR në gusht. Që atëherë, CTO i Meta, Andrew “Boz” Bosworth ka ndarë disa detaje të mëtejshme në lidhje me mbylljen, dhe ish-CTO këshillues i Meta, John Carmack, ka peshuar rreth vendimit.

foto

Në një AMA në Instagram, Bosworth tha se baza e lojtarëve të Echo VR, megjithëse “besnik sa të gjithë dalin jashtë”, kishte rënë në “dhjetë mijë të ulët”, siç transkriptohet nga UploadVR. “Fatkeqësisht, mbajtja e gjërave gjallë kërkon punë,” tha Bosworth. “Kjo nuk është si këndvështrimi i parasë së kthimit të investimit; janë vetëm ato burime që mund të përdoren për përdorime të tjera që mendoj se do të jenë të dobishme për dhjetëra miliona njerëz tani që janë në VR.” Ai tha gjithashtu se Meta ka disa “kufizime rregullatore” që e bëjnë më të shtrenjtë ruajtjen e lojës.

foto

Serverët e Echo VR do të vazhdojnë të funksionojnë deri më 1 gusht në orën 13:00 ET, por pas kësaj loja do të mbyllet plotësisht. Ndërsa mund të kishit shpresuar që Meta mund ta bënte atë të disponueshme në një mënyrë që njerëzit të vazhdojnë të luajnë, siç po bën Velan Studios me Knockout City, Bosworth me sa duket po e përjashton këtë:

Do të shtoj edhe një gjë për këtë – e di që njerëzit janë vërtet të përqendruar në të, kuptohet – që është se ne e shikuam [nëse mundemi] ta hapim me burim. Dhe përgjigjja është në thelb jo. Është shumë e ngatërruar me një sërë sistemesh tona dhe nuk ka… Do të ishte edhe më pak kosto efektive për ta bërë këtë. A mund ta nxjerrim jashtë apo ta shesim? Jo, sepse ne duam që ekipi i Ready at Dawn të vazhdojë të jetë i fokusuar në këto projekte të tjera për të cilat jemi të emocionuar, që mendoj se do të kenë një ndikim më të madh në një numër më të madh njerëzish për të nxitur më shumë adoptim.

Zhvilluesi i Echo VR Ready at Dawn ka lënë të kuptohet se do të fokusohet në të ardhmen e tij. “Në asnjë mënyrë ky vendim nuk u mor lehtë,” shkroi ekipi i zhvillimit të Echo VR në postimin e tij në blog në lidhje me mbylljen. “Por është bërë për shumë arsye të mira dhe kryesorja mes tyre është studioja që bashkohet për t’u fokusuar në projektin tonë të ardhshëm. Nuk mund të themi asgjë për këtë ende, por të gjithë jemi të emocionuar dhe kemi nevojë për të gjithë duart në kuvertë.”

Bosworth iu përgjigj gjithashtu një pyetjeje në lidhje me “wwjcd do rn” – që përkthehet në “çfarë do të bënte John Carmack tani”. Ai pranoi se Carmack, i cili la rolin e tij këshillues në dhjetor, nuk do ta kishte mbyllur lojën. Por Bosworth tha se ai është bllokuar mes dy parimeve të John Carmack: maksimizimi i vlerës së përdoruesit dhe urrejtja kur përmbajtja nuk vazhdon të ekzistojë.

Nuk duhet të pyesim veten se çfarë mendon Carmack për vendimin, pasi ai dha një deklaratë të gjerë për UploadVR. Ai, çuditërisht, nuk pajtohet fuqimisht me zgjedhjen për të mbyllur Echo VR. “Edhe nëse ka vetëm dhjetë mijë përdorues aktivë, shkatërrimi i kësaj vlere të përdoruesit duhet të shmanget nëse është e mundur,” tha Carmack. “Kompania juaj pëson më shumë dëm kur i hiqni diçka të dashur një përdoruesi sesa përfitoni duke ofruar diçka po aq të vlefshme për ata ose për të tjerët. Vlera e përdoruesit është pika ime numër një e bisedës deri tani, por ‘fokusimi’ është mjaft i lartë edhe atje, dhe kostoja oportune është një gjë reale. Sidoqoftë, Carmack beson se “deklarata e Boz ishte e sinqertë dhe e vërtetë”.

Carmack gjithashtu renditi disa opsione të mundshme për të ardhmen e lojës. Një ide është ta lëshojmë atë në “mbështetje absolutisht minimale” duke vënë në krye një zhvillues, gjë që ai thotë se është diçka që Id Software e bëri me Quake Live. Ai gjithashtu sugjeron që të mbyllni lojën, të vendosni një baner “të pambështetur” mbi të dhe ta lini të vdesë vetë, ose ta përdorni me burim të hapur, megjithëse ai pranon se ka probleme të mundshme me ndonjë nga ato shtigje.

Carmack përfundon duke inkurajuar zhvilluesit të bëjnë lojëra që funksionojnë “në një nivel pa mbështetjen e serverit qendror”, duke argumentuar se lloji i inxhinierisë themelore të softuerit “mund të shpërblehet me zhvillimin më pak problematik të fazës së vonë”. Shpresojmë, zhvilluesit e marrin këtë për zemër, veçanërisht pasi shumë zhvillues të tjerë njoftuan se lojërat e tyre do të mbylleshin javën e kaluar.