Shkencëtarët zbuluan një stilolaps lazer që shkruan duke djegur ajrin

foto

Shkencëtarët kinezë kanë zhvilluar një lazer të fuqishëm që praktikisht mund të djegë ajrin për të prodhuar modele.

foto

Ky lazer i çuditshëm por tërheqës që mund të shkruajë në ajër është krijuar nga studiuesit në Laboratorin e Përbashkët Hongtuo në Wuhan, Kinë. Ky stilolaps mund të jetë një portë për një teknologji hologrami më të avancuar.

foto

Impulset lazer me intensitet të lartë fokusohen në ajër për të krijuar plazmën, ose gazin jonizues, i cili lëshon energji në formën e dritës.

Ekipi nuk shtjelloi se si u përdor skaneri 3D për të rregulluar me saktësi pikat e pikselit dhe për të formuar personazhet në ajër.

Impulset e shkurtra kanë një kohëzgjatje prej vetëm femtosekondash, ose një e milionta e një miliarda e sekondës, ose një kuadriliontë e sekondës.

Fuqia maksimale e stilolapsit lazer të Cao mund të arrijë një milion megavat për shkak të kohëzgjatjes jashtëzakonisht të shkurtër të pulsit, e cila është e krahasueshme me të gjithë kapacitetin e prodhimit të energjisë elektrike në shkallë të shërbimeve të Shteteve të Bashkuara.

Megjithëse mund të përdoret në mënyrë të sigurt, sepse fuqia tipike hyrëse e pajisjes është vetëm disa dhjetëra vat.

Sipas studiuesve, kjo metodë mund të përdoret potencialisht në një sërë industrish, nga llogaritja kuantike te imazhet e trurit.

“Me pajisjen krejt të re, ne mund të vizatojmë në ajër pa përdorur letër dhe bojë,” tha për Science and Technology Daily, Cao Xiangdong, shkencëtari kryesor në Laboratorin e Lazerit Ultra-Fast Hongtuo në luginën optike të Wuhan. Posta e mëngjesit të Kinës.

Sipas Cao, “Shfaqja është kulmi i kërkimit tonë gjatë më shumë se një dekade.”

Laserët duhet të kenë një densitet energjie prej 100 teravat (një trilion vat) për centimetër katror në mënyrë që të “ndriçojnë” ajrin.

Shkencëtarët pohuan se ata rregulluan pikselë duke përdorur skanim 3D për të krijuar karaktere kineze, por ata nuk e përshkruanin plotësisht metodën.

Ka mënyra të ndryshme që shkencëtarët ose njerëzit e zakonshëm përdorin lazer. Ne i përdorim ato kryesisht për shfaqje vizuale, por shkencëtarët i përdorin ato për mënyra vërtet interesante, të tilla si, qëllime mbrojtëse, ftohje kuantike, apo edhe ruajtja e historisë.

Lazerët përdoren gjerësisht në aplikime në botën moderne, pavarësisht nëse bëhet fjalë për lodra tërheqëse apo lojtarë Blu-ray. Një ekip studiuesish nisi një projekt interesant të quajtur The Extreme Light Infrastructure (ELI) Beamlines, i cili u financua nga BE me idenë për të krijuar një pajisje unike. Gjëja më interesante është se ata po zhvillojnë një lazer të gjeneratës së re, i cili do të jetë 100 mijë herë më i fuqishëm se vlera e kombinuar e të gjitha objekteve të ngjashme në Tokë.

Të dhënat specifike që shkencëtarët kanë zbuluar janë se do të jetë në gjendje të përsërisë intensitetin e pulsit prej 1023 watts për centimetër katror. Menaxherët e projektit shpjeguan se kjo vlerë është e barabartë me të gjithë energjinë e Diellit për t’u fokusuar në rreze me madhësinë e parkut argëtues. Impulsi i lazerit më të fuqishëm të krijuar ndonjëherë në Tokë do të vazhdojë deri në më pak se një e miliarda e sekondës.

Dhe ka lazer Rheinmetall është një palë dy module lazer të montuara në frëngjitë e mbrojtjes ajrore Oerlikon Revolver Gun me module shtesë të furnizimit me energji elektrike. Armët lazer 30 kW dhe 20 kW janë të përqendruara në një objektiv të vetëm nga Rheinmetall’s Beam Superimposing Technology (BST). Kjo siguron fuqinë e një lazeri të vetëm 50 kW. Kompania thotë se është e mundur ndërtimi i një arme lazer 100 kW.

Një ekip specialiteti nga Shërbimi i Parkut Kombëtar në Anketën e Ndërtimeve Historike Amerikane/Regjistrimi Inxhinierik Historik Amerikan u ngarkua me ruajtjen e historisë së Qendrës Hapësinore Johnson (JSC) me teknologji lazer – që të kujton “Luftërat e Yjeve”.