Roveri i Kinës sjell imazhe të reja nga Marsi

foto

Deri më 22 maj, roveri Zhurong zbriti nga ulësja e tij dhe doli për herë të parë në sipërfaqen e Marsit. Që atëherë, rover ka kaluar 63 ditë Tokë duke kryer operacione shkencore në sipërfaqen e Marsit dhe ka udhëtuar mbi 450 metra (1475 këmbë).

Të Premten, 9 Korrik, dhe përsëri më 15 Korrik, CNSA publikoi imazhe të reja të Planetit të Kuq që u morën nga roveri ndërsa po bënte rrugën në të gjithë sipërfaqen.

Që kur roveri u vendos në sipërfaqen e Marsit, ai ka udhëtuar drejt jugut për të eksploruar dhe inspektuar terrenin dhe ka marrë imazhe të përditshme të shkëmbinjve, dunave të rërës dhe veçorive të tjera duke përdorur kamerat e tij të navigimit dhe topografisë (NaTeCam).

Ndërkohë, instrumente të tjerë – si Mars Rover Penetrating Radar (RoPeR), Mars Rover Magnetometer (RoMAG), Mars Climate Station (MCS) – gjithashtu kanë mbledhur të dhëna mbi fushën magnetike të Marsit, motin dhe nën sipërfaqen.

Sa herë që roveri haste në forma të dukshme të tokës, ai u mbështet në Detektorin e tij të Kombinuar të Sipërfaqes në Mars (MarSCoDe) dhe Kamera Multispectrale (MSCam) për të kryer skanime me pika fikse për të përcaktuar përbërjen e tyre.

Ndër imazhet e reja janë dy shkëmbinjtë marsianë të treguar më lart (me mirësjellje të CNSA përmes Xinhuanet) që zbuluan tiparet e strukturës së shkëmbinjve, shtresat e trasha të pluhurit që i mbulojnë ato dhe përshtypjet e lëna nga rutat e roverit.

Imazhe të tjera (të paraqitura më poshtë, gjithashtu nga CNSA përmes Xinhuanet) përfshijnë një pamje peizazhi që është marrë nga Zhurong më 26 qershor, dita e 42 -të e roverit në sipërfaqen e Marsit (Sol 42). Në këtë ditë, rover mbërriti në një zonë ranore dhe mori fotografi të një dune të kuqe të vendosur afërsisht 6 metra (~ 20 ft) larg. Siç mund ta shihni (imazhi i lartë i galerisë), duna ka disa shkëmbinj të shpërndarë rreth saj, atë direkt përpara Zhurong me madhësi 34 cm (13.4 inç) të gjerë.

Imazhi tjetër (poshtë majtas) është marrë më 4 korrik, dita e 50 -të e Zhurong në sipërfaqen e Marsit (Sol 50), pasi roveri u nis në anën jugore të dunës – e cila mat 40 m (~ 130 ft) e gjatë, 8 m (26.25 ft) e gjerë dhe 0.6 m e lartë (2 ft).

Imazhi i pestë dhe i fundit i peizazhit (poshtë djathtas) është marrë kur roveri Zhurong ishte në një distancë prej 210 m (690 ft) nga vendi i tij i uljes dhe 130 m (~ 425 ft) nga kopertina e pasme e parashutës.

Këta përbërës ishin pjesë e modulit Hyrja, Zbritja dhe Ulja e misionit Tianwen-1 (EDL). Ndërsa mbulesa e pasme siguronte që rover dhe ulësja të arrinin me siguri në hapësirën e thellë dhe të mbijetonin nga udhëtimi i trazuar në atmosferën e Marsit, parashuta ishte ajo që lejonte zbritjen e tyre të kontrolluar përmes atmosferës, në mënyrë që ata të mund të bënin një ulje të butë.

Këta përbërës janë thjesht të dukshëm në këndin e sipërm të djathtë të imazhit të sipërm ndërsa një grup gurësh të formave të ndryshme është i dukshëm në të majtë.