A kemi zbuluar energji të errët? Shkencëtarët tregojnë rezultatet e pashpjegueshme nga eksperimenti XENON1T

foto

Një studim i ri, i udhëhequr nga studiuesit në Universitetin e Kembrixhit dhe i raportuar në revistën Physical Review D, sugjeron që disa rezultate të pashpjegueshme nga eksperimenti XENON1T në Itali mund të jenë shkaktuar nga energjia e errët, dhe jo materia e errët që eksperimenti ishte projektuar për të zbuloj

Ata ndërtuan një model fizik për të ndihmuar në shpjegimin e rezultateve, të cilat mund të kenë origjinën nga grimcat e energjisë së errët të prodhuara në një rajon të Diellit me fusha të forta magnetike, edhe pse eksperimentet e ardhshme do të kërkohen për të konfirmuar këtë shpjegim. Studiuesit thonë se studimi i tyre mund të jetë një hap i rëndësishëm drejt zbulimit të drejtpërdrejtë të energjisë së errët.

Çdo gjë që sytë tanë mund të shohin në qiell dhe në botën tonë të përditshme – nga hënat e vogla në galaktikat masive, nga milingonat në balena blu – përbën më pak se pesë përqind të universit. Pjesa tjetër është e errët. Rreth 27% është lëndë e errët – forca e padukshme që mban galaktikat dhe rrjetin kozmik së bashku – ndërsa 68% është energji e errët, e cila bën që universi të zgjerohet me një ritëm të përshpejtuar.

“Pavarësisht se të dy përbërësit janë të padukshëm, ne dimë shumë më tepër për materien e errët, meqë ekzistenca e saj u sugjerua që në vitet 1920, ndërsa energjia e errët nuk u zbulua deri në vitin 1998,” tha Dr Sunny Vagnozzi nga Instituti Kozmologjik i Kembrixhit për Kozmologji, autori i parë i gazetës. “Eksperimentet në shkallë të gjerë si XENON1T janë krijuar për të zbuluar drejtpërdrejt materien e errët, duke kërkuar shenja të materies së errët që” godet “materien e zakonshme, por energjia e errët është edhe më e pakapshme.”

Për të zbuluar energjinë e errët, shkencëtarët në përgjithësi kërkojnë ndërveprime gravitacionale: mënyra se si graviteti tërheq objektet përreth. Dhe në shkallët më të mëdha, efekti gravitacional i energjisë së errët është i neveritshëm, duke i larguar gjërat nga njëra -tjetra dhe duke e bërë zgjerimin e Universit të përshpejtohet.

Rreth një vit më parë, eksperimenti XENON1T raportoi një sinjal të papritur, ose tepricë, mbi sfondin e pritur. “Këto lloj teprimesh janë shpesh të ndyra, por herë pas here ato gjithashtu mund të çojnë në zbulime themelore,” tha Dr Luca Visinelli, një studiues në Laboratoret Kombëtare Frascati në Itali, një bashkëautor i studimit. “Ne eksploruam një model në të cilin ky sinjal mund t’i atribuohet energjisë së errët, në vend të materies së errët që eksperimenti u krijua fillimisht për të zbuluar.”

Në atë kohë, shpjegimi më i popullarizuar për tepricën ishin aksionet – grimca hipotetike, jashtëzakonisht të lehta – të prodhuara në Diell. Sidoqoftë, ky shpjegim nuk qëndron në vëzhgimet, pasi sasia e aksioneve që do të kërkoheshin për të shpjeguar sinjalin XENON1T do të ndryshonte në mënyrë drastike evolucionin e yjeve shumë më të rëndë se Dielli, në kundërshtim me atë që ne vëzhgojmë.

Ne jemi shumë larg nga të kuptuarit plotësisht se çfarë është energjia e errët, por shumica e modeleve fizike për energjinë e errët do të çonin në ekzistencën e një të ashtuquajture force të pestë. Ekzistojnë katër forca themelore në univers, dhe çdo gjë që nuk mund të shpjegohet me njërën prej këtyre forcave nganjëherë quhet si rezultat i një force të pestë të panjohur.