Kanoe e madhe dhe jashtëzakonisht e lashtë e paprekur e rikuperuar nga liqeni zviceran

foto

Në vitin 2021, duke përdorur një aeroplan të vogël, një ekip arkeologësh zviceranë vëzhguan liqenin Neuchâtel dhe zbuluan një formë të pazakontë gjeometrike në ujë. Tani, një kanoe prej druri e ruajtur mirë dhe e paprekur 2500-vjeçare është nxjerrë nga thellësia.

foto

Liqeni Neuchâtel, i vendosur në Zvicrën perëndimore, ka qenë i banuar për mijëra vjet nga një mori qytetërimesh të ndryshme të lashta. Gama e artefakteve të periudhës së neolitit dhe epokës së bronzit që janë zbuluar përgjatë brigjeve të tij dikur i përkisnin komuniteteve të mbijetesës që mbështeteshin në burimet e bollshme të liqenit për ushqim dhe tregti.

foto

Për shkak të vendndodhjes strategjike të zonës, liqeni ishte një qendër shkëmbimi kulturor dhe shërbeu si një sfond për zhvillimin e shoqërive të sofistikuara antike. Tani, duke ilustruar jetën e lashtë në rajon, arkeologët kanë gjetur “një varkë jashtëzakonisht të ruajtur mirë”, një kanoe të lashtë nga liqeni Neuchâtel.

Një artikull në The Swiss Reporter tha se varka e lashtë u pa për herë të parë në vitin 2021, gjatë një studimi arkeologjik ajror të liqenit. E vendosur në baltë rreth 3.5 metra (11.48 ft) thellësi, datimi me radiokarbon ka përcaktuar se kanoja është ndërtuar midis viteve 750 dhe 520 para Krishtit, kohë në të cilën nuk kishte fshatra në brigjet e liqenit.

Në një konferencë të fundit për shtyp, Nicole Pousaz, një arkeologe kantonale, tha se një ekip arkeologësh nga departamenti i arkeologjisë së kantonit Vaud përdori “teknika të specializuara”, duke përgatitur kanoen e lashtë për shpëtim. Pousaz shtoi se ky është një zbulim arkeologjik “me rëndësi të konsiderueshme”, pasi rrit të kuptuarit e parahistorisë në këtë rajon të Zvicrës . .

Ky zbulim përfaqëson një nga varkat e pakta që datojnë nga kjo periudhë që janë gjetur në Zvicër. Për më tepër, kjo kanoe është ruajtur “pothuajse në tërësinë e saj”, tha Pousaz. Tani, kanoja po i nënshtrohet analizës nga arkeologët, të cilët po përdorin fotogrametrinë dhe matje lazer për të krijuar një model 3D të mjetit, për të vizualizuar se çfarë do të bënte. dukeshin si kur ishin plotësisht funksionale.

Arkeologu Jean-Daniel Renaud tha për agjencinë e shtypit Keystone-SDA se kanoja ishte ndërtuar nga një trung lisi me përmasa rreth 13 metra (42.65 ft) i gjatë dhe rreth një metër (3.28 ft) në diametër. Në kohën e saj, kjo kanoe e madhe do të ishte përdorur për peshkim dhe për transport mallrash dhe njerëzish. Megjithatë, Renaud tha se pas rreth 2500 vjetësh të varrosur në baltë, anija “është një plakë shumë e sëmurë”.

Ndërsa kjo varkë e lashtë është kryesisht e paprekur, pjesë të anëve të saj janë humbur nga stuhitë. Për më tepër, fundi i kanoes që ishte varrosur në sediment ishte “i plasaritur keq”, dhe kjo është arsyeja pse Renaud e quajti artifaktin “një objekt shumë i brishtë [ose zonjë e moshuar]”. Por pavarësisht këtyre të metave, Swiss Info raportoi se gjetja “është kanoja më e madhe dhe më e ruajtur mirë nga kjo periudhë që gjendet në vend”, dhe si e tillë do të jetë e rëndësishme për t’u ofruar arkeologëve të dhëna në lidhje me stilin e jetesës në liqen. gjatë epokës së hekurit.

Ndërkohë që kjo kanoe po tërheq sot interesin e mediave, nuk është aspak një zbulim unik në Zvicër. Një nga mjetet ujore më të famshme të lashta të zbuluara në Zvicër është “Varka La Tène”, e cila gjithashtu daton në epokën e hekurit (rreth 400-250 para Krishtit). E rikuperuar nga liqeni Neuchâtel në fund të shekullit të 19-të dhe e gdhendur nga një trung i vetëm lisi, po ashtu kjo varkë nxjerr në pah aftësitë e avancuara të ndërtimit të varkave të kulturave të lashta të liqenit Neuchâtel.

Do të ishte gabim të lihej një artikull i tillë pa përmendur “Varkën Horgen”, e cila daton në epokën neolitike (rreth 3300 para Krishtit) E zbuluar në liqenin e Cyrihut, kjo është një nga kanotë më të vjetra të njohura të zbuluara ndonjëherë në Evropa Të gjitha këto varka të lashta pasqyrojnë mbështetjen e njerëzve të epokës së hekurit tek uji për transport dhe ato ofrojnë njohuri të reja mbi aftësitë e humbura që u përdorën për të korrur burimet natyrore për ushqim, udhëtim dhe tregti.