Musk’s xAI i afrohet mbylljes së marrëveshjes duke vlerësuar startupin me 24 miliardë dollarë

foto

Startup i inteligjencës artificiale të Elon Musk, X.AI Corp. është planifikuar të përfundojë një raund financimi në qershor që mund të vlerësojë kompaninë në më shumë se 24 miliardë dollarë, duke përfshirë fluksin e saj të fundit të parave, sipas një personi të njohur me marrëveshjen.

foto

Kompania ishte planifikuar të përfundonte një financim prej rreth 6 miliardë dollarësh në fillim të këtij muaji, por mbyllja përfundimtare ende nuk ka ndodhur në marrëveshje, e cila ka qenë në lëvizje që nga viti i kaluar. Së fundmi, kompania ka kërkuar deri në 6.5 miliardë dollarë dhe po synon t’i afrohet këtij objektivi gjatë javëve të ardhshme, tha personi, i cili kërkoi të mos identifikohej sepse informacioni nuk është publik.

foto

Musk nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese të dërguar me email për koment.

Ambiciet e financimit të xAI janë zgjeruar në mënyrë dramatike që kur Bloomberg raportoi në janar se kompania po kërkonte të mblidhte 1 miliard dollarë. Bisedimet e marrëveshjes janë zgjatur, tha personi.

Startup-i, një rival i OpenAI-t, është shitur te një sërë investitorësh të Silicon Valley nëpërmjet një pitch deck që mbrojti rekordin e Musk në Tesla Inc. dhe SpaceX, raportoi më parë Bloomberg News. Materialet e prezantimit vunë re gjithashtu se xAI dhe chatbot-i i tij, Grok, do të jenë në gjendje të përdorin të dhënat me cilësi të lartë nga X, platforma sociale e Musk e quajtur më parë Twitter. Të kesh akses në të dhëna është thelbësore për ndërtimin e modeleve të mëdha gjuhësore, teknologjinë që fuqizon chatbot-et e AI, një zonë ku xAI synon të konkurrojë me biznese të tjera të mirëfinancuara si OpenAI.

Marrëveshja do t’i japë xAI një vlerësim paraprak prej 18 miliardë dollarësh, një metrikë që nuk përfshin dollarët e mbledhur. Financial Times raportoi më parë disa detaje të marrëveshjes.

Të enjten, Musk foli në një intervistë të largët në konferencën e Viva Technology në Paris për qëllimin e xAI për të qenë “aq sa të jetë e mundur në kërkim të së vërtetës”. Ai kritikoi modele të tjera të inteligjencës artificiale të zhvilluara nga Google dhe OpenAI i Alphabet Inc., duke i quajtur ato “duke nxitur” korrektësinë politike. Ai shtoi se një qëllim tjetër për xAI është të “përpiqet të jetë AI më qesharake”.