Model S Plaid i Tesla-s ka më shumë fuqi se sa mund ta imagjinosh

foto

Sa i shpejtë është Tesla Model S Plaid? Aq shpejt, mund të shkojë nga zero në 60 mph nën dy sekonda. Një… dy… po, aq shpejt.

Tani imagjinoni këtë cheetah me bateri në rrugën tuaj. Nëse, sigurisht, shoferi nuk i nënshtrohet dëshirës për të goditur pedalin e gazit, në këtë rast mund të ndodhin gjëra të çmendura dhe të frikshme.

Me pak fjalë, Plaid duhet të jetë gjithmonë ose i trishtuar (i papërdorur) ose i keq (një kafshë e tërbuar, 1,020 kuaj fuqi).

Për të qenë të sigurt, Plaid nuk është e vetmja makinë ose kamion që mbizotëruar në rrugë. Kuaj fuqi mesatare janë rritur në mënyrë të vazhdueshme, e tillë që shumica e automjeteve të reja mund të arrijnë 100 mph pa një drithërimë. Shumë pak shoferë shtyjnë makinat e tyre diku afër asaj për të cilën janë të aftë, sepse e kuptojnë se është e rrezikshme dhe kundër ligjit. Kjo është e vërtetë edhe për njerëzit që zotërojnë Ferrari, Lamborghini, McLaren dhe të ngjashme, të cilat shiten të gjitha si automjete me performancë të lartë.

Por Model S Plaid, për të cilin Tesla Inc. pretendon me justifikim se është “vetura me performancën më të lartë të ndërtuar ndonjëherë”, e çon çështjen e energjisë së tepërt në një nivel krejt të ri. Shpejtësia e tij maksimale pasi gomat e reja të jenë në dispozicion këtë vjeshtë do të jetë 200 mph.

Dhe ndërsa shumica dërrmuese e pronarëve të Tesla do të ngasin me përgjegjësi, dikush do të dehet dhe do të guxojë ose do t’ia japë makinës si një adoleshent i pamatur. Dëmi që një Plaid me shpejtësi mund të bëjë është dukshëm më i madh sesa dëmi që mund të bëjë një Ford Fiesta me shpejtësi. (Tesla nuk iu përgjigj një kërkese për koment.)

Joseph Young, një zëdhënës i Institutit të Sigurimeve për Sigurinë në Rrugë tha:

“Nga një perspektivë e sigurisë kur shohim një automjet si ky, ka patjetër disa shqetësime,” tha ai. “Ne e dimë nga hulumtimet e mëparshme që automjetet me motorë me shumë kuaj fuqi kanë një tendencë të tejkalojnë kufirin e postuar të shpejtësisë, kanë shpejtësi mesatare më të lartë.”

Nga ana tjetër, Jake Fisher, drejtor i lartë për testimin automatik në Consumer Reports, ishte më pak i shqetësuar.

“Unë mund të nga në një rrugë të banuar me një Toyota Prius me 85 milje në orë, dhe kjo është shumë më e rrezikshme se sa të shpejtosh në një Model S Plaid”, tha ai. Ai gjithashtu tha që makina me të gjitha rrotat e Plaid dhe kontrolli elektronik i stabilitetit e bëjnë atë më të sigurt gjatë një nxitimi të shpejtë, se sa makinat e tjera. “Këtu është një veturë e rehatshme me katër dyer, hapësirë ​​të gjerë dhe bagazh të madh, që i jep një shuplakë çdo super veture tjetër. Dhe në të njëjtën kohë është edhe elektrike që e bën edhe më ekonomike.