Studiuesit zbulojnë rrënojat e qytetit 2000-vjeçar të Majave të varrosura në pyllin tropikal të Guatemalës

foto

Rrënojat e një qyteti të madh Mayan u zbuluan nga studiuesit e varrosur nën pyllin tropikal të Guatemalës kur vëzhguan pjesën veriore nga ajri, raportoi Metro News.

foto

Sipas raportit, rajoni, i cili është afër kufirit me Meksikën dhe shtrihet në 650 milje katrore, quhet Pellgu Karst Mirador-Calakmul.

foto

Sipas vlerësimit të arkeologëve, qyteti, i cili duhet të jetë 2000 vjeçar, duhet të kishte rreth 1000 vendbanime, pasi ato i lidhnin xhade.

Rrugët e lundrimit, të cilat ishin të lundrueshme dhe 110 milje të gjata, e bënë më të lehtë për banorët e qytetërimit të arrinin në vendbanimet aty pranë.

Ekipi i studiuesve, që i përkasin universiteteve të ndryshme amerikane, së bashku me bashkëpunëtorë nga Guatemala dhe Franca, e bënë zbulimin duke përdorur LiDAR (detektimi i dritës dhe rangut).

Interesting Engineering shpjegoi se LiDAR është një lloj sistemi zbulimi që përdor dritën lazer dhe jo valët e radios. Studiuesit vendosën të përdorin këtë sistem sepse LiDAR ka aftësinë të depërtojë në pyjet e shiut dhe të gjejë thesare të fshehura poshtë.

Revista Ancient Mesoamerica publikoi studimin në të cilin studiuesit pohuan: “Ky studim përdor të dhënat e Lidar-it në ajër për të demonstruar sesi shoqëritë komplekse organizuan infrastrukturën e tyre për të pasqyruar organizimin e tyre socio-ekonomik dhe fuqinë politike”.

Sipas njoftimit, prova të piramidave dhe platformave të mëdha u gjetën gjithashtu nga studiuesit në disa vendbanime, të cilat, shtuan ata, sugjerojnë se pak prej tyre përdoreshin si vende të centralizuara për politikë, punë dhe rekreacion.

Studiuesit vunë në dukje se disa vendbanime përfshinin fusha topi, të cilat sipas hulumtimit të kryer më parë u përdorën për të luajtur sporte të ndryshme që ishin vendase në rajon.

U zbulua gjithashtu se njerëzit që i përkisnin qytetërimit ndërtuan kanale të cilat përdoreshin për të transferuar ujin dhe u ndërtuan rezervuarë për t’i ruajtur ato për t’u përdorur në periudha të thata.