Photoshop vs Lightroom: cili është ndryshimi dhe cili është më i miri për ju?

foto

Enigma Photoshop vs Lightroom është një nga shkaqet më të zakonshme të vetullave me bërthama për këdo që sapo po fillon në udhëtimin e tij të redaktimit të fotove, por për fat të mirë ne jemi këtu për t’ju ndihmuar të zgjidhni mjetin e duhur për ju.

Mbi të gjitha, të dish se cili mjet është më i përshtatshmi për një punë është marka tregtare e çdo zejtari të aftë. A jeni tipi i personit që përdorni një vare për të thyer një arrë? Një mulli këndi për të shkurtuar thonjtë tuaj? Për fotografët (amatorë ose ndryshe), të kuptuarit se si ndryshojnë Lightroom dhe Photoshop – dhe si ata mund të bashkëpunojnë – mund të ndihmojë në zbutjen e rrjedhës tuaj të punës, prodhimin e imazheve më të mira dhe t’ju japë më shumë kohë për të bërë atë që doni. E cila është duke marrë fotografi, nga rruga, jo ngadalë stewing para kompjuterit tuaj.

Këtu, ne do të sqarojmë se si Photoshop dhe Lightroom janë të ndryshëm nga njëri-tjetri, cilat mjete dhe tipare përsëriten dhe ku ka mjete që prodhojnë rezultate të ngjashme, por në mënyra shpesh të dukshme të ndryshme.

Nëse sapo keni filluar provën tuaj të Photoshop ose Lightroom dhe nuk dini nga të filloni, ky është udhëzuesi për ju.

Në zemrat e tyre, Photoshop dhe Lightroom janë redaktorë të imazheve. Photoshop është gjyshi dhe gjyshja e botës së redaktimit të fotove – versioni një arriti kompjutera kudo në 1990, ndërsa Lightroom arriti shumë më vonë, në 2007. Në zemër të Lightroom është një pjesë e kodit që do të gjeni gjithashtu në Photoshop; Mjeti Adobe’s Camera Raw. Thisshtë kjo që e bën Lightroom një redaktues kaq të fuqishëm të imazheve.

Pak konfuze, Lightroom Classic – për të cilën po flasim këtu – ndryshon pak nga ajo që tani quhet thjesht Lightroom. Lightroom Classic është aplikacioni i plotë për desktop, i kompletuar me redaktimin e imazheve, katalogun etj. Lightroom – pa i bashkangjitur “Classic” – është një aplikacion cloud; e shkëlqyeshme për ata që duan të redaktojnë në një tablet, si dhe një desktop ose një telefon. Megjithatë, është më pak e fuqishme dhe ata seriozisht sa për redaktimin e tyre të fotografive për të konsideruar Photoshop si një redaktues fotografish duhet të mendojnë vërtet për Lightroom Classic – gjë që po bëjmë këtu.

Photoshop dhe Lightroom Classic janë të dy redaktorë të imazheve, por ato funksionojnë në mënyra shumë të ndryshme. Photoshop mund të ketë fjalën “foto” në emrin e saj, por me kalimin e viteve ajo është rritur nga të qenit një redaktues i drejtpërdrejtë i imazhit në një program tepër fleksibël për ilustrim, paraqitje faqesh, redaktim video, animacion dhe disa gjëra të tjera përveç kësaj. Kjo e bën atë pothuajse jashtëzakonisht të fuqishëm, veçanërisht duke marrë parasysh çmimin (më shumë për këtë më vonë), por gjithashtu do të thotë se ka shumë mjete që fotografëve do t’u duhen rrallë, ose në disa raste, fjalë për fjalë kurrë.

Kur bëhet fjalë për redaktimin e fotove, Photoshop është ajo që njihet si një redaktues për pixel. Kjo do të thotë që ndërsa mund të bëni ndryshime në imazhin tuaj në tërësi, nuk keni pse. Nëse ka një piksel të vetëm që dëshironi të ndryshoni, Photoshop do t’ju lejojë ta bëni këtë.

Lightroom bën redaktime në goditje shumë më të gjera – ndërsa përfshin disa mjete për pixel – një furçë shëruese dhe një pullë klone, për shembull – forca e tij zakonisht është në aftësinë e saj për të marrë një imazh dhe shumë shpejt ta përsos atë. Lightroom gjithashtu ka disa katalogim dhe mjete organizative të pabesueshme të fuqishme – mund të argumentohet se nëse gjithçka që përfshinte ishin këto, do të vlente ende çmimi i pranimit.