Monitor i vogël TV vs monitor PC: cila është teknologjia më e mirë e ekranit?

foto

Për vite me radhë, ishte e lehtë të vendosej midis një televizori të vogël dhe një monitori PC – ata kishin lloje të ndryshme të hyrjeve dhe shërbenin funksione të ndryshme. Për llogaritjet e çdo lloji keni kërkuar një monitor; për të parë filma dhe për të luajtur lojëra në tastierë, një televizor nuk ishte mendjelehtë.

Por a është akoma e vërtetë? Në këtë epokë të mediave me shumë platforma dhe lidhjes gjithë-dixhitale, a kanë kuptim tani televizorët e vegjël për t’u përdorur me një kompjuter? Dhe a janë monitorët tani më të gjithanshëm si ekrane për të gjitha qëllimet sesa si pajisje për konsumimin e të dhënave të papërpunuara?

Ende ka disa mospërputhje të mëdha në çmim dhe performancë të këtyre dy teknologjive të ndryshme të ekranit dhe megjithatë shumë nga karakteristikat dhe funksionet kryesore të dy llojeve të ekranit janë konverguar. Çdo gjë nga rezolucionet në ritmet e rifreskimit, llojet e panelit në performancën e pikselit dhe ndërfaqet në vonesën e hyrjes përputhen më shumë se kurrë – por jo plotësisht të barabarta.

Nuk jeni i sigurt me cilin duhet të shkoni? Ja çfarë duhet të dini kur peshoni një TV të vogël kundrejt një monitori si ekrani juaj i zgjedhur.

Televizorët e vegjël janë përgjithësisht ato me madhësi deri në rreth 32 inç, gjë që i vendos ato në skajin e sipërm të tregut të monitorëve të zakonshëm, sipas madhësisë. Duke pasur parasysh çmimin e ulët të televizorëve edhe mjaft të mëdhenj, opsioni më i vogël shpesh konsiderohet jo vetëm në bazë të çmimit, por edhe kur hapësira është me çmim të lartë. Ka vetëm aq të madhe sa mund të shkosh në desktop.

Sidoqoftë, televizorët më të vegjël priren të jenë modele të nivelit më të ulët me karakteristika dhe specifikime të kufizuara. Nëse dëshironi një ekran të vogël me cilësi të lartë, një monitor është basti juaj më i mirë. Sigurisht, shkalla e pastër është vetëm një aspekt, dhe forma është krejt tjetër. Pothuajse të gjithë televizorët janë me raport 16: 9, që përputhen me formatin e përmbajtjes tipike televizive, megjithëse filmat kanë tendencë të jenë akoma më të gjerë. Monitoruesit, ndërkohë, janë në dispozicion në një grup shumë më të gjerë të faktorëve të formës.

16: 9 është ende raporti më i popullarizuar i aspektit – që do të thotë se, për çdo 16 piksele përgjatë boshtit horizontal të ekranit, ka nëntë piksele përgjatë vertikalit – por monitorët 21: 9 dhe madje 32: 9 si monstruozi Samsung Odyssey Neo G9 janë në dispozicion, plus disa panele të çuditshme me raporte më të larta si 3: 2 përfshirë Huawei MateView. Për të parë video dhe luajtur shumicën e lojërave, 16: 9 mbetet kompromisi më i mirë i përgjithshëm.

Panelet më të gjera mund të jenë të shkëlqyera për kryerjen e shumë detyrave kur llogaritni, për shembull shikimin e shumë faqeve të internetit ose dokumenteve krah për krah. Ata gjithashtu mund të shtojnë zhytje në skenarë të caktuar të lojërave si lojëra me makinë dhe tituj aventurash. Sidoqoftë, jo të gjitha lojërat kompjuterike funksionojnë mirë me monitorë ultra të gjerë dhe mbështetja e lojrave në tastierë është vërtet shumë e kufizuar.

Një çështje më pak e diskutuar dhe ende kritike që përfshin krahasimin midis televizorëve dhe monitorëve është struktura nën-piksel. Çdo piksel në çdo ekran me ngjyra të plota përbëhet nga një numër nën-pikselësh. Struktura më e zakonshme është e njohur si RGB, e cila tregon nënpiksel të kuq, jeshil dhe blu në atë renditje.

Pothuajse të gjithë monitorët e PC janë RGB – në të vërtetë, për llogaritjet, çdo gjë tjetër përveç RGB standarde është një problem. Kjo për shkak se sistemet operative si Windows mbështeten në strukturën e nën-pikselëve për t’i dhënë shkronjat me saktësi dhe pa probleme.

Shumë televizorë përdorin gjithashtu RGB, por disa qëndrojnë me BGR (blu, pastaj jeshile dhe më pas të kuqe), dhe kjo do të thotë që aplikacionet kompjuterike dhe shfletuesit në masë të madhe nuk janë ideale – ndërsa sistemet më komplekse RBGW që gjenden në disa televizorë gjithashtu kanë tendencë të zvogëlojnë detajet dhe mprehtësinë Me

Nëse një TV përdor një panel IPS, ndoshta është RGB, ndërsa një panel VA mund të jetë ose RGB ose BGR-por meqenëse krijuesit e TV nuk listojnë gjithmonë informacion nën-pixel, kjo mund të jetë shumë më e vështirë të dallohet me TV të vegjël sesa me PC monitoron.