Shkencëtarët gjejnë prova të reja të botës së fshehur të oqeanit të sistemit tonë diellor

foto

Shkencëtarët planetar kanë një hipotezë magjepsëse për hënën më të vogël të Saturnit, Mimas, për të cilën ata thonë se mund të jetë shtëpia e një oqeani nëntokësor “të fshehtë” që është fshehur nga vëzhgimet tona më të mira.

foto

Në një njoftim për shtyp nga Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore, shkencëtarja kryesore Dr. Alyssa Rhoden tha se misioni Cassini i NASA-s në Saturn kishte “identifikuar një blicie ose lëkundje kurioze në rrotullimin e Mimas, i cili shpesh tregon për një trup gjeologjikisht aktiv në gjendje të mbështesë një oqean të brendshëm”.

foto

Lëkundjet e Mimas duket se sugjerojnë se ai mund të përmbajë një oqean nën sipërfaqen e tij të akullt.

Një specialist në gjeofizikën e satelitëve të akullt – thuaj tre herë shpejt! — Rhoden është një nga autoret e një punimi të ri të botuar në revistën Geophysical Research Letters rreth hipotezës magjepsëse të përqendruar në hënën më të vogël dhe më të brendshme të Saturnit, për të cilën ajo me shaka pranoi se duket “shumë si ylli i vdekjes nga Star Wars” për shkak të Herschel-it, krater me ndikim të madh.

Nëse shkencëtarët mund të vërtetojnë se Mimas ka një oqean, ai do të përfaqësonte “një klasë të re të botëve të vogla oqeanike ‘të fshehta’ me sipërfaqe që nuk tradhtojnë ekzistencën e oqeanit,” tha Rhoden në njoftim.

Rhoden punoi me studiuesen planetare Adeene Denton, dikur një studente e diplomuar në Perdue, e cila tani po merr doktoraturën në punëdhënësin e dikurshëm të shkencëtarit të lartë, Universitetin e Arizonës – dhe të dy pranojnë se ka ende shumë për të kuptuar, veçanërisht nëse janë në gjendje të forcojnë më tej teorinë e oqeanit Mimas.

“Nëse Mimas ka një oqean sot, guaska e akullit është holluar që nga formimi i Herschel, gjë që mund të shpjegojë gjithashtu mungesën e frakturave në Mimas,” tha Denton në njoftim. “Nëse Mimas është një botë oqeanike në zhvillim, kjo vendos kufizime të rëndësishme në formimin, evolucionin dhe banueshmërinë e të gjitha hënave të madhësisë mesatare të Saturnit.”

Një hënë e rastësishme Saturniane mund të duket si një vend i çuditshëm për banim, por me përpjekjet e fundit në kërkimin e ekzoplaneteve të banueshme të përqendruara në trupat ujorë si shtëpi për jetën e mundshme, zbulimi i një oqeani në atë trup të largët qiellor brenda Sistemit tonë Diellor mund të jetë masiv.