Përfundojnë vendosjet përfundimtare të Juice

foto

Kontrollorët e fluturimit në qendrën e kontrollit të misionit të ESA-s në Gjermani kanë qenë të zënë këtë javë, duke punuar me ekipet e instrumenteve në vendosjet përfundimtare për të përgatitur Jupiter Icy Moons Explorer (Lëng) të ESA-s për eksplorimin e Jupiterit.

foto

Kanë kaluar gjashtë javë që kur Juice filloi udhëtimin e tij, dhe në atë kohë Ekipi i Kontrollit të Fluturimit ka vendosur të gjitha panelet diellore, antenat, sondat dhe boomët që u mblodhën në mënyrë të sigurt gjatë nisjes. Hapi i fundit ka qenë lëkundja dhe mbyllja në vend e sondave dhe antenave që përbëjnë Hetimin e Radios dhe valëve plazmatike të Juice (RPWI).

“Ka qenë një gjashtë javë rraskapitëse, por shumë emocionuese,” thotë Angela Dietz, zëvendës menaxhere e operacioneve të anijes kozmike për misionin. “Ne jemi përballur dhe kapërcyer sfida të ndryshme për të sjellë Juice në formën e duhur për të nxjerrë shkencën më të mirë nga udhëtimi i saj në Jupiter.”

Ne kemi pasur fotografi të rregullta të të gjithë procesit të vendosjes falë dy kamerave të monitorimit në bord të Juice, secila me një fushë të ndryshme shikimi. Në orët pas nisjes, këto kamera morën ‘selfiet’ e para të Juice nga hapësira, dhe që atëherë, ato kanë qenë jetike për të kontrolluar nëse të gjitha pjesët e anijes janë vendosur në mënyrë korrekte.

Antenat dhe boomet e Juice mbajnë secila një pjesë ose të gjitha disa nga 10 instrumentet e Juice. Duke i vendosur larg nga Juice, instrumentet që duhet të ndahen nga fushat elektrike dhe magnetike të vetë anijes mbahen në distancë.

Kjo paketë e fuqishme instrumentesh do të mbledhë të dhëna që na ndihmojnë t’u përgjigjemi pyetjeve të tilla si: Si janë botët oqeanike të Jupiterit? Pse është Ganymede kaq unik? A mund të ketë – ose të ketë pasur ndonjëherë – jetë në sistemin e Jupiterit? Si ka formësuar mjedisi kompleks i Jupiterit hënat e tij dhe anasjelltas? Si është një planet tipik gjigant i gazit – si u formua dhe si funksionon?

Duke shoqëruar pamjet tona nga kamerat e monitorimit, konfirmimi se gjithçka e vendosur sipas planit erdhi edhe nga vetë instrumentet. Ekipet pas disa instrumenteve i kanë ndezur dhe kanë bërë matje për të kontrolluar nëse gjithçka po funksionon mirë. Ekipet tashmë kanë konfirmuar se instrumentet RPWI, JANUS, J-MAG dhe GALA të Juice, si dhe monitori i rrezatimit RADEM, janë gati për Jupiterin.

Këtë javë, katër sondat Langmuir dhe tre antenat e instrumentit të valëve të radios të Hetimit të valëve të radios dhe plazmës (RPWI) u vendosën me sukses. Të gjitha këto përbëjnë shtatë nga 10 sensorët RPWI që do të matin ndryshimet në fushat elektrike dhe magnetike rreth Jupiterit, si dhe valët e radios dhe plazmën e ftohtë.

Pasi pa që bumi i fundit të vendosej me sukses këtë pasdite, hetuesi kryesor i RPWI, Jan-Erik Wahlund nga Instituti Suedez i Fizikës Hapësinore tha: “Fantastike, pas më shumë se 10 vitesh punë intensive, më në fund jemi gati për zbulime shkencore!”

RPWI do të jetë pajisja e parë që gjeneron një hartë 3D të fushave elektrike rreth Jupiterit. Do të na japë informacion të vlefshëm se si energjia transferohet midis magnetosferës së madhe rrotulluese të Jupiterit dhe hënave të mëdha të akullta Ganymede, Callisto dhe Europa. Ky transferim energjie drejton, për shembull, aurorat në Ganymede dhe në atmosferën e sipërme të Jupiterit. Ndjeshmëria e veçantë e RPWI ndaj frekuencave të ulëta do të thotë se do të jetë në gjendje të zbulojë sinjale shumë të dobëta elektromagnetike nga baticat dhe rrymat brenda oqeaneve nën-sipërfaqësore të hënave të akullta.

Përpara dhe pas çdo vendosjeje, ekipi RPWI ndezi instrumentin për të matur diferencën e bërë nga secili sensor i vendosur rishtazi. Secili tani mbledh të dhëna dhe i dorëzon ato në njësinë e përpunimit të të dhënave në bord të RPWI, e cila i dërgon të dhënat në Tokë.

“Strategjia jonë e dizajnit 3D bën të mundur matjen e vëzhguesve të vërtetë fizikë, si energjia dhe momenti, pa përdorur teori apo simulime për të interpretuar të dhënat,” thotë Jan Bergman, një studiues në Institutin Suedez të Fizikës Hapësinore dhe menaxher teknik për RPWI. .

foto

Javën e kaluar, kur Juice ishte rreth 8 milionë km larg Tokës, inxhinierët ndezën për herë të parë instrumentin e kamerës optike JANUS. Ndryshe nga sensorët RPWI të montuar në boom larg nga trupi kryesor i Juice, JANUS është i fiksuar në një stol optik; kjo do të thotë se ai mbahet i qëndrueshëm kur drejtohet drejt objektivave të tij – si përdorimi i një trekëmbëshi këtu në Tokë. JANUS gjithashtu tregon në të njëjtin drejtim si instrumentet e tjera “remote sensoring” të Juice.

Në Jupiter, kamera JANUS do të marrë imazhe në 13 ngjyra të ndryshme, nga drita vjollce deri në infra të kuqe afër. Këto imazhe do t’i lejojnë shkencëtarët të hetojnë hënat Ganymede, Callisto dhe Europa, duke përfshirë studimin nëse jeta mund të ekzistojë nën koren e tyre të akullt. JANUS do të mbledhë gjithashtu të dhëna për pjesë të tjera të sistemit Jovian, duke përfshirë aktivitetin intensiv vullkanik në Io, shumë hëna më të vogla dhe sistemin e unazave të zbehta të Jupiterit. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, JANUS do të imazhojë proceset që ndodhin në atmosferën e Jupiterit.

Gjatë vënies në punë të javës së kaluar, u ndërmor një kontroll i plotë i harduerit, me të gjitha nënsistemet e aktivizuara dhe monitoruara. Performanca e instrumentit u kontrollua duke marrë imazhe të yjeve.

“Të dhënat e marra tregojnë se gjithçka ishte nominale. Pas kësaj seance intensive në terren, mund të themi se kemi një instrument (plotësisht të porositur)!” thotë Pasquale Palumbo (IAPS-INAF), hetues kryesor i JANUS.

Udhëtimi drejt vendosjes së plotë nuk ka qenë plotësisht i qetë. Vetëm disa ditë pas nisjes, kontrollorët e fluturimit u përpoqën të shpalosnin antenën e instrumentit të Radarit për Eksplorimin e Hënës së Akullt (RIME). Segmentet e para të antenave u shpalosën siç ishte planifikuar, por segmentet e radhës refuzuan të lëviznin.

Kontrollorët dyshuan se një kunj i vogël i mbërthyer bllokoi segmentet në vend. Ata bashkuan kokat për të gjetur një zgjidhje. Ata shkundën Juice duke përdorur shtytësit e tij. Ata ngrohën lëngun duke përdorur rrezet e diellit. Antena çdo ditë shfaqte shenja lëvizjeje, por qëndronte e mbërthyer në kllapa. Më në fund, RIME hyri në jetë pothuajse tre javë më vonë, kur ekipi qëlloi një pajisje mekanike brenda kllapës. Goditja e lëvizi kunjin me disa milimetra. Për lehtësimin e operacioneve të ESA dhe ekipeve të projektit, si dhe industrisë, antena u shpalos plotësisht.

Vënia në punë e RIME është ende në vazhdim, por tashmë ekipi ka bërë disa matje me instrumentin.

Në javët e ardhshme, më shumë nga 10 instrumentet e Juice do të ndizen dhe kontrollohen, me shpresën që nga mesi i korrikut, të gjitha instrumentet të funksionojnë në mënyrë perfekte, gati për lundrim drejt Jupiterit.

Në gusht 2024, Juice do të kryejë asistencën e parë të gravitetit hënor-Tokë në botë. Duke kryer këtë manovër – një fluturim me ndihmën e gravitetit të Hënës i ndjekur vetëm 1.5 ditë më vonë nga një nga Toka – Juice do të jetë në gjendje të kursejë një sasi të konsiderueshme të shtytësit në udhëtimin e tij.