Amerika duhet të dojë gjithashtu Little Tech nëse dëshiron të qëndrojë në krye, thonë Marc Andreessen dhe Ben Horowitz

foto

Marc Andreessen dhe Ben Horowitz janë shqetësuar për Amerikën e shekullit të 21-të.

foto

Më pak se 24 orë pas përkujtimit të pavarësisë amerikane më 4 korrik, dyshja e investitorëve në krye të firmës së kapitalit të sipërmarrjes A16z publikoi një përmbledhje shumë të Silicon Valley se si SHBA mund të ruajë fuqinë që grumbulloi në shekullin e 20-të.

foto

Ata e quajnë atë “Axhenda e vogël e teknologjisë”.

Thjesht, axhenda ka të bëjë me startup-et “Little Tech”, në krahasim me kompanitë e Big Tech si Apple, Google dhe Meta. Mundësitë që paraqet Little Tech – dhe kërcënimet me të cilat përballet – duhet të kuptohen plotësisht nëse Amerika dëshiron të qëndrojë në krye, argumentojnë investitorët.

Vlen të përmendet shumë se si Andreessen ashtu edhe Horowitz janë jashtëzakonisht të stimuluar si QV për të tërhequr vëmendjen te startup-et. Në prill, firma e tyre tha se mblodhi 7.2 miliardë dollarë për të udhëhequr investimet në startup-et që udhëheqin disa fusha, duke përfshirë “Dinamizmin Amerikan” – një term i përgjithshëm për themeluesit që udhëheqin kompanitë që “mbështesin interesin kombëtar”. Mendoni hapësirën ajrore, mbrojtjen, arsimin, strehimin, prodhimin.

Thënë kështu, veteranët e Silicon Valley janë gati të argumentojnë pse shqetësimi për të ardhmen e startup-eve shtrihet në shqetësimin për të ardhmen e vetë Amerikës.

Andreessen dhe Horowitz kanë një shpjegim të thjeshtë për axhendën e tyre të re: Ata duan që Amerika të rikrijojë sukseset që i dhanë asaj udhëheqje të padiskutueshme në shekullin e 20-të.

Por ata nuk janë të sigurt se rrethanat aktuale do ta lejojnë këtë.

Në blogun e publikuar të premten, ata shkruanin se si Amerika gëzonte pushtet unipolar mbi rendin global në vitet 1900 falë Revolucionit të Dytë Industrial, përhapjes së kompjuterëve, një mbrojtjeje të një sistemi të tregut të lirë dhe fuqisë së madhe ushtarake.

Thënë kështu, ata janë të vetëdijshëm për një kor në rritje zërash që mendojnë se suksese të tilla do të jenë të vështira për t’u arritur përsëri. Ata thonë se ditët më të mira të Amerikës janë pas nesh, se shekulli 21 do ta shohë Amerikën të luajë një rol të zvogëluar. “Ne nuk pajtohemi.”

Si QV, mosmarrëveshja e tyre është e rrënjosur në besimin se startup-et kanë një rol jetik për të luajtur në sigurimin e rolit të vazhdueshëm të Amerikës si shteti-komb kryesor në botë. Shpirti që prodhoi Ford, Lockheed Martin dhe SpaceX është fryma e nevojshme për prosperitetin e ardhshëm, thotë argumenti i tyre.

Megjithatë, ata mendojnë se fryma e startup-it po shkatërrohet nga vetë njerëzit që kanë nevojë për të për të siguruar fuqi të vazhdueshme.

Andreessen dhe Horowitz argumentojnë se “nuk ka asnjë arsye që shekulli 21 nuk mund të jetë një shekull i dytë amerikan” nëse makineria politike në Uashington DC ndalon së penguari që startup-et të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

Siç shprehen ata, qeveria amerikane është “tani shumë më armiqësore ndaj startupeve të reja se sa ka qenë”, me agjencitë rregullatore që janë “të ndezura për të përdorur hetime të forcës brutale, ndjekje penale, frikësime dhe kërcënime” për të penguar industritë në rritje si ato artificiale. inteligjencës.

Ata gjithashtu pohuan se rregullatorët po pengojnë aktivitetet e tregut, të tilla si blerjet, dhe propozojnë regjime të reja tatimore që synojnë “fitimet e parealizuara kapitale” që do të “vrasin absolutisht si startup-et ashtu edhe industrinë e kapitalit sipërmarrës që i financon ato”.

Tani, ia vlen të pyesim se deri në çfarë mase vokalizimi i shqetësimeve të tilla ka të bëjë me faktin se Amerika do të mbajë vendin e nxehtë në skenën globale deri në vitin 2100, në vend që të ndihmojë QV-të të rregullojnë më tej xhepat e tyre.

Prirja e sektorit të teknologjisë drejt AI gjeneruese që nga fillimi i ChatGPT, për shembull, deri më tani ka favorizuar masivisht Big Tech mbi VC-të dhe startup-et. Peshat e rënda të Silicon Valley që udhëheqin Nasdaq kanë fituar një pjesë shumë më të madhe të shpërblimit financiar nga AI sesa homologët e tyre fillestarë.

Kjo është pjesërisht sepse firmat e Big Tech e kanë pasur më të lehtë sigurimin e sasive të mëdha të kapitalit dhe fuqisë kompjuterike të nevojshme për të fuqizuar modelet intensive të gjuhëve të mëdha duke rritur kostot e AI.

Andreessen dhe Horowitz gjithashtu argumentojnë se avantazhi i Big Tech është ndihmuar nga “kapja rregullatore” që ka shërbyer për të “mbrojtur dhe forcuar pozicionet e tyre”.

Rezultati përfundimtar, thonë ata, është “stagnim dhe më pas rënie”. Ata tani do të shpresojnë që të tjerët të ndajnë pikëpamjen se e ardhmja e Amerikës varet masivisht nga themeluesit me një ëndërr.