Kompania e nisjes së satelitit të Richard Branson nuk është shuma optimiste

foto

Virgin Investments Limited ka derdhur 55 milionë dollarë në Virgin Orbit që nga nëntori i vitit të kaluar, në atë që është një shenjë shqetësuese për kompaninë e re të lëshimit të satelitëve.

foto

Problemet e fluksit të parave, një ritëm i ngadalshëm i lëshimit dhe një dërgesë satelitore e dështuar në janar – këto janë disa nga gjërat tona jo shumë të preferuara kur bëhet fjalë për Virgin Orbit këto ditë. Kompania në pronësi të Richard Branson është duke luftuar dhe bazuar në zhvillimet e fundit, duket se po lufton mjaft keq.

Virgin Orbit me bazë në SHBA mori një kartëmonedhë të konvertueshme të siguruar prej 10 milionë dollarësh nga Virgin Investments Limited (VIL), krahu i investimeve të Branson’s Virgin Group, siç detajohet në një dosje të 1 shkurtit në Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA. Fondet nga kredia, me datën 30 janar, do të përdoren nga Virgin Orbit si kapital qarkullues. Kjo e rrit totalin në 55 milionë dollarë që VIL i ka dhënë Virgin Galactic në tre muajt e fundit.

foto

Për të mos u ngatërruar me Virgin Galactic, Virgin Orbit është në biznesin e lëshimit të ngarkesave të vogla në orbitën e ulët të Tokës, gjë që e bën me një aeroplan të modifikuar Boeing 747 të quajtur Cosmic Girl dhe raketën e tij LauncherOne. Virgin Galactic, gjithashtu brenda Grupit Virgin të Bransonit, përdor aeroplanë hapësinorë për të nisur turistët hapësinorë në fluturimet suborbitale. Virgin Galactic ka pasur problemet e veta, por fluturimet nga kompania komerciale e fluturimeve në hapësirë janë vendosur të rifillojnë në një moment gjatë tremujorit të dytë të 2023.

Kartëmonedha e posaçme e konvertueshme e siguruar mbart një normë interesi vjetore prej 12% dhe një datë maturimi të caktuar për 24 nëntor 2024. Unë nuk jam ekspert financiar, por interesi 12% është shumë. Shënimi mund të konvertohet me kusht në aksione të Virgin Orbit dhe, më e rëndësishmja, VIL-it “i jepet një interes sigurie me prioritet të parë në thelb të gjitha” asetet përkatëse të Virgin Orbit, “duke përfshirë të gjithë avionët, motorët e avionëve (përfshirë pjesët rezervë të avionëve) dhe asetet përkatëse ”, sipas dosjes së KSHZ-së. Pra, nëse Virgin Orbit detyrohet të deklarojë falimentimin, Branson merr të drejtat e para për të gjitha këto gjëra – duke përfshirë Cosmic Girl – përpara kreditorëve të tjerë.

Injeksioni prej 10 milionë dollarësh tani futet në investimet e tjera të fundit të VIL: një kartëmonedhë e konvertueshme e pasiguruar prej 25 milionë dollarësh e lëshuar më 4 nëntor dhe një kartëmonedhë e vjetër e siguruar e konvertueshme prej 20 milionë dollarësh nga 19 dhjetori, të dyja me interes 6%. Borxhi i fundit, duke u siguruar, i jep gjithashtu Branson të drejtat e para për asetet e Virgin Orbit.

Ofruesi i lëshimit kishte pasur mungesë parash në muajt e mëparshëm, me Parabolic Arc që raportoi se humbja neto e Virgin Orbit deri në shtator ishte mesatarisht 15.5 milionë dollarë në muaj, që do të thotë se injeksioni prej 10 milionë dollarësh do të mbarojë brenda disa javësh. Kompania e mbylli tremujorin e tretë të vitit 2022 me 71 milionë dollarë para në dorë, por edhe me huanë e fundit, “shkalla e saj aktuale e humbjeve mund ta vendosë kompaninë në rrezik të mbarimit të parave të gatshme në tremujorin e dytë, nëse nuk mund të sigurojë fonde shtesë. ”, raportoi SpaceNews. Ne do të mësojmë më shumë rreth situatës financiare të Virgin Orbit në fund të marsit, kur kompania pritet të publikojë të ardhurat e saj të tremujorit të katërt për vitin 2022.

Performanca e Virgin Orbit deri më sot nuk ka qenë yjore. Kompania, e themeluar nga Branson në 2017, ka grumbulluar vetëm pesë lëshime që nga hyrja në punë në janar 2021, më e fundit prej të cilave, misioni Start Me Up, dështoi për 30 minuta, duke prishur përpjekjen e parë për një nisje orbitale nga toka britanike. . LauncherOne tani është i bazuar në pritje të një hetimi.