Moti vonon nisjen e SpaceX me Amazonas Nexus të Hispasat

foto

SpaceX është vendosur të lëshojë një satelit që synon të sigurojë komunikime për të gjithë Amerikën – duke përfshirë korridoret e transportit detar dhe Grenlandën. Për shkak të motit, misioni Amazonas Nexus tani është planifikuar të nisë në një raketë Falcon 9 nga Space Launch Complex 40 (SLC-40) në Stacionin e Forcave Hapësinore Cape Canaveral (CCSFS).

Për të hënën parashikohet 90% mundësi për mot të favorshëm. Dritarja e nisjes hapet në orën 17:32 EDT (22:32 UTC) dhe zgjat për katër orë deri në orën 21:32 EDT.

Sateliti 4500 kg do të lëshohet në një orbitë transferimi gjeostacionare (GTO) përpara se të manovrojë veten në një orbitë gjeostacionare (GEO) në një pozicion 61 gradë në perëndim. Ky mision do të shënojë satelitin e parë Amazonas të lëshuar në një Falcon 9, me lëshimet e mëparshme që fluturonin ose në Ariane 5 ose Proton-M.

Anija kozmike Amazonas Nexus është në pronësi dhe operohet nga kompania spanjolle e komunikimit Hispasat. E formuar në vitin 1989, kompania ka lëshuar tashmë 13 satelitë në hapësirë. Sipas kompanisë, ata aktualisht transmetojnë 1250 kanale televizive dhe stacione radio për më shumë se 30 milionë klientë. Satelitët përdoren gjithashtu për të ofruar brez të gjerë për telefonat celularë.

Kjo anije kozmike e veçantë është një satelit me xhiro të lartë, që do të thotë se përdor bandat Ku dhe Ka në të njëjtën kohë. Si rezultat, ai mund të trajtojë më shumë të dhëna në krahasim me anijet e tjera kozmike që veprojnë në të njëjtin spektër.

Zhvillimi tjetër i madh në bordin e këtij sateliti është se ai përmban gjeneratën e fundit “Procesor Dixhital Transparent”. Sipas Hispasat, kjo do të thotë se anija kozmike nuk ka një klient apo treg të vetëm fiks. Hispasat thotë se me sinjale të përpunuara në mënyrë dixhitale, mund të bëjë ndryshime në orbitë dhe të përshtatet me nevojat e tregjeve dhe klientëve të ndryshëm në bazë të të dhënave që nevojiten.

Sateliti do të bashkohet me pesë satelitë të tjerë të Amazonas në orbitë. Amazonas Nexus është projektuar për të zëvendësuar Amazonas 2, i cili u nis në bordin e një Ariane 5 në 2009. Të gjithë satelitët Amazonas janë të vendosur ose në 36 gradë në perëndim ose në 61 gradë në perëndim.

Amazonas Nexus, sipas Hispasat, do të sigurojë mbulim për të gjithë Amerikën Veriore dhe Jugore, korridoret e Oqeanit Atlantik Verior dhe Jugor dhe Grenlandën. Objektivi kryesor është lidhja e kompanive në zona të largëta, në ujë dhe në ajër.

foto

Sateliti është ndërtuar nga Thales Alenia Space, një sipërmarrje e përbashkët midis Thales dhe Leonardo në Evropë. Kompania ka ndërtuar tashmë dy satelitë të mëparshëm për Hispasat, duke përfshirë Hispasat 1C dhe 1D.

Anija kozmike bazohet në platformën Spacebus NEO. Sipas Thales Alenia Space, autobusi përdor shtytje elektrike, siguron 20 kW energji të anijes kozmike me dy grupe diellore të dislokueshme dhe ka një jetëgjatësi prej 15 vjetësh.

Ndërsa u ndërtua nga Thales Alenia Space, Spacebus NEO u zhvillua nën një Projekt Partneriteti të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) të menaxhuar bashkërisht nga ESA dhe Agjencia Franceze e Hapësirës CNES.

Përpara nisjes, Komanda e Sistemeve Hapësinore e Forcave Hapësinore të SHBA-së njoftoi se një ngarkesë e pritur, e quajtur Pathfinder 2, do të nisej në bordin e satelitit Amazonas Nexus.

foto

Përforcuesi me të cilin do të fluturojë Amazonas Nexus është B1073, i cili do të bëjë fluturimin e tij të gjashtë. Përforcuesi nisi më parë SES-22, tre misione Starlink dhe HAKUTO-R M1. Misioni i fundit u ul në Zonën e Uljes 2 në CCSFS më 11 dhjetor, që do të thotë se do të ketë më pak se dy muaj ndërmjet fluturimeve për këtë përforcues.

Faza e parë pritet të zbarkojë në anijen me dron Just Read the Instructions, e cila së fundmi iu nënshtrua mirëmbajtjes në Port Canaveral. Ndodhet 620 km në lindje të vendit të nisjes përpara uljes përforcuese. Anija mbështetëse e SpaceX Bob është gjithashtu në rënie në një përpjekje për të rikuperuar shtresat mbrojtëse të ngarkesës, të cilat hidhen gjatë fluturimit dhe hidhen me parashutë përsëri në Oqeanin Atlantik. Bob ishte tashmë në det për të tërhequr panairet për misionin Starlink 5-3, kështu që anija mund të kthehej në Port Canaveral me katër gjysma në vend të vetëm dy.

Ky mision pritet të ndjekë një numërim mbrapsht tradicional të Falcon 9. 35 minuta para ngritjes, pajisjet në platformën e lëshimit fillojnë të ngarkojnë Falcon 9 me karburant RP-1, një lloj vajguri i rafinuar. Në të njëjtën kohë, oksigjeni i lëngshëm (LOX), oksiduesi për flotën e raketave Falcon, fillon të ngarkohet në fazën e parë.

Kjo më pas pasohet nga ngarkesa LOX në fazën e dytë në T-16 minuta nga ngritja. Shtatë minuta para nisjes, motorët ftohen për t’i përgatitur përpara kriogjenikës së tepërt të ftohur që rrjedh me shpejtësi përmes tyre në momentin e ngritjes.

Në minutën T-1, Falcon 9 kalon në “nisje”, që do të thotë se kompjuterët në bord kanë kontroll të plotë të numërimit mbrapsht pasi tanket e karburantit janë nën presion për fluturim. Në T-3 sekonda, jepet komanda për të ndezur nëntë motorët Merlin 1D në bazën e fazës së parë të ndjekur nga ngritja në T0.

Pak më shumë se një minutë pas fluturimit, Falcon 9 përjeton presionin maksimal dinamik në automjet, i njohur si Max-Q.

foto

Pothuajse dy minuta e gjysmë pas misionit, fillon një seri ngjarjesh me radhë. Motorët e fazës së parë përjetojnë ndërprerjen e motorit kryesor (MECO), i ndjekur katër sekonda më vonë nga ndarja e fazës së parë dhe të dytë. Rreth shtatë sekonda pas kësaj, motori i fazës së dytë fillon në atë që njihet si SES-1. Vetëm pas tre minutash e gjysmë në fluturim, gjysmat e panairit ndahen dhe fillojnë udhëtimin e tyre të kthimit drejt Oqeanit Atlantik për rikuperim, në mënyrë që të mund të përdoren përsëri në një fluturim të ardhshëm.

Faza e parë më pas do të kryejë dy djegie, me fazën e dytë që do të ulë butësisht automjetin në majë të Just Read the Instructions në Oqeanin Atlantik gati tetë minuta pas ngritjes. Ashtu si ulja po ndodh, motori Merlin Vacuum do të përjetojë ndërprerjen e motorit të fazës së dytë, ose SECO-1, duke fikur motorin e vetëm. Do të ndizet edhe një herë në T+26 minuta 41 sekonda për një djegie që zgjat pak më shumë se një minutë.