Një shpërthim masiv diellor i Diellit godet Tokën, shkakton një fenomen të çuditshëm në qiell

foto

Shpërthimi u klasifikua zyrtarisht si një flakërim X-1, me X që ishte klasifikimi më intensiv i dhënë një flakërimi. Zyrtarët parashikuan se era diellore e prodhuar nga shpërthimi do të ndikonte në Tokë më 30 tetor, dhe ndërsa koha e tyre ishte e saktë, intensiteti nuk ishte. Nxjerrja e masës koronale (CME) nga shpërthimi mbërriti me intensitet shumë më të vogël se sa pritej, me shumicën e shpërthimit që në fakt i mungon Tokës.

Ndërsa ndikimi i një CME mund të shkaktojë stuhi gjeomagnetike që ndërhyjnë me satelitin, komunikimet GPS dhe sinjale të tjera, ato gjithashtu mund të shkaktojnë shfaqjen e aurorave në qiell. Aurorat janë rezultat i ndërveprimit midis grimcave të ngarkuara nga era diellore e Diellit që godasin grimcat në atmosferën e sipërme të Tokës. Ndërveprimi shkakton një shkëlqim që është i dukshëm në qiell. Skywatchers në vende të caktuara anembanë botës ishin në gjendje të dallonin fenomenin e mrekullueshëm që ndodh në qiellin e natës.

Duhet të theksohet se këto grimca të ngarkuara më pas derdhen në polin e Tokës nëpërmjet fushës magnetike mbrojtëse të planetit, kjo është arsyeja pse aurorat shihen më shpesh më afër poleve dhe në gjerësi të mëdha (dritat veriore/jugore).