Përbindësh deti nga epoka e dinosaurëve u gjet në ishullin e largët të Arktikut

foto

Për gati 190 vjet, shkencëtarët kanë kërkuar origjinën e zvarranikëve të lashtë detarë nga Epoka e Dinozaurëve. Tani një ekip paleontologësh suedezë dhe norvegjezë ka zbuluar mbetjet e ichthyosaur-it ose “hardhucës së peshkut” më të hershëm të njohur në ishullin e largët të Arktikut Spitsbergen.

Ichthyosaurët ishin një grup i zhdukur i zvarranikëve detarë, fosilet e të cilëve janë gjetur në mbarë botën. Ata ishin ndër kafshët e para që jetojnë në tokë që iu përshtatën jetës në det të hapur dhe evoluan një formë trupi “si peshku” të ngjashme me balenat moderne. Ichthyosaurët ishin në krye të zinxhirit ushqimor në oqeane, ndërsa dinosaurët enden në tokë dhe dominuan habitatet detare për më shumë se 160 milionë vjet.

foto

Sipas teksteve shkollore, zvarranikët fillimisht dolën në det të hapur pas zhdukjes masive të Permisë, e cila shkatërroi ekosistemet detare dhe hapi rrugën për agimin e Epokës së Dinozaurëve gati 252 milionë vjet më parë. Siç shkon historia, zvarranikët me bazë në tokë me këmbë në këmbë pushtuan mjediset e cekëta bregdetare për të përfituar nga gropat e grabitqarëve detarë që mbetën bosh nga kjo ngjarje kataklizmike. Me kalimin e kohës, këta zvarranikë të hershëm amfibë u bënë më efikas në not dhe përfundimisht modifikuan gjymtyrët e tyre në rrokullisje, zhvilluan një formë trupi “si peshku” dhe filluan të lindnin të rinj të gjallë; kështu, duke shkëputur lidhjen e tyre përfundimtare me tokën duke mos pasur nevojë të dalin në breg për të hedhur vezë.

Pranë kabinave të gjuetisë në bregun jugor të Fjordit të Akullit në Spitsbergen perëndimore, lugina e Luleve kalon nëpër male të mbuluara me borë duke ekspozuar shtresa shkëmbi që dikur ishin baltë në fund të detit rreth 250 milionë vjet më parë. Një lumë me rrjedhje të shpejtë i ushqyer nga shkrirja e borës ka gërryer baltën për të zbuluar gurë gëlqerorë të rrumbullakosur të quajtur konkrecione. Këto të formuara nga sedimentet gëlqerore që u vendosën rreth mbetjeve shtazore në dekompozim në shtratin e lashtë të detit, duke i ruajtur më pas ato në detaje spektakolare tre-dimensionale. Paleontologët sot kërkojnë për këto konkrecione për të ekzaminuar gjurmët fosile të krijesave të detit të vdekur prej kohësh.

foto

Gjatë një ekspedite në vitin 2014, një numër i madh konkrecionesh u mblodhën nga lugina e Luleve dhe u dërguan përsëri në Muzeun e Historisë Natyrore në Universitetin e Oslos për studime të ardhshme. Hulumtimi i kryer me Muzeun e Evolucionit në Universitetin e Uppsala-s ka identifikuar tani peshq kockor dhe kocka të çuditshme amfibësh ‘si krokodili’, së bashku me 11 rruaza bishti të artikuluara nga një ichthyosaur. Papritur, këto rruaza ndodhën brenda shkëmbinjve që supozohej se ishin shumë të vjetër për ichthyosaurët. Gjithashtu, në vend që të përfaqësojnë shembullin e teksteve shkollore të një paraardhësi të ichthyosaur-it amfib, rruazat janë identike me ato të ichthyosaurëve gjeologjikisht shumë më të rinj me trup më të madh dhe madje ruajnë mikrostrukturën e brendshme të kockave që tregon shenja dalluese adaptive të rritjes së shpejtë, metabolizmit të ngritur dhe një stili jetese plotësisht oqeanike.

Testimi gjeokimik i shkëmbinjve përreth konfirmoi moshën e fosileve afërsisht dy milionë vjet pas zhdukjes masive të Permianit. Duke pasur parasysh shkallën kohore të vlerësuar të evolucionit të zvarranikëve oqeanikë, kjo shtyn origjinën dhe diversifikimin e hershëm të ichthyosaurëve përpara fillimit të Epokës së Dinozaurëve; duke detyruar kështu një rishikim të interpretimit të teksteve shkollore dhe duke zbuluar se ichthyosaurët ndoshta së pari rrezatuan në mjediset detare përpara ngjarjes së zhdukjes.

Në mënyrë emocionuese, zbulimi i ichthyosaurit më të vjetër rishkruan vizionin popullor të Epokës së Dinozaurëve si afati kohor i shfaqjes së linjave kryesore të zvarranikëve. Tani duket se të paktën disa grupe i paraprinë këtij intervali historik, me fosilet e paraardhësve të tyre më të lashtë që ende presin zbulimin në shkëmbinj edhe më të vjetër në Spitsbergen dhe gjetkë në botë.