Sateliti inspektor Astroscale gati për lëshim

foto

Astroscale thotë se një mision për të inspektuar një skenë të sipërme të braktisur në orbitën e ulët të Tokës, si një pararendës për heqjen e saj, është gati për nisje, por një dështim i fundit i lëshimit do ta mbajë atë në tokë për momentin.

foto

Në një konferencë të 28 shtatorit, drejtuesit e Astroscale thanë se anija kozmike Heqja e Mbetjeve Aktive nga Astroscale-Japan, ose ADRAS-J, është e kompletuar dhe gati për misionin e saj për t’u takuar dhe inspektuar një fazë të sipërme të një rakete H-2A.

foto

“Kjo është përpjekja e parë në botë për t’iu afruar dhe karakterizuar në mënyrë të sigurt një pjesë ekzistuese të mbeturinave të mëdha përmes operacioneve të takimit dhe afërsisë,” tha Gene Fujii, inxhinieri kryesor i Astroscale. “Çelësi i misionit është demonstrimi i aspekteve më sfiduese të teknologjive RPO.”

Anija kozmike 150 kilogramë do të nisë në një raketë Lab Electron dhe do t’i afrohet shkallës së sipërme H-2A të mbetur në orbitën e ulët të Tokës pas lëshimit të satelitit të vëzhgimit të Tokës GOSAT në 2009. Anija kozmike më pas do të fluturojë rreth skenës, 11 metra e gjatë dhe 4 metra në diametër, duke e inspektuar me kamera për ta karakterizuar më mirë për një mision të ardhshëm për ta hequr nga orbita. Përfundimi i misionit të plotë do të zgjasë nga tre deri në gjashtë muaj.

Fujii tha se janë gjashtë teknologji kyçe të nevojshme për heqjen e objekteve nga orbita: lëshimi në orbitën e duhur, navigimi absolut në objektin e klientit, navigimi relativ me klientin, fluturimi rreth klientit, kapja dhe deorbitimi. Katër të parat prej tyre do të demonstrohen me ADRAS-J. “Unë do të argumentoja se katër që ne po demonstrojmë janë disa nga aspektet më të vështira të RPO.”

ADRAS-J do të jetë anija e parë kozmike komerciale që do t’i afrohet një objekti jo bashkëpunues si një copë mbeturinash. “Për herë të parë, ne do të takohemi me një objekt të braktisur dhe do të marrim imazhe të zgjidhura për të kuptuar më mirë se si duken mbeturinat dhe si sillen ato”, tha Mike Lindsay, shefi i teknologjisë në Astroscale. “Kjo po na vendos në një rrugë për të menaxhuar, kuptuar dhe përmirësuar më mirë mjedisin.”

Kjo do të ndihmojë në misionet e ardhshme për të hequr mbeturinat, tha ai, duke kuptuar se si objektet si fazat e sipërme ndikohen nga mjedisi hapësinor. “ADRAS-J gjithashtu do të na tregojë nëse kemi instrumentet e duhura, të dhënat e duhura që na duhen për të kryer punën tonë në mënyrë të sigurt dhe të besueshme në të ardhmen,” tha ai, “kur duam të lidhemi dhe të kontaktojmë. me këta klientë.”

Këto teknologji do të ushqehen në misionet e ardhshme për të deorbituar skenën dhe të tjera si ajo, të cilat paraqesin rreziqe të veçanta për popullsinë e mbeturinave orbitale në orbitën e ulët të Tokës për shkak të masës së tyre. ADRAS-J është faza e parë e një programi të agjencisë hapësinore japoneze JAXA të quajtur Demonstrimi Komercial i Heqjes së Mbetjeve, ose CRD2. Faza e dytë e CRD2, ende për t’u kontraktuar, do të përfshijë dërgimin e një anije kozmike në atë fazë për ta hequr atë nga orbita.

Astroscale kishte planifikuar të shpallte një datë të lëshimit në nëntor për ADRAS-J në konferencë, por këto plane janë pezulluar pasi dështimi i lëshimit të Electron të Rocket Lab më 19 shtator shkaktoi pezullimin e lëshimeve të ardhshme. Ajo kompani është ende duke hetuar dështimin dhe nuk ka dhënë ende asnjë indikacion se kur do të jetë gati të kthehet në fluturim.

“Partnerët tanë në Rocket Lab aktualisht janë duke punuar shumë për të kryer një analizë të anomalisë dhe ne po i urojmë gjithë të mirat për një kthim të shpejtë në fluturim,” tha Chris Blackerby, shefi operativ në Astroscale.

Zyrtarët e kompanisë në konferencë nuk dhanë asnjë indikacion se po shqyrtonin mjetet alternative të lëshimit, duke preferuar fleksibilitetin e ofruar nga një lëshim i dedikuar Electron. “Ndikimet e çdo vonese apo koha nuk do të jetë një problem për ne,” tha Fujii. “Duke pasur një udhëtim të dedikuar, ne mund të punojmë shumë ngushtë me ofruesin e mjetit lëshues për të siguruar futjen më optimale të objektivit që është afër klientit dhe optimizon misionin, dhe Rocket Lab ka qenë në gjendje ta sigurojë këtë për ne.”