Sony CubeSat ndez motorin me bazë uji në orbitën e tokës për herë të parë

foto

Kompania japoneze Pale Blue realizoi testin e parë të sistemit të saj eksperimental të shtytjes së avullit të ujit, duke fluturuar një nano-satelit për herë të parë në hapësirë duke përdorur një shtytës miqësor ndaj mjedisit dhe me kosto efikase.

foto

Prezantuesit me bazë uji u ndezën për rreth dy minuta më 3 mars dhe të dhënat konfirmuan se testi fillestar i motorit ishte i suksesshëm, njoftoi kompania të hënën. Sistemi i shtytjes u testua në satelitin e parë të Sony për projektin e tij Star Sphere, i cili synon t’u sigurojë më shumë njerëzve akses në fotografinë nga hapësira.

foto

Star Sphere 1, i quajtur gjithashtu EYE, u nis në bordin e raketës Falcon 9 të SpaceX më 3 janar. Mikrosateliti, i cili ka një kamerë të montuar në majë, do të operojë në orbitë nga një distancë rreth 310 deri në 372 milje (500 deri në 600 kilometra) mbi Tokë. . Testi i suksesshëm do të thotë se sistemi shtytës i Pale Blue tani është gati për të vendosur satelitin në orbitën e tij të synuar në mënyrë që të mund të fillojë funksionimin më vonë këtë vit.

“Pale Blue zhvilloi dhe operoi me sukses shtytësin e saj me bazë uji, dhe me këtë, kompania bën një hap të madh përpara drejt futjes së orbitës për Projektin [Star Sphere],” tha Jun Asakawa, CEO dhe bashkëthemelues i Pale Blue. deklaratën e kompanisë.

Pale Blue synon të sigurojë një mënyrë alternative për t’i mbajtur satelitët në orbitën e Tokës. Uji mund të përdoret si një shtytës i gjelbër pasi është i përbërë nga hidrogjen dhe oksigjen (të dyja përdoren si shtytës), duke krijuar një opsion më të lirë dhe më të sigurt për anijet e vogla kozmike. Sistemi i shtytjes thjesht ndan ujin në hidrogjen dhe oksigjen ndërsa është në hapësirë, duke i djegur ato si lëndë djegëse. Por përdorimi i ujit ka kufijtë e tij për sa i përket madhësisë dhe peshës së anijes kozmike që mund të fuqizojë dhe sa energji mund të sigurojë në të vërtetë; në përputhje me rrethanat, teknologjia përdoret më së miri për satelitët e vegjël dhe me kosto të ulët, sipas NASA-s.

Vetë agjencia hapësinore po eksperimenton me shtytës me bazë uji në bordin e një tufe CubeSats për Pathfinder Technology Demonstrator të NASA-s, i pari në një seri misionesh të nisura në bordin e një rakete Falcon 9 në janar 2021. Përveç Pale Blue, një tjetër sipërmarrje private hapësinore. Momentus, po përgatitet gjithashtu të testojë një sistem shtytës me bazë uji në bordin e një automjeti transferues orbital në javët e ardhshme.

Pale Blue e Japonisë, së bashku me subjektet e tjera që përdorin ujin si lëndë djegëse, po kërkon të rishpik biznesin e satelitëve të vegjël, duke i bërë ata më të lirë, më efikas dhe ndoshta pak më miqësor me mjedisin.