Shikoni 7 Fotografi të reja të Jupiterit – nga Juno i NASA-s

foto

Imazhet më të bukura të Jupiterit po qarkullojnë nga anija kozmike e NASA-s Juno 390 milion milje / 628 milion kilometra larg.

I sapo mbërritur përmes Rrjetit të Hapësirës së Thellë të NASA-s pasi kaloi 34 minuta dritë dhe u përpunua me shpejtësi nga një ekip i “shkencëtarëve qytetarë” vullnetarë, imazhet e fundit tregojnë se planeti më i madh i Sistemit Diellor duket po aq i shkëlqyeshëm sa Juno vrapoi nga poli në pol në më pak se tre orë.

E ndërtuar nga Lockheed Martin dhe e operuar nga Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s, anija kozmike e NASA-s 1,1 miliard dollarë hyri me sukses në orbitën e Jupiterit më 4 korrik 2016, pothuajse saktësisht pesë vjet më parë.

Gjatë asaj kohe anija kozmike – e cila ka qenë në një orbitë eliptike në mënyrë që të mund të lundrojë më afër se kushdo tjetër në majat e reve të Jupiterit – ka bërë disa zbulime të pabesueshme.

Gjetja e fundit është shkas për emisionet e fuqishme të radios brenda fushës së fuqishme magnetike të planetit gjigand, e cila është rreth 20,000 herë më e fortë se ajo e Tokës dhe mund të shtrihet në dy milion milje / 3.2 milion kilometra drejt Diellit (dhe mbi 600 milion milje / 965 milion kilometra larg tij).

Instrumenti Juno Waves regjistroi emetimet e radios nga fusha magnetike e Jupiterit për të gjetur vendndodhjet e tyre precize duke dëgjuar shiun e elektroneve që rrjedhin në planet nga hëna e tij vullkanike Io. “Emetimi i radios ka të ngjarë të jetë i vazhdueshëm, por Juno duhet të jetë në vendin e duhur për të dëgjuar”, tha Yasmina Martos në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s dhe Universitetin e Maryland. It’sshtë pak si një fener far që shkëlqen pak në një anije në det.

Më afër Jupiterit nga 79 hënat e tij, Io tërhiqet nga graviteti i planetit gjigand dhe dy hënave të tjera, i cili krijon nxehtësi në bërthamën e tij – dhe shkakton shpërthime të vazhdueshme vullkanike në sipërfaqen e tij.