Si të përdorni veçoritë e Kontrollit të Sigurisë dhe Emergjencës SOS të iPhone

foto

Ndonëse – me të drejtë – është shkruar dhe transmetuar shumë për mënyrën se si të merren me sulmet dhe shkeljet e privatësisë në internet dhe përmes mediave sociale, tani po i kushtohet vëmendje në rritje për të ndihmuar njerëzit të qëndrojnë të sigurt në shtëpitë e tyre dhe jashtë në botë. Dy veçori të ofruara përmes iPhone-ve të Apple – njëra e sapo prezantuar në iOS 16 – mund të ndihmojnë njerëzit që mund të kenë nevojë të ndahen nga njerëzit ose situatat e rrezikshme: Kontrolli i Sigurisë dhe Emergjenca SOS.

Një nga veçoritë e reja më domethënëse në iOS 16 është Kontrolli i Sigurisë, i cili është menduar posaçërisht për njerëzit që e gjejnë veten në një situatë të vështirë ose abuzive në shtëpi.

Është shumë e zakonshme që miqtë dhe partnerët të ndajnë aplikacione dhe veçori të ndryshme, si fotografitë, kalendarët dhe vendndodhjen, ndër të tjera. Fatkeqësisht, është e mundur që këto mjete të dobishme mund të abuzohen nëse personi i gabuar merr akses ose nëse një çift ndahet. Kontrolli i sigurisë do t’ju lejojë të ndërpresni disa ose të gjitha lidhjet tuaja në mënyrë që të mos jeni më të gjurmueshëm. Sipas Apple, të dhënat që nuk do të ndahen më përfshijnë informacione të tilla si informacioni i vendndodhjes, të dhënat e shtëpisë tuaj, albumet e fotografive dhe më shumë.

Për të përdorur Kontrollin e Sigurisë:

Shkoni te Cilësimet > Privatësia dhe siguria > Kontrolli i sigurisë. Do të shihni dy veçori: Rivendosja e urgjencës dhe Menaxho Sharing & Access.

foto

Nëse ju duhet të ndërprisni menjëherë aksesin në llogaritë tuaja, zgjidhni “Rivendosja e urgjencës”. Mund t’ju kërkohet një Face ID ose një ID tjetër për të hyrë në të.
Prekni Start Emergency Reset për t’u udhëhequr përmes një procesi të shpejtë të mbrojtjes së të dhënave tuaja nga njerëzit dhe aplikacionet, ndryshimi i Apple ID tuaj dhe shtimi ose heqja e kontakteve të urgjencës.
Për të bërë një rishikim më të konsideruar të personave dhe/ose aplikacioneve specifike që dëshironi të çaktivizoni, zgjidhni Menaxho Sharing & Access. Përsëri, mund t’ju kërkohet një ID.

foto

Prekni butonin Vazhdo dhe do të udhëzoheni të rregulloni me kë po ndani aplikacionet, cilat aplikacione kanë qasje në të dhënat tuaja, cilat pajisje janë identifikuar me Apple ID tuaj dhe cilët numra telefoni përdoren për të verifikuar llogarinë tuaj. Gjithashtu do të pyeteni nëse dëshironi të përditësoni fjalëkalimin tuaj të Apple ID, të shtoni ose zbrisni kontaktet e urgjencës ose të përditësoni kodkalimin e pajisjes tuaj.
Vini re se në çdo faqe të Kontrollit të Sigurisë, një lidhje e Daljes së Shpejtë në këndin e sipërm djathtas do t’ju kthejë menjëherë në faqen tuaj fillestare (në rast se dyshoni se dikush po shikon ndërsa përdorni funksionin).

Emergjenca SOS ju lejon të bëni një telefonatë urgjence ose duke shtypur dhe mbajtur butonin anësor dhe një nga butonat e volumit ose duke shtypur pesë herë butonin anësor.

foto

Shkoni te Settings > Emergency SOS.
Aktivizo Emergjencën SOS duke aktivizuar ose “Telefono me pritje” ose “Telefono me 5 shtypje”.
Nëse keni zgjedhur Call with Hold, do të shihni një rrëshqitës Emergjence SOS që mund ta përdorni për të aktivizuar menjëherë thirrjen. Nëse nuk e përdorni rrëshqitësin, por thjesht mbani të shtypur butonat anësor dhe të volumit, do të merrni një numërim mbrapsht dhe tingullin e një sinjalizimi. Pas kësaj do të thirren shërbimet e urgjencës.
Nëse zgjodhe Thirrje me 5 Shtypje, do të marrësh menjëherë numërimin mbrapsht dhe zërin e sinjalizimit.
Mund të zgjidhni gjithashtu Call Quietly; kjo do t’ju lejojë të bëni thirrjen pa asnjë tingull ose blicë paralajmëruese.
Më në fund, mund të aktivizoni ose çaktivizoni thirrjen pas përplasjes së rëndë (nëse bëni shumë ski, mund të mendoni ta çaktivizoni atë, të paktën përkohësisht; me sa duket ka pasur raportime për disa alarme të rreme për shkak të kësaj veçorie).
Disa njerëz kanë zbuluar se ata (ose fëmijët e tyre) kanë tendencë të aktivizojnë aksidentalisht Emergjencën SOS. Kur kjo të ndodhë, mund ta anuloni telefonatën.

Nëse e keni përdorur Call with Hold, atëherë lëshoni butonat anësor dhe të volumit përpara se të përfundojë numërimi mbrapsht dhe kjo duhet të ndalojë telefonatën. (Nëse i lëshoni pas numërimit mbrapsht, do të thirren shërbimet e urgjencës.)
Përndryshe (ose nëse përdorni Thirrjen me 5 Shtypje), mund të shtypni butonin e kuq Përfundimi i telefonatës.
Nëse kjo nuk funksionon ose nëse nuk e kapni telefonatën përpara se ajo të përfundojë, qëndroni në linjë dhe tregoni shërbimeve të urgjencës se ishte një gabim.

Nëse gabimet ndodhin shumë – për shembull, nëse keni një fëmijë pesëvjeçar që i pëlqen të luajë me butonat në iPhone – mund ta çaktivizoni Emergency SOS duke shkuar te Settings > Emergency SOS dhe duke çaktivizuar të dyja Call with Hold dhe Thirrni me 5 shtypje.

Do të jeni ende në gjendje të filloni një telefonatë urgjence – funksioni do të aktivizohet ende nëse butoni anësor dhe një nga butonat e volumit mbahen të shtypur. Megjithatë, do të duhet të përdorni rrëshqitësin Emergjencë SOS për të nisur thirrjen.

Mund të zgjidhni gjithashtu një kontakt urgjence që do të sinjalizohet nëse është aktivizuar Emergency SOS.

Zgjidhni Cilësimet > Emergjenca SOS > Konfiguro kontaktet e urgjencës në Health.
Do të çoheni në faqen e ID Mjekësore; prekni Krijo ID Mjekësore.
Lëvizni poshtë te “Kontaktet e urgjencës” dhe trokitni lehtë mbi “Shto kontaktin e urgjencës”. Më pas do të jeni në gjendje të zgjidhni një person nga lista juaj e kontakteve.