Shkencëtarët zbulojnë përbërje organike në meteoritin marsian të gjetur në Marok

foto

Studiuesit shkencorë zbuluan se Tissint, një meteorit marsian që ra në Marok në korrik 2011, shfaq komponime organike.

foto

Më 11 janar, revista akademike Science Advances publikoi zbulimin, në të cilin studiuesit raportuan një “diversitet të madh organik në meteoritin Tissint Mars”.

foto

Vetëm pesë meteoritë marsianë të vëzhguar janë regjistruar që nga viti 1815, me një rënie mesatare çdo 50 vjet, shpjegoi Science Advances.

“Meteori Tissint është meteori më i fundit marsian i vërejtur në vjeshtë (korrik 2011) pranë qytetit Tissint në Marok.”

Rezultatet nga studimet e studiuesve treguan se meteoriti marsian Tissint shfaq një diversitet të jashtëzakonshëm molekular organik.

Hulumtimi nga një ekip ndërkombëtar ekspertësh u shënua nga pjesëmarrja e profesorit Hasnaa Chennaoui Aoudjehanem në Universitetin Maroken në Fakultetin e Shkencave Ain Chock, detajuar një njoftim për shtyp nga Universiteti Hassan II i Kazablanca.

Science Advances theksoi se “Uji dhe molekulat organike, parakushtet kryesore për banueshmërinë dhe evolucionin e jetës, janë zbuluar në Mars, dhe zona të banueshme në nënsipërfaqen e thellë të Marsit, potencialisht të përshtatshme për jetën mikrobike”.

Maroku është shtëpia e disa zbulimeve shkencore të një natyre të ngjashme.

Një meteorit që u gjet në Marok në vitin 2007 u hodh në ankand i cili u organizua nga shtëpia britanike e ankandit Christie për një çmim prej 189,000 dollarë.

Zbarkimi i meteorit u regjistrua gjithashtu në Marok në 2019.

Dy meteoritët, të quajtur “Wad Lahteyba” dhe “Al Farciya”, u ulën në provincën e Assa-Zag në rajonin jugor të Guelmim-Oued Noun.