Ky ekzoskelet robotik mund t’i ndihmojë vrapuesit të vrapojnë më shpejt

foto

Një ekzoskelet i veshur mund t’i ndihmojë vrapuesit të rrisin shpejtësinë e tyre duke i inkurajuar ata të ndërmarrin më shumë hapa, duke i lejuar ata të përshkojnë distanca të shkurtra më shpejt.

foto

Ndërsa studimet e mëparshme janë fokusuar në mënyrën se si ekzoskeletet e veshur mund t’i ndihmojnë njerëzit të reduktojnë energjinë që shpenzojnë gjatë vrapimit, studimi i ri, i botuar sot në Science Robotics , shqyrton se si robotët e veshur mund të ndihmojnë vrapuesit ndërsa vrapojnë.

foto

Veshja e jashtme mund të jetë një mjet i dobishëm për atletët që kërkojnë të shpejtojnë gjatë stërvitjes. “Megjithëse ky është një studim paraprak, mund të themi se kostumi mund të rrisë aftësinë e njeriut për të vrapuar”, thotë Giuk Lee, një profesor i asociuar në Universitetin Chung-Ang në Seul, Koreja e Jugut, i cili drejtoi kërkimin.

Lee dhe ekipi i tij ndërtuan një veshje të lehtë me kabllo çeliku të mundësuar nga motorë elektrikë të bashkangjitur në kofshët e vrapuesit. Motorët tërheqin kabllot, duke imituar tkurrjen e muskujve. Veshja e jashtme i ndihmon njerëzit të vrapojnë më shpejt duke ndihmuar zgjatjen e ijeve të tyre – lëvizjen e fuqishme që e shtyn një vrapues përpara.

Veshja e jashtme gjurmon lëvizjet e pjesës së poshtme të trupit të përdoruesit në kohë reale përmes sensorëve në të dy kofshët. Këto të dhëna futen në një algoritëm të krijuar për të monitoruar ecjen, i cili funksionon së bashku me algoritme të tjera për të gjurmuar stilin dhe shpejtësinë individuale të vrapimit të secilit vrapues.

Ekipi testoi kostumin ekzo në nëntë vrapues të rinj meshkuj, asnjëri prej të cilëve nuk u konsiderua si atletë elitë. Atyre iu dhanë seanca trajnimi tre-minutëshe se si funksionon kostumi para se të vraponin për breshëri të shkurtra në një rutine për t’u njohur me ndjesinë e veshjes.

Më pas ata vrapuan jashtë në një vijë të drejtë për 200 metra dy herë, një herë të veshur me kostumin e jashtëm dhe një herë pa. Ata pushuan për të paktën 30 minuta ndërmjet provave.

Mesatarisht, pjesëmarrësit arritën të vrapojnë distancën 0,97 sekonda më shpejt kur mbanin kostumin sesa kur nuk ishin.

Studiuesit vunë re se sa më pak kohë u duhej vrapuesve për të përfunduar distancën, aq më shumë hapa ata ndërmorën, duke sugjeruar se kostumi i jashtëm ndihmon në shkurtimin e kohës së sprintit duke rritur frekuencën e hapave të vrapuesit.

Të nxitur nga gjetjet e tyre, studiuesit i kanë vendosur vetes synime ambicioze. Ata janë duke punuar në një kostume ekzotike të personalizuar për Kyung-soo Oh, një ish-vrapues i elitës kombëtare në Korenë e Jugut, i cili kishte dalë në pension, në një përpjekje për të mposhtur rekordin botëror për vrapimin 100 metra. Rekordi aktual i meshkujve është 9.58 sekonda, i vendosur nga sprinteri xhamajkan Usain Bolt në vitin 2009.

Studiuesit gjithashtu kanë filluar të punojnë me një vrapues me aftësi të kufizuara për të shqyrtuar nëse një veshje ndihmëse mund të ofrojë një përfitim.

“Është një arritje e madhe, ajo që ata kanë bërë,” thotë Kaspar Althoefer, kreu i Qendrës për Robotikën e Avancuar në Universitetin Queen Mary të Londrës, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Ai është kurioz se si kostumi i jashtëm mund t’i ndihmojë vrapuesit të përshkojnë distanca edhe më të shkurtra.

“Nëse ata mund të arrijnë të bëjnë një mbajtës rekord botëror të vrapojë 0,68 sekonda më shpejt mbi 100 metra, mendoj se do të ishte masive,” shton ai.

Megjithatë, stërvitja e veshur me kostume të tilla nuk ka gjasa të ndihmojë atletët të vrapojnë më shpejt në garat ku nuk lejohen të përdorin teknologji ndihmëse. Megjithëse kostumi i inkurajon ata që i mbajnë këmbët të lëvizin më shpejt, ai nuk i ndihmon muskujt e tyre të forcohen, thotë Althoefer, duke theksuar se mbështetja e tepërt në veshjet e jashtme, teorikisht, mund t’i bëjë vrapuesit më të dobët me kalimin e kohës.