Kompanitë diskografike padisin kompanitë muzikore të AI

foto

Një grup i labelave diskografike duke përfshirë tre të mëdhenjtë – Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment dhe Warner Records – po paditin dy nga emrat kryesorë në prodhimin e muzikës gjeneruese të AI, duke pretenduar se kompanitë kanë shkelur “në masë” të drejtat e tyre të autorit.

foto

Dy kompanitë e inteligjencës artificiale, Suno dhe Udio, përdorin tekste për të prodhuar këngë origjinale. Të dyja kompanitë kanë shijuar një nivel suksesi: Suno është i disponueshëm për t’u përdorur në Microsoft Copilot përmes një partneriteti me gjigantin e teknologjisë. Udio u përdor për të krijuar “BBL Drizzy”, një nga shembujt më të dukshëm të muzikës së AI që po bëhet virale.

foto

Çështja kundër Suno u ngrit në gjykatën federale të Bostonit dhe çështja Udio u ngrit në Nju Jork. Etiketat thonë se artistëve të të gjithë zhanreve dhe epokave u përdorën veprat e tyre pa pëlqim.

Paditë u ngritën nga Shoqata e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës (RIAA), grupi i fuqishëm që përfaqëson lojtarët kryesorë në industrinë e muzikës, dhe një grup labelësh. RIAA po kërkon dëme deri në 150,000 dollarë për punë, së bashku me tarifat e tjera.

“Këto janë raste të drejtpërdrejta të shkeljes së të drejtave të autorit që përfshijnë kopjim të palicensuar të regjistrimeve zanore në një shkallë masive. Suno dhe Udio po përpiqen të fshehin qëllimin e plotë të shkeljes së tyre në vend që t’i vendosin shërbimet e tyre në një bazë të shëndoshë dhe të ligjshme, “tha në një deklaratë për shtyp shefi ligjor i RIAA, Ken Doroshow.

Paditësit thonë se kur ata akuzuan Suno për përdorimin e veprave të mbrojtura nga të drejtat e autorit, kompania u shmang, duke thënë se të dhënat e trajnimit ishin “informacion konfidencial biznesi”. Udio bëri pretendime të ngjashme në korrespondencë, sipas padisë. “Nëse Suno do të kishte bërë përpjekje për të shmangur kopjimin e regjistrimeve zanore të Paditësve dhe futjen e tyre në modelin e tij të AI, shërbimi i Suno nuk do të ishte në gjendje të riprodhonte imitimet bindëse të një game kaq të gjerë të shprehjes muzikore njerëzore me cilësinë që ofron Suno,” lexohet ankesa.

Në një deklaratë të dërguar me email, Mikey Shulman, CEO i Suno, thotë se teknologjia e kompanisë është “transformuese” dhe e krijuar për të “gjeneruar rezultate krejtësisht të reja, jo për të memorizuar dhe rigurgituar përmbajtjen para-ekzistuese”. Shulman thotë se Suno nuk lejon kërkesat e përdoruesve bazuar në artistë të veçantë.

“Ne do të kishim qenë të lumtur t’ua shpjegonim këtë kompanive diskografike të korporatave që ngritën këtë padi (dhe në fakt, ne u përpoqëm ta bënim këtë), por në vend që të bënim një diskutim me mirëbesim, ata janë rikthyer në librin e tyre të vjetër të lojërave të udhëhequr nga avokatët . Suno është ndërtuar për muzikë të re, përdorime të reja dhe muzikantë të rinj. Ne vlerësojmë origjinalitetin”, thuhet në deklaratë.

Në ankesat e saj, RIAA përfshiu disa shembuj të rezultateve të krijuara duke përdorur Suno dhe Udio që duken si këngë të zotëruara nga etiketat. Një këngë e krijuar nga Suno e titulluar ” Thellë poshtë në Luiziana afër New Orle ” [sic] përsërit tekstin dhe stilin e “Johnny B. Goode” nga Chuck Berry. Një tjetër këngë e quajtur ” Prancing Queen ” e krijuar duke përdorur kërkesën “pop të viteve 70” përmban tekste të “Dancing Queen” nga ABBA – dhe tingëllon jashtëzakonisht si grupi.

Kostumet janë një hap i rëndësishëm në luftën e diskutueshme midis industrisë së muzikës dhe kompanive të teknologjisë që ofrojnë mjete AI. UMG dhe botuesit e tjerë të muzikës paditën më parë Anthropic për shpërndarjen e teksteve të këngëve me të drejtë autori kur përdoruesit nxitën sistemin Claude 2.

Duke filluar nga viti i kaluar me një këngë të rreme Drake të krijuar duke përdorur AI , artistët dhe etiketat kanë zhvilluar një betejë publike kundër kompanive që ata thonë se kopjuan në mënyrë të paligjshme punën e tyre të mbrojtur për të trajnuar dhe zhvilluar mjetet e AI. Disa sisteme të inteligjencës artificiale janë në gjendje të riprodhojnë regjistrime që tingëllojnë bindshëm si artistë të njohur – duke ngritur pyetje se sa kontroll ka një muzikant mbi ngjashmërinë e tyre të rrejshme të AI .

Platformat si TikTok dhe YouTube gjithashtu janë kapur në pikëpyetje pasi muzika e krijuar nga AI është përhapur në internet. Në fillim të këtij viti, muzika e artistëve të UMG, përfshirë Taylor Swift, u hoq përkohësisht nga TikTok pasi të dy kompanitë nuk arritën të arrinin një marrëveshje licencimi, pjesërisht për shkak të shqetësimeve rreth AI. Vjeshtën e kaluar, YouTube njoftoi një sistem të ri të heqjes së përmbajtjes muzikore të krijuar nga AI me kërkesë të mbajtësve të të drejtave. Në maj, Sony Music u dërgoi letra qindra kompanive të teknologjisë duke i paralajmëruar për përdorim “të paautorizuar” të punës me të drejtë autori.

Drejtuesit dhe investitorët e Suno pranuan mundësinë për t’u paditur në një profil të Rolling Stone në kompani këtë mars. Për disa, është thjesht kostoja e të bërit biznes: Antonio Rodriguez, një investitor i hershëm në Suno, i tha revistës, “Sinqerisht, nëse do të kishim marrëveshje me etiketat kur filloi kjo kompani, ndoshta nuk do të kisha investuar në të. Unë mendoj se ata duhej ta bënin këtë produkt pa kufizime.”

Kompanitë e AI kanë qenë të fshehta se cilat të dhëna përdoren për të trajnuar modelet e tyre. OpenAI aktualisht është duke u paditur nga autorë dhe botues lajmesh si The New York Times, të cilët thonë se veprat e tyre janë përfshirë në të dhënat e trajnimit. CTO e OpenAI, Mira Murati, ka shmangur vazhdimisht pyetjet nëse Sora, gjeneratori i videove me AI të kompanisë, ishte trajnuar për përmbajtjen në YouTube.

Megjithëse pjesa më e madhe e muzikës së gjeneruar nga AI nuk është plotësisht një zëvendësim për këngët e artistëve njerëzorë, ekziston një frikë e vërtetë në muzikë dhe industri të tjera krijuese se përmbajtja e AI mund të zvogëlojë aftësinë e tyre për të fituar para nga puna e tyre. Në prill, një grup i quajtur Aleanca për të Drejtat e Artistëve shkroi një letër të hapur duke kërkuar që kompanitë e AI “të ndërpresin përdorimin e inteligjencës artificiale (AI) për të shkelur dhe zhvlerësuar të drejtat e artistëve njerëzorë”.