Radio teleskopi në anën e largët të hënës do të shikojë në “Epokat e Errëta” të universit

foto

Disa vite nga tani, një radio teleskop i vogël në anën e largët të hënës mund t’i ndihmojë shkencëtarët të shikojnë në të kaluarën e lashtë të universit.

foto

Instrumenti i hënës, i quajtur Eksperimenti Elektromagnetik i Sipërfaqes Hënore-Nata (LuSEE-Night), është një rrugëzues që po zhvillohet nga Laboratorët Kombëtarë të Brookhaven dhe Lawrence Berkeley të Departamentit të Energjisë së SHBA-së, Laboratori i Shkencës Hapësinore në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley dhe NASA. Drejtoria e Misionit të Shkencës.

foto

LuSEE-Night është planifikuar aktualisht të nisë në një tokëzues privat robotik hënor në fund të vitit 2025. Pasi të prekë në anën e largët të hënës, ai do të përpiqet të mbledhë matjet e para të llojit të tyre nga “Epokat e Errëta” të universit .

Epoka e Errët i referohet një kohe në universin e hershëm, midis rreth 400,000 dhe 400 milionë vjet pas Big Bengut, përpara se yjet dhe galaktikat të fillonin të formoheshin plotësisht. Nga ana e largët e hënës, LuSEE-Night do të përdorë antena në bord, marrës radio dhe një spektrometër për të matur valët e zbehta të radios nga epoka e errët, në kërkim të asaj që shkencëtarët e quajnë Sinjali i Epokës së Errët.

“Deri më tani, ne mund të bëjmë vetëm parashikime për fazat e mëparshme të universit duke përdorur një pikë referimi të quajtur sfondi kozmik i mikrovalës. Sinjali i Epokës së Errët do të ofronte një pikë referimi të ri,” tha në një deklaratë fizikanti i Brookhaven, Anže Slosar. “Dhe nëse parashikimet e bazuara në çdo pikë referimi nuk përputhen, kjo do të thotë se ne kemi zbuluar fizikë të re.”

LuSEE-Night nuk pritet domosdoshmërisht të bëjë përparime kaq të mëdha në vetvete; në fund të fundit, është një udhërrëfyes i krijuar për të hapur rrugën për instrumente më ambicioze në rrugë. Projekti më i madh mund të përfundojë duke hedhur dritë mbi pyetje kaq të mëdha kozmike si natyra e energjisë së errët dhe krijimi i universit, thanë anëtarët e ekipit.

Ana e largët e hënës është një vend i mrekullueshëm për të kërkuar sinjalet e zbehta që mund të mbajnë të dhëna të tilla, sepse ajo ofron diçka që Toka nuk mundet: një heshtje të thellë dhe të thellë. Bombardimet e vazhdueshme me radio në të gjithë planetin tonë krijojnë një mjedis shumë të zhurmshëm për instrumentet supersensitive që do të përdorë LuSEE-Night. Megjithatë, vendi i largët paraqet gjithashtu sfida.

Të mbijetosh atje kërkon një sukses inxhinierik. Edhe pse nganjëherë etiketohet gabimisht “ana e errët” e hënës, pjesa e satelitit natyror të Tokës që shikon larg nesh në qiellin e natës, në fakt ka një cikël ditë/natë, secila fazë e të cilit zgjat rreth 14 ditë tokësore. Temperaturat në anën e largët të hënës luhaten midis 250 dhe minus 280 gradë Fahrenheit (121 dhe minus 173 gradë Celsius).

Pra, LuSEE-Night do të duhet të projektohet për t’i bërë ballë dy javëve të diellit intensivisht të pafalshëm, të pandërprerë të ditës hënore, si dhe të qëndrojë i fuqizuar gjatë dy javëve të errësirës së ngurtë të ftohtë – dhe ta bëni këtë pa pushim. Jetëgjatësia e projektimit të misionit në sipërfaqen hënore është dy vjet.

“Përveç kthimit të rëndësishëm të mundshëm të shkencës, demonstrimi i teknologjisë së mbijetesës së natës hënore LuSEE-Night është kritik për kryerjen e hetimeve shkencore afatgjata dhe me prioritet të lartë nga sipërfaqja hënore,” Joel Kearns, zëvendës administrator i asociuar për eksplorimin në Shkencën e NASA-s. Drejtoria e Misionit, thuhet në të njëjtën deklaratë.

Kur të jetë gati, LuSEE-Night do të nisë në një mision të ardhshëm komercial të shërbimeve të ngarkesës hënore (CLPS), një nismë nga NASA që, sipas faqes së internetit të agjencisë hapësinore, “lejon blerjen e shpejtë të shërbimeve të shpërndarjes hënore nga kompanitë amerikane për ngarkesat që avancojnë aftësitë për shkencës, eksplorimit ose zhvillimit tregtar të Hënës.”