Ky aeroplan i egër DARPA CRANE X mund të jetë një hap gjigant në dizajnimin e avionëve

foto

Agjencia Amerikane e Projekteve të Kërkimit të Avancuar të Mbrojtjes (DARPA) thotë se është koha që disa aeroplanë të lëshojnë ashensorë, rrota dhe timonë për kontrollin e fluturimit.

Koncepti i ri i avionit X i DARPA-s do të heqë këto sipërfaqe kontrolli të jashtme lëvizëse për të reduktuar zvarritjen aerodinamike dhe për të rritur efikasitetin e karburantit, duke kundërshtuar një shekull praktikash standarde të projektimit të aviacionit. Por dega e teknologjisë së avancuar e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA thotë se ka një alternativë të zbatueshme për të mbajtur kontrollin në ajër me shpejtësi të lartë.

Aurora Flight Sciences mori një kontratë projektimi nga DARPA të martën nën programin e Kontrollit të Avionëve Revolucionar me Efektorë Novel (CRANE), i cili kërkon të fluturojë një avion eksperimental pa nyje lëvizëse.

Filiali i Boeing “do të projektojë një avion X të shkallës së plotë që mbështetet vetëm në ndryshimet në rrjedhën e ajrit për manovrat gjatë fluturimit,” shkroi DARPA në një postim në Twitter të martën të çmimit të Aurora. Nëse koncepti do të ketë sukses, shtuan zyrtarët, dizajni do të jetë “një fazë e re në krijimin e një avioni”.

Lëvizja e pjesëve të avionëve ka qenë një shqetësim i domosdoshëm për më shumë se një shekull. Nga njëra anë, sipërfaqet e kontrollit krijojnë tërheqje dhe reduktojnë efikasitetin e karburantit. Megjithatë, pilotët duhet të lëvizin në mënyrë të sigurtë aeroplanin dhe ashensorët, flapat dhe timonët janë provuar, testuar dhe përmirësuar për dekada të tëra.

DARPA nuk është aspak i pari që shqyrton heqjen e pjesëve që më parë konsideroheshin thelbësore për operacionet e fluturimit. Në vitin 2018, një ekip në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts fluturoi atë që ata e quajtën “avioni i parë pa pjesë lëvizëse”, por ky term i referohej më shumë shtytjes. MIT përdori një ngarkesë elektrike në aeroplan për të qëndruar lart, një efekt i njohur si “erë jonike” – jo helikë tradicionale apo turbina motorike.

Megjithatë, disa avionë të së kaluarës kanë hequr një ose më shumë sipërfaqe tradicionale lëvizëse. “Aeroplanët pa bisht”, për shembull, përfshijnë hapin dhe rrotullimin në krahun kryesor, por zakonisht ende kërkojnë një timon. Avionë të tillë kanë ekzistuar të paktën që nga vitet 1910, me avionin supersonik Concorde tashmë të pensionuar si ndoshta shembullin më të spikatur.

foto

Ka pak detaje të disponueshme tani se si CRANE do të qëndrojë i qëndrueshëm në ajër, por sugjerime intriguese janë të disponueshme nëpërmjet një prezantimi të vitit 2021 nga Alexander “Xander” Walan, menaxher programi i Zyrës së Teknologjisë Taktike të DARPA.

Kontrolli i rrjedhës aktive (AFC) përdor një sërë metodash si p.sh. rryma ajri apo edhe shkarkime elektrike për të formësuar ose skalitur rrjedhën e ajrit mbi avion, vëren prezantimi. DARPA kërkon të përdorë pjesë komerciale aty ku është e mundur për të ofruar alternativa të përballueshme dhe për të “eksploruar plotësisht hapësirën tregtare të AFC”, që do të thotë të kërkojë teknologji që mund të ofrojnë alternativa të qëndrueshme.

foto

Ndërsa nuk ka detaje të mëtejshme mbi AFC-në në faqen lakonike të DARPA-s CRANE, njoftimi i Aurora sugjeron se dizajni i tyre do të përdorte “konfigurime modulare të krahëve që mundësojnë integrimin e ardhshëm të teknologjive të avancuara” për të arritur AFC.

Kjo nuk është shumë për të vazhduar, por në prezantimin e 2021, oferta e Aurora u zotua të modelonte disa dizajne konceptuale të krahëve për të gjetur më të mirën. Duke gjykuar nga fotot e disponueshme, duket se avioni X do të përdorë një lloj “krahu të bashkuar bashkëplanar”, i cili përfshin dy krahë përpara dhe dy krahë të pasmë në vend të krahut tradicional në formë V në shumicën e avionëve komercialë dhe ushtarakë.

foto

Pjesa tjetër e CRANE, e njohur si Faza 2, do të kërkojë dizajnimin dhe zhvillimin e softuerit të kontrolleve dhe fluturimit. Ai do të përfundojë me një rishikim kritik të dizajnit të aeroplanit X. DARPA mund të kërkojë një Fazë 3 për të fluturuar një demonstrues me avion X 7,000 paund (3,175 kg) me teknologjinë AFC. Nuk u publikuan asnjë detaj financiar apo afat kohor.