SpaceX fillon lëshimin e gjeneratës së dytë të satelitëve Starlink

foto

SpaceX është vendosur të lëshojë një grup prej 54 satelitësh të internetit Starlink – Starlink Group 5-1 – në orbitën e ulët të Tokës (LEO) këtë të mërkurë, 28 dhjetor 2022. Ngritja është planifikuar të ndodhë në orën 4:40 të mëngjesit EST (09:40 UTC) nga Space Launch Complex 40 (SLC-40) në Stacionin e Forcave Hapësinore Cape Canaveral (CCSFS) në Florida.

foto

Starlink Group 5-1 është fluturimi i parë i dedikuar plejadës Starlink të gjeneratës së dytë (Gen 2). Fluturimet e mëparshme kanë mbushur plejadën Starlink të gjeneratës së parë (Gen 1), të cilën SpaceX filloi ta lëshonte në maj 2019.

Parashikimi zyrtar i motit nga skuadroni i 45-të i motit në CCSFS bën thirrje për një shans më të madh se 90% për kushte të favorshme moti në ditën kryesore të nisjes dhe një shans 90% për kushte të favorshme moti ditën tjetër. Për kriteret shtesë të rrezikut, parashikimi tregon një rrezik të moderuar të kushteve të këqija të motit për rikuperimin përforcues në ditën e fillimit të fillimit.

Numërimi mbrapsht i Falcon 9 për nisjen e së mërkurës do të ndjekë sekuencën e ngarkimit të automatizuar të karburantit tashmë tradicional 35-minutësh. Në T-3 sekonda, kontrolluesi i motorit do të dërgojë komandën e ndezjes në të nëntë motorët Merlin 1D në fazën e parë, i cili do të rritet në fuqinë e plotë në rreth 2.8 sekonda.

Më pas, raketa do të lëshohet në T0 nga kapëset e lëshimit dhe do të fillojë ngjitjen e saj në orbitë. Faza e parë për këtë mision, B1062, po fluturon për herë të 11-të dhe do të jetë përforcuesi i pestë që arrin këtë pikë.

Përforcuesi do të ndezë motorët e tij për ngjitjen dy minuta e gjysmë në hapësirën e afërt, pas së cilës B1062 do të mbyllë motorët e tij dhe do të ndahet nga faza e dytë. Pas ndarjes, ajo do të tentojë një ulje në Anijen me Drone Autonome Spaceport të SpaceX, A Shortfall Of Gravitas, e cila ndodhet 660 km në lindje të Bahamas.

Për këtë mision, trajektorja e lëshimit të Falcon 9 po shkon në juglindje dhe po kryen një manovër me këmbë rreth Bahamas. SpaceX përdori trajektore të ngjashme nisjeje në fillim të këtij viti gjatë muajve të dimrit për të shmangur kushtet më të vështira të motit dhe gjendjes së detit në brigjet e mesme të Atlantikut dhe po kthehet në këtë profil lëshimi për sezonin aktual të dimrit.

Pas ndarjes së fazës, faza e dytë do të ndezë motorin e tij të vetëm Merlin 1D vakum (MVacD) për rreth gjashtë minuta për të injektuar satelitët në LEO. Gjysmat e ferrës do të ndahen menjëherë pas ndezjes së MVacD dhe do të kryejnë një spërkatje me parashutë në oqean. Ato do të merren nga uji nga anija e rikuperimit me shumë qëllime Doug e SpaceX.

Orbita e futjes së objektivit për këtë mision është 212 me 338 km me pjerrësi 43 gradë. Faza e dytë do të përdorë një djegie të vetme të motorit të tij MVacD për të vendosur satelitët në orbitën e synuar. Dislokimi do të ndodhë rreth minutave T+19 dhe menjëherë pas fazës së dytë do të kryejë një djegie tjetër për të deorbituar dhe djegur në mënyrë të sigurt mbi Oqeanin Indian jugperëndimor.

Ky mision po lëshon 54 satelitë Starlink për lartësinë 530 km, predhën me pjerrësi 43 gradë të plejadës Gen 2 të Starlink. Kjo është hera e parë që SpaceX niset në këtë plejadë të re dhe po e bën këtë duke përdorur Falcon 9.

Në gusht 2021, SpaceX prezantoi plane në Komisionin Federal të Komunikimeve (FCC) për të përdorur Falcon 9 ose Starship për të vendosur satelitët në Starlink Gen 2. Por më pas, në janar 2022, kompania njoftoi se do të përdornin vetëm Starship siç mendonin se ishte do të jetë gati për lançim në mars të këtij viti.

Sidoqoftë, vonesat teknike në përgatitjen e Starship për fluturimin e saj të parë orbital nënkuptonin që kompania duhej të rishikonte planet e saj dhe në gusht 2022 i njoftoi FCC se tani do të niseshin në Starlink Gen 2 duke përdorur si Starship ashtu edhe Falcon 9.

Dokumenti detajonte se “ndërsa SpaceX do të përdorë satelitë teknikisht identikë në të dy raketat, strukturat fizike do të përshtaten për të përmbushur dimensionet fizike të raketave në të cilat ato do të lëshohen”.

Kjo tregoi se SpaceX synonte të përdorte satelitë me përmasa të vogla që do të ishin në gjendje të futeshin brenda panelit të ngarkesës së Falcon 9. Më pas u konfirmua nga Elon Musk gjatë një ngjarjeje me T-Mobile më vonë atë muaj. CEO i kompanisë iu referua këtyre si Starlink v2 “Mini”, por ndryshe nga dokumenti, ku nuk specifikon asnjë kusht për lëshimin e satelitëve Starlink v2 në Falcon 9, ai tha se kjo do të ndodhte vetëm në rast se Starship do të vonohej. edhe më larg.

foto

Indikacionet se kjo nisje në veçanti ishte e lidhur me Starlink Gen 2 erdhën në fund të tetorit 2022 kur SpaceX paraqiti një leje në FCC duke kërkuar autorizim për të komunikuar me raketën Falcon 9 gjatë nisjes dhe uljes për këtë mision. Këto leje zakonisht përfshijnë vendndodhjen e uljes së përforcuesit Falcon 9, pavarësisht nëse është një anije dron ose ndryshe.

Koordinatat e uljes në lejet për këtë dhe misionet e mëpasshme të Grupit 5 treguan jo vetëm që ata synonin të përdornin një trajektore nisjeje në juglindje, ashtu siç bënë në fillim të këtij viti, por gjithashtu se lëshimet e Grupit 5 nuk do të ishin në orbitë polare si më parë. mendimi.

Konstelacioni Gen 1 i Starlink përbëhet nga pesë predha orbitale me katër prirje të ndryshme. Fushata fillestare e lëshimit të Gen 1 për të mbushur guaskën 53.2 gradë përdori numrat e misionit të formës LNN, deri në lëshimin e L28 në maj të 2021.

Në shtator 2021, SpaceX filloi të përdorte përcaktimin e Grupit X-Y për misionet e tyre Starlink. Në atë kohë u kuptua se numri i parë, X, do të ishte predha në të cilën po vendosen satelitët, ndërsa i dyti, Y, tregonte numrin e misionit (por jo domosdoshmërisht rendin e lëshimit). Deri më tani SpaceX ka nisur misione në tre prej atyre predhave duke përdorur përcaktimet e misionit “Group X-Y”.

Ishte e lehtë atëherë të mendohej se lëshimet e Grupit 5 do të shkonin në guaskën e mbetur orbitale, e cila është ajo me orbita sinkrone me Diellin – një lloj orbite polare. Megjithatë, bazuar në koordinatat e uljes në lejet e FCC, ishte e qartë se misionet e Grupit 5 nuk do të hynin në atë guaskë orbitale dhe për këtë arsye duhej të lidhej me diçka të re. Në veçanti, këto koordinata uljeje treguan se lëshimet e Grupit 5 po shkonin në një orbitë me prirje të mesme.

Në fillim të dhjetorit 2022, SpaceX mori një licencë që miratoi vetëm vendosjen e 7500 satelitëve Starlink Gen 2 në predhat orbitale me prirje 33, 43 dhe 53 gradë në rajonin më të ulët të lartësisë 500 km. Duke pasur parasysh synimet e SpaceX për të filluar vendosjen e këtyre satelitëve jo vetëm me Starship, por edhe me Falcon 9, ishte çështje kohe që ata të fillonin të lëshonin satelitët Starlink Gen 2 në këtë të fundit.

Vetëm disa javë më vonë, SpaceX paraqiti një kërkesë për një Autoritet Special të Përkohshëm (STA) në FCC për të operuar telemetrinë, gjurmimin dhe komandimin VHF në satelitët Starlink Gen 2. Kjo STA konfirmoi se SpaceX po gjurmonte nisjen e së mërkurës si e para e plejadës Starlink Gen 2.

Megjithatë, mbeten pyetje se çfarë hardueri specifik përfshihet në këta satelitë. Dokumentet e mëparshme nga SpaceX për FCC detajuan deri në tre konfigurime të ndryshme për satelitët Starlink Gen 2. Njëri, i quajtur F9-1, do të kishte të njëjtën madhësi dhe masë si satelitët Starlink v1.5 që kompania po lëshon tashmë dhe do të lëshonte në Falcon 9.

Një konfigurim tjetër që mund të lëshohej në Falcon 9, i quajtur F9-2, do të ishte pothuajse dyfishi i madhësisë, dyfishi i numrit të grupeve diellore dhe gati tre herë më i madh se sateliti i llojit F9-1. Dokumenti përfshinte gjithashtu dimensionet për konfigurimin e tretë të satelitit Starlink Gen 2, të cilin SpaceX planifikon ta lëshojë në Starship.

Numri i satelitëve që fluturojnë në Starlink Group 5-1 sugjeron që ky mision po fluturon me konfigurimin e satelitit F9-1 i cili do t’i lejojë ata të përdorin pajisje dhe procese të ngjashme me lëshimin e satelitëve Starlink v1.5 nën konstelacionin Gen 1.

SpaceX ka aplikuar tashmë për tre lëshime të tjera të Grupit 5 në dy muajt e ardhshëm dhe burimet tregojnë se ata do të fillojnë të nisin misionet e Grupit 6 që në shkurt, të drejtuar gjithashtu në konstelacionin Gen 2 të Starlink. Duket sikur përcaktimi i misionit të Grupit X-Y përdoret për lëshimet e të dy konstelacioneve Gen 1 dhe Gen 2 Starlink.

Nisja e së mërkurës do të jetë nisja e 60-të e vitit e SpaceX dhe misioni i dytë në të fundit për kompaninë në vitin 2022. Ky nisje do të pasohet nga një tjetër nga Vandenberg më vonë gjatë javës duke ngritur satelitin e parë EROS-C3. Nëse të dyja nisen para fundit të muajit, SpaceX do të kapërcejë objektivin e tyre prej 60 lëshimesh këtë vit, ndërsa përgatiten për një 2023 të ngarkuar, ku kompania synon 100 lëshime.