Shkencëtarët zbulojnë material superpërçues që mund të sjellë revolucion të plotë në energji dhe elektronikë

foto

Shkencëtarët kanë zbuluar një material të ri që mund të ndryshojë të gjithë botën.

foto

Studiuesit thonë se kanë krijuar një material superpërçues që funksionon si në temperaturë ashtu edhe në një presion mjaft të ulët për ta përdorur atë në situata praktike.

foto

Arriti një zbulim që shkencëtarët e kanë ndjekur për më shumë se një shekull, në krijimin e një materiali që është në gjendje të transmetojë energji elektrike pa rezistencë dhe të kalojë fusha magnetike rreth materialit.

Zbulimi i tij mund të çojë në rrjetet e energjisë që janë në gjendje të transmetojnë pa probleme energjinë, duke kursyer deri në 200 milionë megavat orë që aktualisht humbasin nga rezistenca. Mund të kontribuojë gjithashtu në shkrirjen bërthamore, një proces i shumëpritur që mund të krijojë fuqi të pakufizuar.

Zbatime të tjera përfshijnë shpejtësinë e lartë, trenat që rri pezull dhe lloje të reja të pajisjeve mjekësore, sugjerojnë ata.

Një ekip i udhëhequr nga i njëjti shkencëtar, Ranga Dias, raportoi më parë krijimin e dy materialeve pak më pak të reja, por në mënyrë të ngjashme superpërçuese në letrat që u botuan në Nature dhe Physical Review Letters. Gazeta Nature u tërhoq përfundimisht nga redaktorët e revistës, mes pyetjeve mbi qasjen e shkencëtarëve.

Këtë herë, profesor Dias dhe ekipi i tij thonë se kanë marrë hapa shtesë për të shmangur kritikat e ngjashme. Shkencëtarët kërkuan të vërtetonin atë letër të vjetër me të dhëna të reja të mbledhura jashtë një laboratori, me një ekip shkencëtarësh që shikonin se si ndodhte drejtpërdrejt dhe ndërmorën një proces të ngjashëm për kërkimin e ri.

Materiali i ri përshkruhet në një punim, “Dëshmi e superpërçueshmërisë afër ambientit në një hidrid lutetium të dopuar me N”, botuar sot në Nature.

Materiali është mbiquajtur “reddmatter”, pas ngjyrës së tij dhe si një dremitje ndaj një materiali nga Star Trek. Ai e gjeti atë emër gjatë procesit të krijimit të tij, kur shkencëtarët zbuluan se çuditërisht ai u bë një “e kuqe shumë e ndezur” ndërsa po krijohej.

Profesor Dias dhe ekipi e bënë materialin duke marrë një metal të rrallë të tokës të quajtur lutetium dhe e përzien me hidrogjen dhe një pjesë të vogël të azotit. Më pas u lanë të reagonin për dy-tre ditë, në temperatura të larta.

Komponimi doli si një blu e pasur, sipas gazetës. Por më pas u shtyp me presion shumë të lartë, kur u kthye nga blu në rozë ndërsa arriti superpërçueshmërinë, dhe më pas u bë përsëri një e kuqe e pasur në gjendjen e tij metalike jo superpërcjellëse.

Për të punuar, materiali ende kërkon të nxehet në 20,5 gradë Celsius dhe të kompresohet në rreth 145,000 psi. Por kjo është shumë më pak intensive se materialet e tjera të ngjashme – duke përfshirë ato të shpallura në vitin 2020 nga Profesor Dias që sollën eksitim dhe skepticizëm nga shkencëtarët.

Dhe është mjaft praktike që shkencëtarët e përfshirë në punim thonë se do të shënojë një epokë të re për përdorimin praktik të materialeve superpërçuese.

“Një rrugë drejt elektronikës superpërcjellëse të konsumit, linjave të transferimit të energjisë, transportit dhe përmirësimeve të rëndësishme të izolimit magnetik për shkrirjen janë tani një realitet,” tha profesor Dias në një deklaratë. “Ne besojmë se jemi tani në epokën moderne të superpërcjellësit.”

Këto aplikime praktike mund të përfshijnë përdorimin e materialit për të përshpejtuar zhvillimin e “makinave tokamak” që po zhvillohen për të arritur shkrirjen bërthamore.