Studiuesit zbulojnë mënyrën unike se si gjarpërinjtë zëvendësojnë dhëmbët e tyre

foto

Një studim i ri, i udhëhequr nga një studiues nga Qendra për Shkenca Orale, Klinike dhe Përkthimore në King’s College në Londër, ka identifikuar dallimet kryesore në zëvendësimin e dhëmbëve midis gjarpërinjve dhe zvarranikëve të tjerë, dhe ka identifikuar mekanizmin që lejon gjarpërinjtë të heqin dhëmbët e tyre të vjetër.

Shumica e zvarranikëve i zëvendësojnë vazhdimisht dhëmbët e tyre me të rinj. Megjithatë, dhëmbët e gjarprit nuk tregojnë shenja se si hiqen dhëmbët e vjetër nga nofulla. Në të kundërt, zvarranikët e tjerë kanë një ‘gropë zëvendësuese’ që formohet kur një dhëmb i ri fillon të rritet. Kjo gropë zëvendësuese ha në bazën e dhëmbit të vjetër duke e ndihmuar atë të derdhet në një proces të njohur si resorbimi i jashtëm i dhëmbit.

Gjetjet e studimit zbuluan se gjarpërinjve u mungojnë këto gropa dhe në vend të kësaj janë në gjendje të heqin dhëmbët e vjetër nëpërmjet veprimit të pazakontë të odonoklastit (qeliza që heqin indet e dhëmbëve), të cilët shpërbëjnë dentinën nga brenda dhëmbit.

Gjetjet e studimit treguan se provat e këtij resorbimi të brendshëm të dhëmbit mund të zbulohen edhe në mënyrë jo-invazive, duke përdorur skanimin e tomografisë së kompjuterizuar për të parë brenda një dhëmbi. Duke kombinuar këto qasje, studiuesit zbuluan se kjo formë unike e zëvendësimit të dhëmbëve gjendet në të gjithë pemën evolucionare të gjarprit.

foto

“Ndërsa zbulimet e reja të gjarpërinjve më të lashtë fosile e shtyjnë origjinën e tyre në epokën e dinosaurëve, mund të vijë një kohë kur linjat midis ‘hardhucës’ dhe ‘gjarpërit’ duken të paqarta. Ne kemi nevojë për shënues anatomikë që janë unikë për gjarpërinjtë, të ruajtur specie të gjalla dhe të zhdukura, dhe që mund të identifikohen në fosile. Nga ky mekanizëm i derdhjes së dhëmbëve te gjarpërinjtë ekzistues, ne mund të jemi në gjendje të ofrojmë një linjë të re provash, pavarësisht nga anatomia e kafkës dhe trupit, për të mbështetur identifikimin e fosileve nofullat i përkasin gjarpërinjve të hershëm,” thotë Dr. Aaron LeBlanc, autori kryesor i studimit dhe lektor në Bioshkenca Dentare në Fakultetin e Stomatologjisë, Shkencave Orale dhe Kraniofaciale.

Zëvendësimi i dhëmbëve të llojit të gjarprit nuk ka ekuivalent në hardhucat e tjera, apo ndonjë zvarranik tjetër. Në një moment të jetës së çdo dhëmbi gjarpri, ai pëson një transformim dramatik: pulpa e brendshme e çdo dhëmbi mbushet me qeliza të mëdha që fillojnë ta hanë atë nga brenda. Ky proces përfundimisht dobëson bazën e dhëmbit aq sa për ta shkëputur atë nga nofulla, duke lejuar që dhëmbi i ri të futet në pozicion dhe të zëvendësojë paraardhësin e tij.

foto

Duke përdorur tomografinë e kompjuterizuar, studiuesit shikuan brenda skeleteve të specieve ekzistuese dhe identifikuan ‘shenjat e kafshimit’ në indet e dhëmbëve të lënë pas nga odontoklastët që do të kishin resorbuar brendësinë e dhëmbit.

Hulumtuesit më pas përdorën këtë metodë për të zbuluar këto ‘shenja kafshimi’ brenda dhëmbëve të gjarprit fosil Yurlunggur dhe një prej fosileve më të vjetra të gjarpërinjve, një fragment nofulle 150 milionë vjeçare të Portugalophis, duke sugjeruar se është një nga risitë më të hershme në prejardhja e gjarprit, madje edhe para humbjes së gjymtyrëve.