Microsoft u kërkon disa punonjësve në Kinë të transferohen në vende të tjera

foto

Microsoft u ka kërkuar të paktën 100 punonjësve të saj në Kinë që të konsiderojnë lëvizjen në vende të tjera, sipas raporteve të mediave shtetërore kineze.

foto

Raportet vijnë pasi marrëdhëniet midis Pekinit dhe Uashingtonit përkeqësohen për shkak të teknologjive si inteligjenca artificiale (AI) dhe energjia e pastër.

foto

Punonjësve të Microsoft-it , të përfshirë kryesisht në kompjuterin cloud, kohët e fundit iu ofrua mundësia për të punuar në Shtetet e Bashkuara, Australi ose Irlandë, mes vendeve të tjera, tha në një raport të mërkurën gazeta shtetërore The Paper, duke cituar një burim të paidentifikuar.

“Ofrimi i mundësive të brendshme është një pjesë e rregullt e menaxhimit të biznesit tonë global. Si pjesë e këtij procesi, ne ndamë një mundësi opsionale transferimi të brendshëm me një nëngrup punonjësish,” tha një zëdhënës i Microsoft për CNN të enjten. Ai nuk specifikoi numrin e punëtorëve që kishin marrë ofertën.

Wall Street Journal raportoi të enjten se Microsoft u kërkoi rreth 800 punonjësve, kryesisht inxhinierë me kombësi kineze që punojnë në kompjuterin cloud dhe AI, të konsideronin zhvendosjen. Gazeta, e cila citoi burime të paidentifikuara, raportoi vitin e kaluar se administrata Biden po përgatitej të kufizonte aksesin e firmave kineze në shërbimet cloud të SHBA.

Kompania hyri në Kinë në 1992 dhe për dekada ka mbështetur në laboratorin e saj të mirënjohur të kërkimit me bazë në Pekin, Microsoft Research Lab Asia, për ta ndihmuar atë të krijojë ndikim.

“Të gjithë janë të hutuar,” tha një punonjës për gazetën, pasi stafit të prekur i është dhënë më pak se një muaj kohë për të vendosur.

Yicai, një media financiare shtetërore kineze, shkroi se më shumë se 100 punonjës u prekën. Ai shtoi se njerëzit kishin mundësi të mos lëviznin.

Raportet vijnë në të njëjtën javë, presidenti Joe Biden  njoftoi tarifat për importet me vlerë 18 miliardë dollarë të automjeteve elektrike kineze dhe një sërë produktesh të tjera. Biden tha se ai po përpiqej të parandalonte konkurrencën e pandershme nga Kina që shkatërronte industritë amerikane.

Lufta teknologjike mes dy superfuqive ekonomike është duke u intensifikuar prej vitesh. Në tetor , administrata Biden kufizoi llojet e gjysmëpërçuesve që kompanitë amerikane mund t’i shesin Kinës.

Në muajt e fundit, Shtetet e Bashkuara kanë përfshirë gjithashtu aleatët e tyre në Evropë dhe Azi për të kufizuar shitjet e pajisjeve të avancuara të prodhimit të çipave në Kinë.

Pekini është kundërpërgjigjur duke vendosur kufizimet e veta në eksportet e germaniumit dhe galiumit, dy elementë thelbësorë për prodhimin e gjysmëpërçuesve.