Tani mund të dëgjojmë ‘tingullin’ e një prej yjeve më të bukur

foto

Tani mund të dëgjoni tingujt e hapësirës rreth një prej yjeve më spektakolare të Rrugës së Qumështit.

foto

RS Puppis, një yll i ndryshueshëm i Cepheid-it rreth 6,500 vite dritë larg, ka marrë trajtimin e sonifikimit të të dhënave nga projekti i shtrirjes së artit shkencor SYSTEM Sounds. Ata morën një imazh nga Hubble të yllit dhe transkriptuan dritën në zë, duke caktuar lartësinë në drejtimin nga qendra e imazhit dhe volumin në shkëlqimin e dritës.

foto

Ndërsa dëgjoni tingujt e mëposhtëm, një zë më i lartë mund të dëgjohet në krye të imazhit dhe më i ulët në fund; majtas dhe djathtas do të luhen në altoparlantët e tyre përkatës nëse tingulli rrethues është aktiv.

Ndërsa rrethi mbyllet në yllin e ndritshëm në qendër, tingulli bëhet më i fortë, duke përfunduar në një konvergjencë të vetme tingulli.

Sonifying the Universe ofron një mënyrë tjetër për të përjetuar mrekullitë e kozmosit, por ka edhe disa arsye vërtet të dobishme për ta bërë këtë.

Për një, konvertimi i të dhënave vizuale në të dhëna dëgjimore e bën atë më të arritshëm për njerëzit me shikim të kufizuar ose verbëri. Ai gjithashtu mund t’i bëjë konceptet komplekse më të lehta për t’u kuptuar duke ofruar një këndvështrim të ri.

Mund të zbulojë gjithashtu detaje në të dhënat që mund të anashkalohen në formën e tyre origjinale duke treguar modele, sinjale më të dobëta ose informacione që do të humbnin në zhurmë.

Për diçka si një yll i ndryshueshëm Cepheid, ky do të ishte një mjet i fuqishëm pasi ata janë ndër yjet më të dobishëm në galaktikë.

Këto yje ndryshojnë rregullisht në shkëlqim; për RS Puppis, periudha është rreth gjashtë javë. Shumë yje ndryshojnë në shkëlqim, por për variablat Cepheid, ekziston një marrëdhënie e njohur dhe e dallueshme midis shkëlqimit të yllit dhe periodicitetit të tij.

Pra, pasi të keni kohën e një ndryshoreje Cepheid, mund të kuptoni saktësisht se sa e ndritur është në thelb – jo sa e ndritshme na duket ne në Tokë, por sa dritë lëshon në të vërtetë. Dhe nëse e dini se sa e ndritshme është diçka, mund të kuptoni se sa larg është. Kjo do të thotë që ne mund të përdorim variablat Cepheid për të hartuar distancat në galaktikë.

RS Puppis, variabli më i shndritshëm Cepheid me një shkëlqim mesatar 15,000 herë më të madh se ai i Diellit, është gjithashtu i rrethuar nga pluhuri. Kur ylli shkëlqen, ai dërgon një shpërthim më të shndritshëm drite jashtë në pluhur. Kjo dritë reflektohet nga pluhuri, duke prodhuar një jehonë të lehtë; kjo është ajo që i bën unazat e bukura të argjendta të formohen rreth yllit.

Duke studiuar këto unaza, shkencëtarët mund të kuptojnë pluhurin dhe vetitë e tij, të cilat mund të na tregojnë më shumë për sendet që mbushin hapësirën midis yjeve.

Ky sonifikimi i RS Puppis duket më shumë për qëllime të shtrirjes sesa shkencës, dhe ylli është gjithsesi jashtëzakonisht i studiuar mirë, kështu që nuk është e qartë nëse do të mësojmë ndonjë gjë të re nga konvertimi.