Plani i Rolls -Royce për të gërmuar në Hënë: Garë e re hapësinore për burime vitale – dhe një platformë lëshimi në Mars

foto

Rolls-Royce po zhvillon një reaktor bërthamor që shpreson se do të jetë i aftë të fuqizojë operacionet e minierave në Hënë dhe madje edhe në Mars, mund të zbulojë The Mail on Sunday.

Dave Gordon, kreu i divizionit të mbrojtjes të kompanisë, tha se po studion sesi një reaktor mikro-bërthamor mund të përdoret për të nxitur raketa ndërsa jeni në hapësirë ​​me shpejtësi të mëdha. Ai zbuloi se Rolls-Royce po heton nëse kjo teknologji mund të rishpërndahet për të siguruar energji për shpimin, përpunimin dhe magazinimin e quajtur “Miniera e Hënës”.

Burimet natyrore të vlefshme në Hënë përfshijnë ujin, i cili mund të shndërrohet në karburant raketash, dhe elementë dhe metale të rralla që përdoren në prodhimin e energjisë dhe mallrat elektrike përsëri në Tokë.

Teknologjia bërthamore përfundimisht mund të hapë rrugën për ‘minierat e Marsit’, shtoi Gordon. Sapo të zhvillohet, Rolls-Royce ka të ngjarë të gjuajë për specialistë në raketa dhe miniera me të cilët të bashkëpunojë.

Gjiganti inxhinierik britanik nisi një studim të përbashkët mbi opsionet e energjisë bërthamore për raketa hapësinore me Agjencinë Hapësinore të MB në fillim të këtij viti.

Si pjesë e kësaj, Rolls-Royce i vendosi vetes një ambicie për të përgjysmuar kohën e udhëtimit në Mars në tre muaj.

Gordon tha se projekti kishte rritur axhendën e Rolls-Royce falë punës së eksplorimit të hapësirës nga miliarderët Jeff Bezos, i cili themeloi Amazon dhe Elon Musk, truri pas makinave elektrike Tesla.

“Nëse do të kishim këtë bisedë disa vjet më parë, do të më kishit parë në një mënyrë të tronditur,” i tha ai MSH -së në panairin ndërkombëtar të armëve të Mbrojtjes dhe Sigurisë në Londër.

“Por tani për shkak të punës që bëjnë kompanitë si [Origin Blue Bezos] dhe SpaceX [Musk], papritmas bëhet jo vetëm e besueshme, por në fakt ka një kërkesë atje.” Ai shtoi: ‘Ne jemi e vetmja kompani në planet që bën mekanike, elektrike dhe bërthamore. Ne jemi i vetmi që bëjmë një cikël të plotë të aftësive bërthamore nga fundi në fund. ‘

Gordon tha se Rolls-Royce mund të përdorte përvojën e saj në zhvillimin e nëndetëseve me energji bërthamore për Marinën Mbretërore për 60 vjet.

Ai shtoi se nëndetëset ishin të ngjashme me anijet kozmike pasi ato janë “mjedise të frymëmarrjes jo ajrore, qëndrueshmëri të gjatë, super të besueshme me një burim energjie shumë të dendur”.

Aftësitë nëndetëse të inxhinierit nëndetëse ishin në fokus javën e kaluar pasi Britania dhe SHBA njoftuan se do të ndihmonin Australinë të ndërtonte tetë anije të reja, duke zemëruar Kinën dhe Francën.

Rolls-Royce dhe firma e tij në Mbretërinë e Bashkuar BAE Systems shihen si pretendente për të punuar në nënstacionet.

Burimet kryesore të Hënës përfshijnë helium-3, një element i rrallë i përdorur në industri të tilla si bashkimi bërthamor i cili mund të fuqizojë udhëtimet e mëtejshme më thellë në hapësirë, duke përdorur Hënën si një stacion karburanti.

Hëna gjithashtu mburret me ujë, i cili mund të përdoret për të mbajtur jetën dhe mund të shndërrohet në karburant raketash, dhe metale të rralla tokësore të përdorura në elektronikë të tillë si telefonat inteligjentë dhe makinat më të fundit. Aktualisht 90 përqind e furnizimit të metaleve të rralla në botë vjen nga Kina.