Raketat më të mëdha të historisë

foto

SpaceX Starship mund të jetë raketa e radhës që do të çojë njerëzit në Hënë, por nuk do të jetë e para, dhe ndoshta jo e fundit.

Duke filluar nga mesi i shekullit të 20-të, njerëzimi ka eksploruar hapësirën më shpejt se kurrë më parë. Ne kemi lëshuar satelitë, teleskopë, stacione hapësinore dhe anije kozmike, të gjithë të lidhur me automjetet e lëshimit të raketave që i ndihmuan ata të shkelnin atmosferën tonë.

Ky infografik nga stilisti Tyler Skarbek grumbullon shumë raketa të ndryshme të botës krah për krah, duke treguar se cili vend i ka projektuar ato, cilat vite janë përdorur dhe çfarë (mund të) arrijnë.

Përpara se të përdoreshin për udhëtime në hapësirë, raketat u prodhuan dhe u zhvilluan për t’u përdorur si raketa balistike.

Raketa e parë që arriti zyrtarisht në hapësirë-e përcaktuar nga Fédération Aéronautique Internationale si kalimi i vijës Kármán në 100 kilometra (62 milje) mbi nivelin mesatar të detit të Tokës-ishte raketa V-2 e prodhuar nga Gjermania në 1944.

Por pas Luftës së Dytë Botërore, prodhimi V-2 ra në duart e SHBA, Bashkimit Sovjetik (BRSS) dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Gjatë dekadave të ardhshme dhe shpalosjes së Luftës së Ftohtë, ajo që filloi si një garë armësh bërthamore e raketave balistike superiore u shndërrua në Garë Hapësinore. Si SHBA ashtu edhe BRSS u përpoqën të ishin të parët që arritën dhe zotëruan fluturimin në hapësirë, duke nxitur prodhimin e shumë raketave të reja dhe të ndryshme.

Ndërsa Gara Hapësinore përfundoi, SHBA u tregua si prodhuesi më i madh i raketave të ndryshme. Shpërbërja përfundimtare e BRSS në 1991 transferoi prodhimin e raketave sovjetike në Rusi ose Ukrainë. Pastaj më vonë, si Evropa (përmes Agjencisë Evropiane të Hapësirës) ashtu edhe Japonia rritën prodhimin e raketave gjithashtu.

Kohët e fundit, vende të reja i janë bashkuar garës, përfshirë Kinën, Iranin dhe Indinë. Megjithëse infografia e mësipërme tregon shumë familje të ndryshme raketash, ajo nuk përfshin të gjitha, përfshirë raketën Kuaizhou të Kinës dhe raketat e Iranit Zuljanah dhe Qased.

Dizajnimi i një rakete që mund të arrijë në hapësirë ​​gjatë bartjes së një ngarkese të madhe – objektet ose entitetet që mbarten nga një automjet – është jashtëzakonisht e vështirë dhe e saktë. Nuk quhet shkenca e raketave për asgjë.

Kur projektohen raketat, ato krijohen me një gamë të caktuar në mendje që merr parasysh karburantin e nevojshëm për të udhëtuar dhe shpejtësinë e arritshme. Përndryshe, ata kanë vlerësime të ndryshme të ngarkesës në varësi të asaj që është e arritshme dhe e besueshme bazuar në gamën e synuar.

Por ka vargje dhe orbita të tjera në sytë e hapësinorëve të mundshëm. Marsi, për shembull, një objektiv i lartë në sytë e SpaceX dhe themeluesit miliarder Elon Musk, është midis 54 dhe 103 milion km (34 dhe 64 milion milje) nga Toka në afrimin e tij më të afërt.

Me eksplorimin e hapësirës duke u bërë më i zakonshëm dhe mjaft fitimprurës për të garantuar padi miliarda dollarëshe për dhënien e kontratave, sa larg do të shkojnë raketat e ardhshme?