Lockheed Martin shikon klientët ndërkombëtarë për sistemet e shtimit të GPS

foto

Disponueshmëria e një sinjali të ri navigimi GPS për përdoruesit civilë po krijon mundësi tregu në të ashtuquajturat sisteme shtimi të bazuara në satelit – të njohura si SBAS – që vendet në mbarë botën po zhvillojnë ose përmirësojnë për të mbështetur transportin dhe industritë e tjera, tha Andre Trotter, Lockheed. Zëvendës presidenti i Martinit për sistemet e navigimit.

foto

Gjashtë satelitë GPS 3 që transmetojnë sinjalin L1C janë lëshuar që nga viti 2018, më i fundit javën e kaluar. GPS 3 është një version i modernizuar i satelitëve të Sistemit të Pozicionimit Global të ushtrisë amerikane që transmetojnë sinjale të pozicionimit, navigimit dhe kohës. Krahasuar me gjeneratat e mëparshme, satelitët GPS 3 u ofrojnë përdoruesve ushtarakë mbrojtje shtesë nga sulmet e bllokimit, por një nga karakteristikat e tij më domethënëse është sinjali L1C për përdoruesit civilë që është i ndërveprueshëm me satelitët e lundrimit Galileo të Evropës.

Lockheed Martin ka ndërtuar 10 satelitë GPS 3 sipas një kontrate të vitit 2008 nga Forcat Ajrore të SHBA-së dhe do të prodhojë të paktën 10 më shumë GPS 3F, një version më i avancuar.

Kompania zhvilloi atë që e quan një SBAS të gjeneratës së dytë që përfiton nga sinjali L1C për të shfrytëzuar GPS dhe Galileo për të ofruar navigim dhe pozicionim më të saktë dhe për të zvogëluar varësinë nga çdo sistem, tha Trotter për SpaceNews.

Lockheed Martin në shtator fitoi një kontratë 19-vjeçare prej 1.18 miliardë dollarësh për të zhvilluar dhe operuar Rrjetin e Shtimit të Pozicionimit Jugor (SouthPAN) për qeveritë e Australisë dhe Zelandës së Re. Sistemi pritet të jetë funksional deri në vitin 2028. “Ka një sasi të konsiderueshme testimi që duhet të vazhdojë në mënyrë që sinjalet të certifikohen për lloje të ndryshme përdorimesh, qofshin ato për sigurinë e jetës apo operacionet komerciale të avionëve.” tha Trotter.

SBAS i Lockheed Martin transmeton në dy frekuenca për të shtuar sinjalet nga GPS dhe Galileo.

“Aktualisht po transmetojmë sinjalin SBAS të konstelacionit të shumëfishtë me frekuencë të dyfishtë si pjesë e SouthPAN,” tha Trotter. “Me lëshimin e satelitëve shtesë GPS 3 dhe GPS 3F, shërbimi do të përmirësohet edhe më tej.”

Fitimi i kontratës SouthPAN “mund të çojë në më shumë mundësi, pasi ne kemi aftësinë ta zgjerojmë këtë teknologji të mundshme globalisht,” tha ai. “Ne jemi duke diskutuar me klientë të tjerë të mundshëm ndërkombëtarë. Ne gjithashtu presim që do të realizohen më shumë përfitime ndërsa sjellim përdorues dhe mësojmë rreth aplikacioneve të reja të teknologjisë.”

Sistemi SouthPAN, për shembull, do të përmirësojë saktësinë nga 5 deri në 10 metra aktuale, në rreth 10 centimetra, tha ai. Të dhënat më të sakta të navigimit dhe pozicionimit, tha Trotter, janë në kërkesë të lartë për aviacionin komercial, bujqësinë precize, gjurmimin detar dhe funksionimin e dronëve dhe automjeteve pa pilot.

SBAS i SHBA njihet si Sistemi i Rritjes së Zonës së Gjerë (WAAS). Evropa quhet EGNOS, ose Shërbimi Evropian i Mbivendosjes së Navigimit Gjeostacionar. Disa vende kanë implementuar sisteme SBAS, duke përfshirë Japoninë dhe Indinë, dhe të tjera janë në zhvillim.

foto

Në sistemin SouthPAN, një ngarkesë SBAS është e vendosur në një satelit komunikimi gjeostacionar të orbitës së Tokës Inmarsat, i cili ritransmeton mesazhet e shtimit te marrësit e përdoruesve. Lockheed Martin operon një stacion tokësor gjurmimi, telemetrie dhe kontrolli në Uralla, New South Wales. GMV me bazë në Spanjë do të zhvillojë qendrat e përpunimit dhe kontrollit të të dhënave të SouthPAN.