NASCAR tregon një prototip EV

foto

NASCAR prezantoi sot një makine të re prototip EV në Chicago Street Race si pjesë e një prezantimi mbi iniciativat e saj të qëndrueshmërisë, për të cilën ka një partner të ri në firmën suedeze të elektrifikimit ABB. Makina, e cila duket më shumë si një crossover e performancës si Ford Mustang Mach-E, është në shumë mënyra një largim total nga makina tradicionale e aksioneve. Sidoqoftë, mos prisni që Prototipi ABB NASCAR EV të zëvendësojë V8 me karburant në çdo kohë.

foto

NASCAR thotë se makina ka tre motorë elektrikë – një në pjesën e përparme dhe dy në pjesën e pasme – të mundësuar nga një bateri 78 kWh e ftohur me lëng që mund të gjenerojë 1000 kW “në fuqinë maksimale”, sipas njoftimit të sotëm.

foto

NASCAR shkruan se EV ulet në një version të modifikuar të shasisë Next Gen NASCAR të prezantuar në vitin 2022, i cili u projektua me synimin drejt kalimit në lëndë djegëse alternative. Chevrolet, Ford dhe Toyota ndihmuan në zhvillimin e saj, shkruan organizata. Ja një vështrim i makinës në veprim nga faqja e Fox Sports në YouTube:

Para zbulimit të tij, prototipi prej 1.5 milionë dollarësh ishte drejtuar vetëm nga shoferi i NASCAR-it, David Ragan, raportoi Associated Press. Ragan tha për median se xhiroja e tij më e shpejtë në Martinsville Speedway në Virxhinia ishte “dy të dhjetat e sekondës më ngadalë” se një vrapues tipik, pavarësisht se kishte pothuajse dyfishin e përshpejtimit. Çuditërisht, pesha ishte një faktor i madh, duke e ngadalësuar atë në kthesat.

Makinat tradicionale të aksioneve nuk po shkojnë drejt kthesës së tyre të fundit majtas, megjithëse ka zëra që NASCAR do të prezantojë hibride brenda disa vitesh. Megjithatë, mund të bëjë diçka të ngjashme me serinë e Formula E tërësisht elektrike të sponsorizuar nga ABB; NASCAR thotë se “mund të eksplorojë mundësitë rreth garave me performancë të lartë”, sipas NBC News.