Një planet gjigant duket se po fshihet diku në sistemin tonë diellor

foto

Sistemi ynë diellor është një vend mjaft i ngarkuar. Ka miliona objekte që lëvizin përreth – gjithçka nga planetët, hënat, kometat dhe asteroidët. Dhe çdo vit ne po zbulojmë gjithnjë e më shumë objekte (zakonisht asteroidë të vegjël ose kometa të shpejta) që e quajnë Sistemin Diellor shtëpi.

foto

Astronomët i kishin gjetur të tetë planetët kryesorë deri në vitin 1846. Por kjo nuk na pengon të kërkojmë më shumë. Në 100 vitet e fundit, ne kemi gjetur trupa më të vegjël të largët që i quajmë planetë xhuxh, që është ajo që ne tani e klasifikojmë Plutonin.

foto

Zbulimi i disa prej këtyre planetëve xhuxh na ka dhënë arsye të besojmë se diçka tjetër mund të fshihet në periferi të Sistemit Diellor.

Ka një arsye të mirë që astronomët shpenzojnë qindra orë duke u përpjekur për të gjetur një planet të nëntë, i njohur si “Planeti Nëntë” ose “Planeti X”. Dhe kjo për shkak se Sistemi Diellor siç e dimë nuk ka kuptim pa të.

Çdo objekt në Sistemin tonë Diellor rrotullohet rreth Diellit. Disa lëvizin shpejt dhe disa ngadalë, por të gjithë lëvizin duke iu përmbajtur ligjeve të gravitetit. Çdo gjë me masë ka gravitet, duke përfshirë ju dhe mua. Sa më e rëndë të jetë diçka, aq më shumë gravitet ka.

Graviteti i një planeti është aq i madh sa ndikon në mënyrën se si gjërat lëvizin rreth tij. Kjo është ajo që ne e quajmë “tërheqja gravitacionale”. Tërheqja gravitacionale e Tokës është ajo që mban gjithçka në tokë.

Gjithashtu, Dielli ynë ka tërheqjen më të madhe gravitacionale të çdo objekti në Sistemin Diellor, dhe kjo është në thelb arsyeja pse planetët rrotullohen rreth tij.

Është përmes të kuptuarit tonë të tërheqjes gravitacionale që ne marrim të dhënat më të mëdha për një Planet të Nëntë të mundshëm.

Kur shikojmë objekte vërtet të largëta, të tilla si planetët xhuxh përtej Plutonit, zbulojmë se orbitat e tyre janë paksa të papritura. Ata lëvizin në orbita shumë të mëdha eliptike (në formë ovale), janë të grupuara së bashku dhe ekzistojnë në një pjerrësi në krahasim me pjesën tjetër të Sistemit Diellor.

Kur astronomët përdorin një kompjuter për të modeluar se çfarë forcash gravitacionale nevojiten që këto objekte të lëvizin në këtë mënyrë, ata zbulojnë se një planet të paktën dhjetë herë më i madh se masa e Tokës do të ishte kërkuar për ta shkaktuar këtë.

Është diçka super emocionuese! Por atëherë pyetja është: ku është ky planet?

Problemi që kemi tani është të përpiqemi të konfirmojmë nëse këto parashikime dhe modele janë të sakta. Mënyra e vetme për ta bërë këtë është të gjesh Planetin Nëntë, gjë që është padyshim më e lehtë të thuhet sesa të bëhet.

Shkencëtarët në të gjithë botën kanë qenë në kërkim të provave të dukshme të Planetit Nëntë për shumë vite tani.

Bazuar në modelet kompjuterike, ne mendojmë se Planeti Nëntë është të paktën 20 herë më larg nga Dielli se Neptuni. Ne përpiqemi ta zbulojmë atë duke kërkuar dritën e diellit që mund të reflektojë – ashtu si Hëna shkëlqen nga rrezet e diellit të reflektuara gjatë natës.

Megjithatë, për shkak se Planeti Nëntë ndodhet kaq larg nga Dielli, ne presim që ai të jetë shumë i zbehtë dhe i vështirë për t’u dalluar edhe për teleskopët më të mirë në Tokë. Gjithashtu, nuk mund ta kërkojmë vetëm në çdo kohë të vitit.

Ne kemi vetëm dritare të vogla të netëve ku kushtet duhet të jenë të përshtatshme. Në mënyrë të veçantë, ne duhet të presim për një natë pa Hënë, dhe ku lokacioni nga i cili po vëzhgojmë është përballë pjesës së djathtë të qiellit.

Por mos e humbni shpresën ende. Në dekadën e ardhshme do të ndërtohen teleskopë të rinj dhe do të fillojnë studimet e reja të qiellit. Ata thjesht mund të na japin mundësinë për të vërtetuar ose hedhur poshtë nëse Planeti Nëntë ekziston.