Jeff Bezos, Elon Musk dhe industria më e re turizmit hapsinor

foto

Jeff Bezos tha të mërkurën se nuk po konkurron me Elon Musk të SpaceX dhe Richard Branson të Virgin Galactic me fluturimin e tij hapësinor dhe në vend të kësaj tha se të gjithë ata po kontribuojnë në një industri të ardhshme hapësinore që përfundimisht do të ketë ‘mijëra’ kompani.

Të tre miliarderët të gjithë kanë qëllime të ndryshme kur bëhet fjalë për misionet e tyre individuale hapësinore.

Richard Branson dëshiron të krijojë turizëm tregtar hapësinor me fluturimet e tij Virgin ndërsa Bezos thotë se ai dëshiron të zhvendosë të gjitha industritë e dëmshme, ndotëse në Tokë në hapësirë ​​për t’i lejuar ata të vazhdojnë duke ruajtur mjedisin e Tokës.

Musk dëshiron të vendosë satelitë me brez të gjerë në hapësirë ​​dhe gjithashtu të kolonizojë Marsin.

Të tre kanë ‘misione’ të ndryshme, por përparimi i projekteve të tyre ka bërë që shumë njerëz të besojnë se gara e tyre hapësinore nuk është asgjë tjetër veçse një garë e drejtuar nga egoja midis tre prej njerëzve më të pasur në botë.

Bezos, në një intervistë për CBS This Morning që u transmetua të Mërkurën, këmbënguli se nuk ishte kështu.

‘Unë ju premtoj se me të vërtetë nuk është [një konkurs]. Nuk është një konkurs. Nëse doni ta mendoni, ka një person të parë në hapësirë ​​- emri i tij është Yuri Gagarin dhe ndodhi 60 vjet më parë.

‘Ajo që duhet të bëjmë është të ndërtojmë një industri të tërë Gayle, duhet të jetë një ekosistem i përbërë nga dhjetra, qindra, mijëra kompani.

Ashtu si ajo që shihni me internet sot … dy fëmijë në një dhomë konvikti mund të krijojnë një kompani hapësinore që ndryshon botën.

‘Ju duhet të keni shumë kompani që bashkohen.                                                                                                            

“Ata garojnë kundër njëri-tjetrit, por mund të ketë shumë fitues,” i tha ai Gayle King.

Branson përgëzoi ekipin e Origjinës Blu të Bezos në Twitter të martën pas misionit të tyre, duke thënë: ‘Bravo Blue Origin, Jeff Bezos, Mark, Wally dhe Oliver.

‘Mbresëlënëse! Më së miri për të gjithë ekuipazhin nga unë dhe të gjithë ekipin në Virgin Galactic. ‘

Branson ishte i pari nga tre që shkoi në hapësirë ​​në Unitetin e tij VSS në fillim të këtij viti.

Musk ende nuk e ka arritur atë, por SpaceX ka dërguar dy skuadra astronautësh lart.

Bezos gjithashtu tha që ai nuk mendon se njerëzit ‘kuptojnë’ atë që ai po përpiqet të arrijë dhe se fluturimi i tij nuk ishte vetëm udhëtimi i miliarderit për gëzimin.

“Unë nuk mendoj se njerëzit e kuptojnë ose shumica e njerëzve nuk e kuptojnë,” tha ai.

‘Nëse e mendoni, ne, njerëzimi, tani jemi të mëdhenj. Toka është e vogël, është e brishtë. Ndihet e madhe për ne, por kur hyni në hapësirë ​​dhe shihni atmosferën është aq e hollë dhe e brishtë.

‘Kjo tingëllon fantastike por do të ndodhë – ne mund ta zhvendosim të gjithë industrinë e rëndë, të gjithë industrinë ndotëse, jashtë tokës dhe ta përdorim atë në hapësirë. Dhe kjo nuk mund të ndodhë sot, do të duhen shumë dekada.

‘Do të jetë si në epokën e Kitty Hawk, një aeroplan i vogël i vogël që mund të fluturojë 100ft. Nëse do i thoni dikujt një ditë do të kishte një 787, do të dukej e pamundur.

‘Ne kemi qenë në të gjithë planetët në sistemin diellor me sonda robotike, ky është i miri. është e vetmja e mirë dhe ne duhet ta mbrojmë atë.

‘Marku dhe unë do të jemi të vdekur para se të bëhet kjo punë, nuk ka të bëjë me ne.

“Bëhet fjalë për atë që mund të bëjë Blue Origin, e cila është të ndërtojë një automjet hapësinor që është aq i dobishëm, i lirë dhe komercial saqë bëhet infrastruktura që gjenerata tjetër mund të përdorë për të bërë ato hapa të mëdhenj.