Spiralja e çuditshme mbi Hawaii ka të ngjarë të shkaktohet nga raketa e SpaceX Falcon 9

foto

Javën e kaluar, astronomët në një observator të Havait vunë re një strukturë të ngjashme me spirale mbi Maunakea. Një shkallë e sipërme e SpaceX Falcon 9 është burimi i mundshëm i veçorisë së çuditshme atmosferike, siç ka ndodhur më parë.

foto

Spiralja u pa gjatë orëve të para të mëngjesit të 18 janarit, në të njëjtën ditë kur një raketë Falcon 9 shpërtheu nga Space Launch Complex 40 në Stacionin e Forcave Hapësinore Cape Canaveral në Florida. Një postim në Twitter nga astronomët e Teleskopit Subaru dha një paraqitje të shkurtër të spektaklit, të cilin shkencëtarët e lidhën me lëshimin e një sateliti të ri nga SpaceX.

foto

Observatori siguroi gjithashtu një video me kalimin e kohës të spirales, duke treguar evolucionin e saj me kalimin e kohës, së bashku me një numër shqetësues satelitësh që qarkullojnë pranë. “Më parë atë ditë, SpaceX lëshoi një satelit në orbitën e mesme të Tokës”, tha Teleskopi Subaru në video. “Ne besojmë se ky fenomen është i lidhur [me] funksionimin e tij të vendosjes orbitale.” Misioni GPS III Space Vehicle 06 i SpaceX në fakt u nis më herët gjatë ditës, duke ofruar një satelit GPS për Forcën Hapësinore të SHBA.

Teleskopi Subaru është një teleskop optik me rreze infra të kuqe 26,9 këmbë (8,2 metra) i vendosur në majën e Maunakea dhe operohet nga Observatori Kombëtar Astronomik i Japonisë. Ekipi përdori kamerën e yllit Subaru-Asahi të objektit për të dalluar dhe kronikë të spirales.

Fakti që një raketë mund të shkaktojë një formacion të tillë atmosferik duket befasuese, por kjo nuk është hera e parë që një raketë SpaceX shkakton formimin e një strukture të tillë; një “unazë tymi” e ngjashme e parë mbi Illinois më 19 qershor 2022 ishte e lidhur me lëshimin e një Falcon 9 dhe dërgimin e satelitit Globalstar FM15.

“Kjo spirale u shkaktua nga shkalla e sipërme e Falcon 9 që nxirrte karburantin e mbetur pak para se të deorbitonte në Oqeanin Paqësor,” raportoi Spaceweather në atë kohë. “Faza e sipërme ndoshta po rrotullohej në boshtin e saj më të gjatë për të stabilizuar orientimin e fluturimit – prandaj forma spirale” dhe spirale të ngjashme “janë parë pas lëshimeve të mëparshme të Falcon 9”.

Lansimet e Falcon 9 janë të njohura për prodhimin e efekteve të çuditshme atmosferike, duke përfshirë goditjet me hark (siç shihet në videon e re) dhe “kandil deti” të raketave. Pamjet si kjo janë vendosur të jenë një dukuri e zakonshme, me SpaceX që planifikon më shumë se 100 lëshime të Falcon 9 në vitin e ardhshëm.