Imazhe të reja të Marsit, nga Rover-i i Kinës

foto

Në 14 maj, 2021, Agjencia Kombëtare e Hapësirës së Kinës (CNSA) arriti një tjetër moment të rëndësishëm kur zbarkuesi Tianwen-1 me sukses zbarkoi në Mars, duke e bërë Kinën kombin e dytë në botë që zbarkoi një mision në Mars dhe vendosi komunikimet nga sipërfaqe. Pas pak, Agjencia Kombëtare e Hapësirës së Kinës (CNSA) ndau imazhet e para të marra nga zbarkuesi Tianwen-1.

Nga 22 maj, 2021, Rover Zhurong zbriti nga Lander i tij dhe nisi në sipërfaqen Marsiane për herë të parë. Që atëherë, rover ka kaluar 63 ditë Tokë duke kryer operacione shkencore në sipërfaqen e Marsit dhe ka udhëtuar mbi 450 metra (1475 këmbë). Të Premten, 9 Korrik dhe përsëri në 15 Korrik, CNSA lëshoi ​​imazhe të reja të Planetit të Kuq që u morën nga rover ndërsa po dilte nëpër sipërfaqe.

Që kur rover është vendosur në sipërfaqen e Marsit, ai ka udhëtuar drejt jugut për të eksploruar dhe inspektuar terrenin dhe ka marrë imazhe të përditshme të shkëmbinjve, dunave të rërës dhe karakteristikave të tjera duke përdorur Kamerat e Navigimit dhe Topografisë (NaTeCam). Ndërkohë, instrumente të tjerë – si Mars Rover Penetrating Radar (RoPeR), Mars Rover Magnetometer (RoMAG), Mars Climate Station (MCS) – gjithashtu kanë mbledhur të dhëna për fushën magnetike, motin dhe nën sipërfaqen e Marsit.

Kurdoherë që rover-i haste në forma të dukshme të tokës, ai mbështetej në Detektorin e Përbërë të Marsit (MarSCoDe) dhe Kamera Multispektrale (MSCam) për të kryer skanime në pika fikse për të përcaktuar përbërjen e tyre. Ndër imazhet e reja janë dy shkëmbinjtë marsianë të treguar më sipër (me mirësjellje të CNSA përmes Xinhuanet) që zbuluan tiparet e strukturës së shkëmbinjve, shtresat e trasha të pluhurit që i mbulojnë ato dhe përshtypjet e lëna nga rutat e roverit.

Imazhe të tjera (të paraqitura më poshtë, gjithashtu nga CNSA përmes Xinhuanet) përfshijnë një pamje peisazhi që u mor nga Zhurong në 26 Qershor, dita e 42-të e roverit në sipërfaqen e Marsit (Sol 42). Në këtë ditë, rover mbërriti në një zonë me rërë dhe bëri imazhet e një dune të kuqe të vendosur afërsisht 6 metra (~ 20 ft) larg. Siç mund ta shihni (imazhi i galerisë së sipërme), duna ka disa shkëmbinj të shpërndarë rreth tij, ai direkt përpara Zhurong me përmasa 34 cm (13,4 inç) të gjerë.

Imazhi tjetër (poshtë majtas) është realizuar në 4 korrik, dita e 50-të e Zhurong në sipërfaqen e Marsit (Sol 50), pasi kalorësi drejtoi në anën jugore të dunës – e cila mat 40 m (~ 130 ft) e gjatë, 8 m (26,25 ft) e gjerë dhe 0,6 m e lartë (2 ft). Imazhi i pestë dhe i fundit i peizazhit (poshtë djathtas) u mor kur rover Zhurong ishte në një distancë prej 210 m (690 ft) nga vendi i tij i uljes dhe 130 m (~ 425 ft) nga mbulesa e pasme e parashutës dhe parashutës.

Këto përbërës ishin pjesë e modulit të hyrjes, zbritjes dhe uljes (EDL) të misionit Tianwen-1. Ndërsa mbulesa e pasme siguroi që roveri dhe zbarkuesi të kalonin në mënyrë të sigurt në hapësirën e thellë dhe t’i mbijetonin udhëtimit të trazuar nëpër atmosferën e Marsit, parashuta ishte ajo që lejonte zbritjen e tyre të kontrolluar përmes atmosferës në mënyrë që të mund të bënin një ulje të butë.

Këto përbërës janë thjesht të dukshëm në këndin e sipërm të djathtë të figurës së sipërme, ndërsa një tufë gurësh me forma të ndryshme është e dukshme në të majtë. Imazhe më të fundit të marra nga rover u lëshuan në 15 korrik, 2021, të cilat treguan roverin duke inspektuar mbulesën e pasme dhe parashutën më afër (shih më poshtë). Imazhi i parë (lart majtas) u ble tre ditë më parë dhe tregon këto dy përbërës në anën e majtë të rover ndërsa vazhdoi në patrullën e tij drejt jugut.

Imazhet e dyta dhe të treta (bardh e zi) janë marrë nga kamerat e përparme dhe të pasme të shmangies së pengesave ndërsa rover bëri afrimin dhe largimin e saj nga mbulesa e pasme dhe kanali i prapavijë. Imazhi i katërt tregon parashutën pasi u vendos gjatë zbritjes së tokësorit mbi Utopia Planitia (ku u ul) në 15 maj. Megjithatë, një imazh tjetër u lëshua nga CNSA të nesërmen, i cili tregon vendin e uljes së Tianwen-1.

Ky imazh u mor nga elementi orbitues i misionit në 2 qershor, ditë pasi elementi zbarkues dhe rover u ul në mënyrë të sigurt. Vendndodhjet e zbarkuesit, roverit, parashutës dhe mbulesës së pasme dhe mburoja e nxehtësisë tregohen të gjitha me të bardha. Dy pikat e bardha në këndin e sipërm të djathtë janë ulësja dhe roveri, parashuta dhe mbulesa e pasme janë pothuajse drejtpërdrejt nën të (shenja e bardhë e zgjatur është gryka) ndërsa mburoja e nxehtësisë është në të djathtë.

Misioni Tianwen-1 ishte mjaft pendë në kapakun e CNSA, dhe jo vetëm sepse ishte misioni i parë i Kinës në Mars. Duke dislokuar me sukses këtë mision, Kina u bë kombi i parë që arriti në Mars me një mision që përfshinte një orbitër, zbarkues dhe element rover. Para kësaj, çdo agjenci hapësinore që dërgoi me sukses një mision robotik në Mars filloi me orbita, të ndjekura nga misionet sipërfaqësore – ulëset së pari, pastaj zbarkuesit me rovers.

Për më tepër, rover Zhurong e bën Kinën kombin e dytë në botë (pas SHBA) që zbarkon dhe operon një rover në sipërfaqen e Marsit. Kjo do të ndiqet në të ardhmen e afërt nga rover Rosalind Franklin (pjesë e programit ESA-Roscosmos ExoMars) w