NASA është e kënaqur me mënyrën se si po ecën roveri në Mars.

foto

Një sukses i veçantë ka qenë mënyra e tij e ngasjes, e cila tani arrin një nivel të lartë të autonomisë.

Ndërsa automjetet e kaluara kishin nevojë për shumë drejtim nga kontrolluesit përsëri në Tokë, ose mund të lundronin vetëm ngadalë, roveri mund të imazhojë terrenin përpara me shpejtësi dhe të hartojë një rrugë me efikasitet të madh. Roboti mund ta bëjë këtë për drejtime prej 100 metrash ose më shumë, duke shmangur pengesa të ndërlikuara, të tilla si gurë të mëdhenj ose çarje në tokë, gjatë rrugës.

Roveri po ndihmohet nga zbulimi i kryer përmes mini-helikopterit që solli në Mars.

I quajtur “zgjuarsi”, ky dron i vogël ka fluturuar përpara Këmbënguljes për të vëzhguar terrenin.

“Sapo përfunduam fluturimin nëntë (të zgjuarsisë)”, tha menaxherja e projektit Nasa Jennifer Trosper.

“Ajo theu të gjitha rekordet tona. Kohëzgjatja ishte dy minuta dhe 46 sekonda, shpejtësia ishte 5 milion në sekondë, dhe ne katërfishuam distancën që kishim fluturuar ndonjëherë, dhe fluturuam rreth 625 metra”.