Jeff Bezos padit NASA për tenderin e SpaceX

foto

“Ne besojmë fuqimisht se çështjet e identifikuara në këtë prokurim dhe rezultatet e tij duhet të adresohen për të rivendosur drejtësinë, për të krijuar konkurrencë dhe për të siguruar një kthim të sigurt në Hënë për Amerikën,” tha Blue Origin.

Në kohën e dhënies së çmimit, shefja e kërkimeve njerëzore të NASA -s, Kathy Lueders, pranoi se buxheti aktual i agjencisë hapësinore e përjashtonte atë nga përzgjedhja e dy kompanive. Kjo ndodhi pasi Kongresi i dha vetëm 850 milionë dollarë nga 3.3 miliardë dollarë që kërkoi për projektin.

Nasa gjithashtu citoi rekordin e provuar të misioneve orbitale nga firma e Elon Musk SpaceX si një faktor në dhënien e çmimit. Kostoja gjithashtu mendohet se ka luajtur një rol: oferta e SpaceX ishte çmimi më i ulët nga një distancë.

Në korrik, Bezos ofroi të mbulonte deri në 2 miliardë dollarë nga kostot e NASA -s në mënyrë që të rishqyrtohej për kontratën, por ai u refuzua.

Mbikëqyrësi amerikan Zyra e Llogaridhënies Qeveritare (GAO), ndërkohë, hodhi poshtë një ankesë nga Blue Origin dhe kontraktori i mbrojtjes Dynetic, duke thënë se Nasa nuk kishte “vepruar në mënyrë të pahijshme” në dorëzimin e kontratës vetëm një firme.

NASA duhet të paraqesë një përgjigje ndaj veprimit ligjor deri më 12 tetor. SpaceX ende nuk ka komentuar mbi padinë.

Nën programin e saj Artemis, Nasa shpreson të kthejë njerëzit në Hënë për herë të parë që nga viti 1972.

Në prill, zonja Lueders tha: “Ky hap kritik e vë njerëzimin në rrugën drejt eksplorimit të qëndrueshëm hënor dhe i mban sytë tanë në misione më larg në sistemin diellor, përfshirë Marsin.”