Microsoft i jep fund eksperimentit të qendrës së të dhënave nënujore të Projektit Natick, pavarësisht suksesit

foto

Origjina e projektit Natick shtrihet deri në vitin 2013. Pas një prove tre mujore në Paqësor, një kapsulë e qendrës së të dhënave zhytëse u vendos 120 milje larg brigjeve të Skocisë në vitin 2018. Ajo u rikthye në sipërfaqe në vitin 2020, duke ofruar atë që u tha se ishin rezultate premtuese.

foto

Microsoft humbi gjashtë nga 855 serverët që ishin në kapsulë gjatë kohës së tij nën ujë. Në një eksperiment krahasimi që po ekzekutohej njëkohësisht në tokë të thatë, humbi tetë nga 135 serverë.

foto

Microsoft vuri në dukje se qëndrueshmëria konstante e temperaturës së ujit të jashtëm të detit ishte një faktor në suksesin e eksperimentit. Ai gjithashtu theksoi se si qendra e të dhënave ishte e mbushur me gaz azot inert që mbronte serverët, në krahasim me gazin reaktiv të oksigjenit në qendrën e të dhënave tokësore.

Pavarësisht se gjithçka po shkon aq mirë, Microsoft po ndërpret projektin Natick. “Unë nuk po ndërtoj qendra të dhënash nënujore askund në botë,” i tha DatacenterDynamics Noelle Walsh, kreu i divizionit Cloud Operations + Inovation (CO+I) të kompanisë.

“Ekipi im punoi për të dhe funksionoi. Ne mësuam shumë për operacionet nën nivelin e detit dhe dridhjet dhe ndikimet në server. Kështu që ne do t’i zbatojmë ato mësime në raste të tjera,” shtoi Walsh.

Kur u pyet nëse Microsoft kishte mësuar nëse një ditë mund të kishte qendra të dhënash pa njerëz të mbushura me robotë, Walsh tha: “Ne po e shikojmë robotikën më shumë nga perspektiva që disa nga këta serverë të rinj do të jenë shumë të rëndë. Si mund ta automatizojmë kjo kundrejt që njerëzit të shtyjnë gjërat rreth e rrotull?”

“Ne po mësojmë nga industritë e tjera mbi robotikën, por jemi gjithashtu shumë të vetëdijshëm se kemi nevojë për njerëz. Unë nuk dua që njerëzit të shqetësohen për punët e tyre,” shtoi ajo.

Microsoft gjithashtu patentoi një qendër të dhënash me presion të lartë në 2019 dhe një qendër të të dhënave artificiale të shkëmbinjve në 2017, por duket se kompania po vendos burime në ndërtimet tradicionale tani për tani. “Unë do të thosha tani ne jemi duke u fokusuar më shumë,” tha Walsh. “Ne na pëlqen të bëjmë R&D dhe të provojmë gjëra, dhe ju mësoni diçka këtu dhe mund të fluturojë atje. Por unë do të thoja tani, është shumë e fokusuar.”

“Ndërsa aktualisht nuk kemi qendra të dhënash në ujë, ne do të vazhdojmë të përdorim Project Natick si një platformë kërkimore për të eksploruar, testuar dhe vërtetuar koncepte të reja rreth besueshmërisë dhe qëndrueshmërisë së qendrës së të dhënave, për shembull me zhytje në lëng”.

Në dhjetor, Kina fundosi modulet e para të asaj që ajo thotë se është qendra e parë e të dhënave tregtare nënujore në botë. Këto ishin të parat nga më shumë se 100 modulet cilindrike, që mbulojnë mbi 731,945 metra katrorë, që do të ulen rreth 115 këmbë në fund të detit – një udhëtim që kërkon tre orë për të përfunduar. Struktura përfundimisht do të ofrojë performancën e rreth 60,000 kompjuterëve që punojnë në unison, sipas raportit. Uji i ftohtë i detit parashikohet të kursejë 122 milionë kilovat-orë energji elektrike dhe 105,000 tonë ujë të ëmbël në vit.

Në maj, studiuesit zbuluan se mjedisi unik i qendrave të të dhënave nënujore i bën ato të prekshme ndaj një sulmi specifik: valët e zërit. Një studim detajoi se si zëri në frekuencën rezonante të disqeve të diskut të ngurtë shkakton dridhje me një shpejtësi dhe intensitet të caktuar në përpjesëtim të drejtë me nivelin e presionit të zërit, duke ndikuar në performancën e leximit/shkrimit të diskut.