NASA lëshon një imazh të ri panoramik të Marsit për të festuar 9 vjetorin e roverit Curiosity

foto

NASA ka shënuar përvjetorin e nëntë të roverit Curiosity në Mars duke zbuluar një imazh të ri panoramik të peizazhit Marsian, një lokalitet që mund të shpjegojë pse Planeti i Kuq u tha.

Imazhi panoramik, i cili u bashkua më 3 korrik duke qepur 129 imazhe individuale së bashku, tregon shtëpinë aktuale të Curiosity, Mount Sharp, një mal 5 kilometra i gjatë brenda Kraterit Gale të Marsit.

Me të mbërritur në Mount Sharp në 2014, Curiosity ka udhëtuar nëpër formacionin shkëmbor për disa vitet e fundit.

Anijet kozmike tregojnë se është diku midis një rajoni plot me minerale argjile dhe një me sulfate.

NASA beson se kjo zonë e majës (e njohur zyrtarisht si Aeolis Mons), mund të japë përgjigje pse Krateri Gale, i cili ka të ngjarë të ketë qenë dikur shtëpia e ujit, u tha përfundimisht.

“Shkëmbinjtë këtu do të fillojnë të na tregojnë se si ky planet dikur i lagësht u shndërrua në Marsin e thatë të sotëm dhe sa kohë mjediset e banueshme qëndruan edhe pasi kjo ndodhi”, tha Abigail Fraeman, zëvendës shkencëtare e projektit të Curiosity në një deklaratë.

NASA ka publikuar disa imazhe panoramike të marra nga Curiosity në të kaluarën, përfshirë ato të krijuara nga mijëra imazhe të peizazhit Marsian në Mars 2020.

Që kur Curiosity zbarkoi më 5 gusht 2012, jo vetëm që ka eksploruar një numër mjedisesh të ndryshme marsiane në Kraterin Gale, por gjithashtu ka shikuar tokën për të përcaktuar nëse kimikatet dhe mineralet janë ende të pranishme.

Sipas agjencisë hapësinore amerikane, Curiosity kohët e fundit shpoi mostrën e saj të 32 -të të shkëmbinjve nga objektivi ‘Pontours’ që do t’u japë ekspertëve një ide se si zona kaloi nga mineralet e argjilës, të cilat zakonisht janë një shenjë e ujit, në sulfate.

Muajin e kaluar, shkencëtarët analizuan mostrat e marra nga Curiosity nga Krateri Gale të mbledhura dhe zbuluan se ato mund të përmbajnë mbetje të një argjile glaukonitike që sugjeron se Marsi ishte i banueshëm deri në një milion vjet.

Në nëntë vitet që Curiosity ka qenë në Mars, ajo ka ecur 16 milje brenda Kraterit Gale, pasi preku në Bradbury Landing Site, i quajtur për shkrimtarin e trillimeve shkencore Ray Bradbury.

“Dita e uljes është ende një nga ditët më të lumtura të karrierës sime profesionale,” shtoi në deklaratë menaxheri i projektit të ri të misionit, Megan Richardson Lin.

“Ne po ngasim një robot ndërsa eksploron një planet tjetër. Të shohësh sesi zbulimet e reja dhe rezultatet shkencore drejtojnë aktivitetet e çdo dite është jashtëzakonisht shpërblyese. ‘

Kurioziteti përfundimisht do të lëvizë mbi ‘Malin Rafael Navarro’ dhe një bisht në Mars që është më i lartë se një ndërtesë katërkatëshe, sipas agjencisë hapësinore amerikane.

Gjatë 12 muajve të ardhshëm, roveri do të kalojë malin dhe do të hidhet në një kanion, pastaj do të rishikojë “Greenheugh Pediment”, një shpat që e përshkoi shkurtimisht vitin e kaluar.

Në maj, NASA tha se rover Curiosity mund të ketë zbuluar kripëra organike ose që përmbajnë karbon në Mars, për të cilat agjencia tha se mund të jenë mbetje kimike të komponimeve organike.