Qindra yje të vdekur zbuluan rrezet pulsuese gama në sondazhin masiv të qiellit

foto

Një teleskop hapësinor që skanon qiejt për rrezet gama ka shtuar qindra yje të rinj të fuqishëm të vdekur në katalogun e tij.

foto

Shtimi i 294 yjeve të paidentifikuar më parë do të thotë se katalogu Fermi i pulsarëve me rreze gama tani përmban më shumë se 340 objekte – një hap i rëndësishëm që kur teleskopi Fermi Large Area filloi të vëzhgonte në 2008, kur kishte më pak se 10 pulsarë të tillë të njohur.

foto

Katalogu i Teleskopit të Tretë të Zonës së Madhe të Fermit i sapo lëshuar i Pulsars Gamma-Ray është një thesar i vërtetë informacioni që do të na ndihmojë të kuptojmë këto objekte enigmatike.

“Pulsarët prekin një gamë të gjerë kërkimesh astrofizike, nga rrezet kozmike dhe evolucioni yjor deri tek kërkimi i valëve gravitacionale dhe materies së errët ,” thotë astrofizikani David Smith i Laboratorit të Astrofizikës Bordeaux, i cili është pjesë e Qendrës Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore. CNRS).

“Ky katalog i ri përmbledh informacion të plotë për të gjithë pulsarët e njohur të rrezeve gama në një përpjekje për të promovuar rrugë të reja eksplorimi.”

Pulsarët janë ndër objektet më ekstreme në Univers. Ata janë një nënkategori e yjeve neutron, të cilët janë vetë bërthamat e shembura të yjeve masivë që nuk janë aq masivë sa të shemben në një vrimë të zezë .

Dallimi midis një ylli normal neutron dhe një pulsar është, pra, pulsimi. Pulsarët lëshojnë avionë të fuqishëm rrezatimi nga polet e tyre, si një qendër e vëmendjes që shpërthen nëpër hapësirë.

Gjëja tjetër që bëjnë pulsarët është rrotullimi, shpesh tepër i shpejtë. Dhe ne po flasim, si, shpejt keq. Të njohur si pulsarët milisekonda (MSPs), një numër i këtyre yjeve mund të kryejnë një rrotullim të vetëm brenda 10 milisekondave.

Në fakt, pulsari më i shpejtë i njohur rrotullohet 716 herë në sekondë. Këtu keni një grup pulsash pulsare të transkriptuara në tinguj , për një ide se çfarë do të thotë kjo.

Ndërsa rrotullohen, këto rreze mund të kalojnë pranë Tokës, në mënyrën e një fari kozmik.

Ne dimë për rreth 3,400 pulsarë. Për shumicën e tyre, rrezet e rrezatimit bien në gjatësi vale të radios. Por një numër i vogël pulsarësh mund të nxjerrin rrezatimin më të fuqishëm të njohur në Univers – rrezet gama. Pulsarët me rreze gama përshpejtojnë grimcat në energji jashtëzakonisht të larta në fushat e tyre magnetike të fuqishme, duke rezultuar në shpërthime drite të fuqishme dhe të padukshme.

Sipas katalogut të ri, rreth 10 për qind e pulsarëve të njohur tani janë emetues të rrezeve gama. Megjithëse ajo që ne jemi në gjendje të zbulojmë mund t’i nënshtrohet disa paragjykimeve të përzgjedhjes – kufizimet e teknologjisë sonë, për shembull – ky është një mostër mjaft e rëndësishme për të zbuluar se çfarë e bën një pulsar një emetues gama, në krahasim me popullsinë e radios.

Dhe ka edhe përdorime të tjera për popullsinë e re. Pulsarët shpesh janë jashtëzakonisht të saktë në kohën e tyre, veçanërisht ata me shpejtësi rrotullimi në shkallë milisekonda, 144 prej të cilëve janë përfshirë në katalog. Kjo do të thotë se ato mund të përdoren për aplikacione si navigimi në hapësirë , gjë që është e rëndësishme pasi më shumë misione shkojnë drejt yjeve.

Ne gjithashtu mund t’i përdorim ato për të zbuluar valët gravitacionale , bazuar në anomalitë në kohën e sinjaleve. Këto mund të sugjerojnë zgjerime dhe tkurrje të hapësirë-kohës që ndodhin kur kalon një valë gravitacionale nga një ngjarje masive. Dhe ne mund t’i përdorim ato për të kryer teste të relativitetit .

“Përpara Fermit, ne nuk e dinim nëse MSP-të do të ishin të dukshme me energji të larta, por rezulton se ato kryesisht rrezatojnë në rrezet gama dhe tani përbëjnë plotësisht gjysmën e katalogut tonë”, thotë astronomi Lucas Guillemot i Laboratorit të Fizikës dhe Kimisë. i Mjedisit dhe Hapësirës dhe i Universitetit të Orleansit në Francë.

Dhe një numër i mirë i pulsarëve të rinj – rreth 45 – janë pulsarë ‘merimangë’, në të cilët pulsari rrëshqet materialin nga një yll shoqërues binar.

“Pulsarët e merimangës janë emëruar pas arachnidëve që hanë bashkëshortët e tyre më të vegjël,” thotë astronomja Megan DeCesar e Universitetit George Mason dhe Laboratorit të Kërkimeve Detare të SHBA.

“Diçka e ngjashme mund të ndodhë kur një yll neutron dhe shoqëruesi i tij binar janë shumë afër njëri-tjetrit dhe procesi i “riciklimit” të MSP bëhet pak i zhgënjyer. Rrezatimi intensiv dhe era e grimcave nga pulsari hanë sipërfaqen e yllit tjetër. , duke rezultuar në një pufkë materiali të avulluar.”

Studiuesit besojnë se Fermi nuk ka përfunduar ende. 100 pulsarë të tjerë me rreze gama janë brenda fushës së mundësisë; ka të ngjarë edhe disa dhjetëra të tjera.

“Më shumë se 15 vjet pas lëshimit të tij,” thotë astronomja Elizabeth Hays e Qendrës së Fluturimeve Hapësinore të NASA-s Goddard, “Fermi mbetet një makinë zbulimi e pabesueshme dhe pulsarët dhe të afërmit e tyre të yjeve neutron po udhëheqin rrugën”.