Shkencëtarët po modifikojnë mustak me ADN-në e aligatorit për të krijuar hibride për konsum njerëzor

foto

Gjenetikët kanë krijuar mustak rezistent ndaj sëmundjeve duke përdorur ADN-në e aligatorit – dhe ata një ditë mund të bëhen pjesë e dietës sonë.

foto

Një grup shkencëtarësh në Universitetin Auburn botoi një punim në janar duke detajuar përpjekjet e tyre për të modifikuar gjenetikisht mustak me gjenin katelicidin të një aligatori.

foto

Cathelicidin, që gjendet në zorrët, është një peptid antimikrobik përgjegjës për të ndihmuar organizmat të luftojnë sëmundjet.

Gjeni, i cili u shtua duke përdorur CRISPR, rriti rezistencën ndaj sëmundjeve midis mustakëve në krahasim me mustakët e egër. Studiuesit vunë re se shkalla e mbijetesës së mustakëve ishte “dy dhe pesë herë më e lartë” në një intervistë me MIT Technology Review.

Për shkak se studiuesit shtuan katelicidinën në një gjen për një hormon riprodhues, ai gjithashtu zvogëloi aftësinë e mustakëve për t’u riprodhuar, gjë që ata thanë se ishte e rëndësishme për të parandaluar kontaminimin gjenetik të peshkut hibrid me mustak të egër.

Autorët vunë në dukje disa pasiguri në përdorimin e teknologjisë CRISPR – kryesisht e përdorur dhe e studiuar te gjitarët – te peshqit. Punimi ende nuk është rishikuar nga kolegët.

Megjithatë, studiuesit shpresojnë që modifikimi i gjeneve aligator dhe mustak mund të përdoren së bashku me teknikat e tjera të mbarështimit të mustakëve për të ndihmuar fermerët me rendimentet e tyre të mustakëve.

Në vitin 2021, rreth 307 milionë paund mustak të gjallë u prodhuan në SHBA, kryesisht në jug. Mustak përbëjnë mbi 50% të kërkesës amerikane për peshk të rritur në fermë.

Procesi i kultivimit të tyre kërkon burime intensive. Sëmundjet përhapen midis mustakëve për shkak të mungesës së hapësirës në fermat ku ata rriten. Rreth 45% e gishtërinjve të mustakëve vdesin si pasojë e sëmundjeve infektive. Peshqit në përgjithësi po bëhen gjithashtu më pak rezistent ndaj antibiotikëve.

Edhe pse konsumatorët mund të jenë të pakëndshëm me idenë që mustakët e tyre të ndajnë ADN-në me një aligator, Rex Dunham dhe Baofeng Su, dy nga studiuesit kryesorë të studimit, i thanë MTR se mishi hibrid do të ishte krejtësisht i sigurt.